programiranje PIC-12F508 sa IC Prog-om

Rasprava o PIC mikrokontrolerima, PIC projekti i drugo vezano za PIC-eve...

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
tesla2
Pravo uznapredovao :)

programiranje PIC-12F508 sa IC Prog-om

Post by tesla2 »

bok :)

Evo i ja sam se "bacio" u svijet mikrokontrolera ! I pročitao sam nešto literature o tome ali nije mi baš jasno. Pa sad tražim da mi netko tko ima volje objasni kako programirati PIC-12F508 sa IC Progom ! Imam programator ovaj: http://feng3.cool.ne.jp/en/rcd.html :!:

Kako programirati taj mikrokontroler da bi ga mogao koristiti za nešto. Jer ne kužim se u to još :oops:

Hvala unaprijed !
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Re: programiranje PIC-12F508 sa IC Prog-om

Post by Smjesko »

Ukratko, da bi "programirao" neki mikrokontroler, moraš imati napisan program za isti koji je namijenjen nekoj svrsi. Taj program ima neki naziv i na kraju naziva ekstenziju " .hex". Pomoću nekog programa (PonyProg, ICProg ili slično) i programatora, program (datoteku) sa ekstenzijom ".hex" "upišeš" u mikrokontroler. Nakon toga taj mikrokontroler "uštekaš" u podnožje uređaja za koji je namijenjen.
Pročešljaj forum. Već je bilo upita sličnih tvom. Naći ćeš podrobne upute za sve što te zanima.
tesla2

Post by tesla2 »

znam to već ! nisam tolki početnik :)

nego me zanima kako da JA napišem program !!! treba mi za kontrolu releja. znaći da se svaki rejel pali tad i tad ili da se oba pale itd...
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

odaberes programski jezik naspram tvojih zahteva. nabavis sve sto je potrebno za to, i stavis tastaturu pred sebe, pokrenes editor i kucas program :!:
informaticar
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by informaticar »

Kada program napises moras ga spremiti i tada pokrenes IC prog nadjes tamo gdije si spremio taj program (ta datoteka) mora biti hex fail njega pokrenes IC prog-om i tada spojis programator u racunalo postavis programator u postavkama tamo gore u ic progu odaberes PIC na koji programiras skines kvacicu sa CP (sa strane stoji) i stisnes gore za programirati to je sve. 8)
informaticar
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by informaticar »

Naj bolji programski jezik je pic basic sve o tome mozes naci na forumu tj. skraceni kurs ucenja pic basica (ovdije na forumu pic kontrolera)
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

@informatičar, malo si pobrkao redoslijed. Prvo sve treba pospajati hardverski, a tek onda pokrenuti program :!:
Mirso_1
Penjem se :)
Penjem se :)

Post by Mirso_1 »

informaticar wrote:Kada program napises moras ga spremiti i tada pokrenes IC prog nadjes tamo gdije si spremio taj program (ta datoteka) mora biti hex fail njega pokrenes IC prog-om i tada spojis programator u racunalo postavis programator u postavkama tamo gore u ic progu odaberes PIC na koji programiras skines kvacicu sa CP (sa strane stoji) i stisnes gore za programirati to je sve. 8)
Zasto je neophodno skinuti kvacicu
CP mislim kad se stavi samo je onda nakon programiranja nemogucce isccitati pic kolo
a ono cce da radi kao da i nema kvaccice
Mirso
tnx
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

to je tacno. ali ukoliko se vrsi verifikacija upisa posle upisa programa u pic onda ce prikazati gresku na prvoj adresi tj da nije isprogramirana. iz tog razloga je potrebno skinuti code protect. i nije ga potrebno programirati ukoliko se uredjaj ne prodaje. to sluzi da bi se zastitio program ili deo programa u picu.
Post Reply