Možda je internu arhitekturu, tehnologiju izrade MCU-a, način rada računala... i sliče "nepogode" bolje za sad ostaviti po strani, kako si i sam dobro primjetio.
Želim ti puno uspjeha i, naravno, dobrih komentara.

Moderators: pedja089, stojke369, trax, InTheStillOfTheNight
Uh! A ja mislio dodat, nešto kasnije, temu o assembleru u PIC-u.InTheStillOfTheNight wrote:Čitao sam i Pedjine postove u PIC-u i prosto je nevjerojatno kakva pitanja postavlja ekipa.
Što onda reći o assembleru koji je nezamisliv bez poznavanja mnogih detalja sustava a i tehnologije?InTheStillOfTheNight wrote:Mislim da to gotovo nikoga ne zanima, ili svi odustanu brzo jer im se neda učiti.
Ovaj je komentar više nego indikativan da članovi imaju neke druge želje i potrebe.bob4 wrote:Komentar na zadnju rečenicu. Ali donose kune!!!!
Hm, da. Da di objasnio ono "bez njega" trebaš objasniti kako postaviti TIMER. Znači i prescaler, što je to uopće, kako radi, objasniti prekidni vektor, čemu on služi i kako radi itd... Što je naš kolega i pokušao učiniti.zigzag9 wrote:Prvu lekciju o paljenju diode im možeš elementarno objasniti upravljanje portovima, i to na dva načina, sa delayem i bez njega. Naravno, uz objašnjenje, zašto je bolje bez delaya.
Jedan od razloga je i taj jer je PIC16F serija (16F84, 16F628...) bila lako nabavljiva u mnogim lokalnim trgovinama elektronikom. Ni dan danas nemožete nabaviti mnoge "stare" kontrolore iz serije ATmega čak i u velikim trgovinama tom robom u nas.zigzag9 wrote:Žao mi je malo kad vidim kako na PIC podforumu ljudi imaju aktivne teme od par desetaka stranica, a tu na AVR sve nešto mršavo (gledam sad, 707 vs 137 tema, tj. 7832 vs 2108 postova).
Još 2006 ili 2007 (mislim) pokušao sam pokrenuti projekt (stavio sam i neki programator), preko kojega bi se moglo i nešto naučiti o temi konfiguriranja MCU-a (HW-ra), fuse-va... sve oko te tematike. Bio je to programator u automodu (sam prepoznaje porodicu PIC/AVR/ATmega i MCU koji je ubačen) čak je bio pisan za PIC16F84, najlakše nabavljiv MCU na ovim područjima. Upravljanje programtorom je rađeno iz VB skripte (nju svatko može lako svladati), fusevi su pisani tako da se mogu postaviti ručno ili birati predefinicije za određenu namjenu itd... Nije bilo ništa od odziva.zigzag9 wrote:I onda projekt po projekt.. kao na PIC podforumu.
Zato je kolega i rekao da se pita ono što je nejasno, što se misli dabi trebalo bolje pojasniti a što skratiti.zigzag9 wrote:i tu vrlo brzo dolazi do pada motivacije kod ljudi, jer im je milijun stvari nejasno.
Mislim da je problem što ljudi, imam takav dojam, kad dođu u vode mikroračunala specijalne namijene, što serije PIC/AVR/ATmega jesu, predočavaju to sebi kao da to isto programiranju PC-a (x86 mašine) pa oni nemoraju ništa znat o njihovoj arhitekturi.InTheStillOfTheNight wrote:Stvar je u tehničkoj dokumentaciji AVR-a (datasheet) i logici kojom se pišu programi...
Naravno da nikoga nije briga u čemu je uređaj programiran. Sjećam se kroz maglu i tragove mog razmišljanja da sam nekada programirao u Bascomu.bob4 wrote:Opet ja; onaj koji voli ledice, a nevoli puno pisat.
Ako sam ja proizveo uređaj koji se može plasirati na tržište i taj uređaj radi svoj posao, koga je briga što sam ga ja napisao u bascomu.
Code: Select all
return (2+3);
varijabla = 2+3;
return varijabla;
#define ToggleLine() (PORTC ^= (1<<PC3));
To ti je jednostavno... Trebaš povezati kravin rep sa zadnjim pogonskim kotačem FAP-a.
@kikici1 Hvala na podršci i komentaru.Za kraj, bravo dečki, svaka vam čast, na svakom slovu u oba vaša "eseja", nastavite i dalje.