bok
Evo i ja sam se "bacio" u svijet mikrokontrolera ! I pročitao sam nešto literature o tome ali nije mi baš jasno. Pa sad tražim da mi netko tko ima volje objasni kako programirati PIC-12F508 sa IC Progom ! Imam programator ovaj: http://feng3.cool.ne.jp/en/rcd.html
Kako programirati taj mikrokontroler da bi ga mogao koristiti za nešto. Jer ne kužim se u to još
Hvala unaprijed !
programiranje PIC-12F508 sa IC Prog-om
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
Re: programiranje PIC-12F508 sa IC Prog-om
Ukratko, da bi "programirao" neki mikrokontroler, moraš imati napisan program za isti koji je namijenjen nekoj svrsi. Taj program ima neki naziv i na kraju naziva ekstenziju " .hex". Pomoću nekog programa (PonyProg, ICProg ili slično) i programatora, program (datoteku) sa ekstenzijom ".hex" "upišeš" u mikrokontroler. Nakon toga taj mikrokontroler "uštekaš" u podnožje uređaja za koji je namijenjen.
Pročešljaj forum. Već je bilo upita sličnih tvom. Naći ćeš podrobne upute za sve što te zanima.
Pročešljaj forum. Već je bilo upita sličnih tvom. Naći ćeš podrobne upute za sve što te zanima.
znam to već ! nisam tolki početnik
nego me zanima kako da JA napišem program !!! treba mi za kontrolu releja. znaći da se svaki rejel pali tad i tad ili da se oba pale itd...
nego me zanima kako da JA napišem program !!! treba mi za kontrolu releja. znaći da se svaki rejel pali tad i tad ili da se oba pale itd...
odaberes programski jezik naspram tvojih zahteva. nabavis sve sto je potrebno za to, i stavis tastaturu pred sebe, pokrenes editor i kucas program
- informaticar
- Odlično uznapredovao
Kada program napises moras ga spremiti i tada pokrenes IC prog nadjes tamo gdije si spremio taj program (ta datoteka) mora biti hex fail njega pokrenes IC prog-om i tada spojis programator u racunalo postavis programator u postavkama tamo gore u ic progu odaberes PIC na koji programiras skines kvacicu sa CP (sa strane stoji) i stisnes gore za programirati to je sve.
- informaticar
- Odlično uznapredovao
Naj bolji programski jezik je pic basic sve o tome mozes naci na forumu tj. skraceni kurs ucenja pic basica (ovdije na forumu pic kontrolera)
@informatičar, malo si pobrkao redoslijed. Prvo sve treba pospajati hardverski, a tek onda pokrenuti program
Zasto je neophodno skinuti kvacicuinformaticar wrote:Kada program napises moras ga spremiti i tada pokrenes IC prog nadjes tamo gdije si spremio taj program (ta datoteka) mora biti hex fail njega pokrenes IC prog-om i tada spojis programator u racunalo postavis programator u postavkama tamo gore u ic progu odaberes PIC na koji programiras skines kvacicu sa CP (sa strane stoji) i stisnes gore za programirati to je sve.
CP mislim kad se stavi samo je onda nakon programiranja nemogucce isccitati pic kolo
a ono cce da radi kao da i nema kvaccice
Mirso
tnx
to je tacno. ali ukoliko se vrsi verifikacija upisa posle upisa programa u pic onda ce prikazati gresku na prvoj adresi tj da nije isprogramirana. iz tog razloga je potrebno skinuti code protect. i nije ga potrebno programirati ukoliko se uredjaj ne prodaje. to sluzi da bi se zastitio program ili deo programa u picu.