Predajnik

Ako ste početnik ovo je pravo mjesto za vas. Sva opšta diskusija o elektronici i/ili elektrotehnici se treba odvijati ovdje.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
Mixer

Predajnik

Post by Mixer »

Ovako, samo sto sam se registrovao ovde i potpuni sam pocetnik u ovoj oblasti tako da verovatno necu moci ni semu da procitam ali cu se snaci vec nekako. Hteo bih da napravim neku bubicu/mikrofon ciji signal mogu da hvatam preko radija, a mozda da kasnije napravim i neki prijemnik (ako je to moguce) za tu bubicu koju trenutno pravim. Molio bih vas da mi date neku semu, mozda malo pojasnite...
niho
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Re: Predajnik

Post by niho »

Iako ih je do sad objavljeno mali milion i na netu a i na ovom forumu, evo ja cu dati jednu koju sam radio dosta puta. Ovo je najednostavnija koja sigurno dobro radi i ima jako lijepu dubinu modulacije i stabilnost frekvencije te dijelove koje mozete naci svugdje (ne bas u pekari :) ). Radi na naponu od 1,5V i trosi oko 1 mA tako da se moze napajati malom dugmastom baterijom od 1,5V domet je 50-100 m zavisi od okolnog prostora. Antena je parče bakarne žice dužine 20-30 cm a zavojnica je napravljena od 6 zavoja namotanih na tijelu prečnika 6 mm žicom prečnika 1 mm. Trimer potenciometar C5 je klasični 2-20 pF kakvog se može kupiti ili izvaditi iz starih radio prijemnika.
shema
shema
fmtx1.jpg (15.33 KiB) Viewed 1747 times
fmtransmiter.zip
PDF i PNG fajlovi te eagle fajlovi za one koji hoće raditi ovu bubicu.
(69.74 KiB) Downloaded 174 times
Mixer

Post by Mixer »

Znam da ih ima puta nasao sam ih i sam, ali sam hteo da vidim sta mi vi predlazete da ne pokusavam nista sam. Hvala
garfild

Post by garfild »

Samo jednu malu ispravku, C5 nije trimer potencinometar nego trimer kondenzator.
niho
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by niho »

Pardon, lapsus lingue :oops:
Vjerovatno je primjetio obzirom da je na shemi tako i nacrtan a i kapacitet je 2-20 pF a ne kOma.
Post Reply