Predajnik
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Predajnik
Ovako, samo sto sam se registrovao ovde i potpuni sam pocetnik u ovoj oblasti tako da verovatno necu moci ni semu da procitam ali cu se snaci vec nekako. Hteo bih da napravim neku bubicu/mikrofon ciji signal mogu da hvatam preko radija, a mozda da kasnije napravim i neki prijemnik (ako je to moguce) za tu bubicu koju trenutno pravim. Molio bih vas da mi date neku semu, mozda malo pojasnite...
Re: Predajnik
Iako ih je do sad objavljeno mali milion i na netu a i na ovom forumu, evo ja cu dati jednu koju sam radio dosta puta. Ovo je najednostavnija koja sigurno dobro radi i ima jako lijepu dubinu modulacije i stabilnost frekvencije te dijelove koje mozete naci svugdje (ne bas u pekari ). Radi na naponu od 1,5V i trosi oko 1 mA tako da se moze napajati malom dugmastom baterijom od 1,5V domet je 50-100 m zavisi od okolnog prostora. Antena je parče bakarne žice dužine 20-30 cm a zavojnica je napravljena od 6 zavoja namotanih na tijelu prečnika 6 mm žicom prečnika 1 mm. Trimer potenciometar C5 je klasični 2-20 pF kakvog se može kupiti ili izvaditi iz starih radio prijemnika.
Znam da ih ima puta nasao sam ih i sam, ali sam hteo da vidim sta mi vi predlazete da ne pokusavam nista sam. Hvala
Samo jednu malu ispravku, C5 nije trimer potencinometar nego trimer kondenzator.
Pardon, lapsus lingue
Vjerovatno je primjetio obzirom da je na shemi tako i nacrtan a i kapacitet je 2-20 pF a ne kOma.
Vjerovatno je primjetio obzirom da je na shemi tako i nacrtan a i kapacitet je 2-20 pF a ne kOma.