Komentar na "Tartufe"

Rasprava o AVR mikrokontrolerima, AVR projekti i drugo vezano za AVR...

Moderators: pedja089, stojke369, trax, InTheStillOfTheNight

buco-1
Napredujem
Napredujem

Komentar na "Tartufe"

Post by buco-1 »

Ideja u zadnjem postu mi se sviđa i nadam se da će naići na odziv koji i zaslužuje programiranje u jeziku kakav je C. :wink:

Možda je internu arhitekturu, tehnologiju izrade MCU-a, način rada računala... i sliče "nepogode" bolje za sad ostaviti po strani, kako si i sam dobro primjetio.

Želim ti puno uspjeha i, naravno, dobrih komentara. :D
Today's scientists have substituted mathematics for experiments, and they wander off through equation after equation, and eventually build a structure which has no relation to reality.
- Nikola Tesla
InTheStillOfTheNight
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Re: Komentar na "Tartufe"

Post by InTheStillOfTheNight »

Nisam baš optimističan što se tiče forumaša, c-a i mikrokontrolera. Mislim da to gotovo nikoga ne zanima, ili svi odustanu brzo jer im se neda učiti. Kad gledaš realno to i nije jednostavno i treba ostaviti puno vremena učenja i prakse, pa valjda zato većina ljudi natjera neke programe da rade i to je to.

Čitao sam i Pedjine postove u PIC-u i prosto je nevjerojatno kakva pitanja postavlja ekipa. Kao da se u zadnjih 10 godina nije apsolutno ništa promjenilo. Možda su se promijenili ljudi koji pale i gase LED, ali pravog i profesionalnog programiranja nema ni u tragovima na forumu.

Zapravo ne znam što je tome pravi razlog, ali ako se nešto nije promijenilo 10 godina nisam baš optimističan da će bilo koji tekst o C-u, assembleru ili bascomu napraviti drastičan napredak u programiranju.

Ah blinkanje LED-om je završeno, još treba našminkati program, a onda smisliti o čemu pisati. Svaka ideja je dobro došla, ali bolje da je nešto komplicirano jer LED-ice su stvarno dosada i to teška dosada...
InTheStillOfTheNight
bob4
Stariji član
Stariji član

Post by bob4 »

Komentar na zadnju rečenicu. Ali donose kune :lol: !!!!
buco-1
Napredujem
Napredujem

Post by buco-1 »

InTheStillOfTheNight wrote:Čitao sam i Pedjine postove u PIC-u i prosto je nevjerojatno kakva pitanja postavlja ekipa.
Uh! A ja mislio dodat, nešto kasnije, temu o assembleru u PIC-u. :?
InTheStillOfTheNight wrote:Mislim da to gotovo nikoga ne zanima, ili svi odustanu brzo jer im se neda učiti.
Što onda reći o assembleru koji je nezamisliv bez poznavanja mnogih detalja sustava a i tehnologije?

No dobro, ipak svatko odlučuje o razini znanja o toj temi. Očito sam pogrešno procijenio želje članova foruma.
bob4 wrote:Komentar na zadnju rečenicu. Ali donose kune :lol: !!!!
Ovaj je komentar više nego indikativan da članovi imaju neke druge želje i potrebe.

A ja se spremao pisat o emulaciji složenijihh HW-skih struktura, izradu OS-a za mikroračunla, izradu compilera specijalne namjene, izradu modularnih struktura i platformi (nešto slično arduino projektu), o pisanju drivera i slične gluposti. Jbga. :D
Kao što rekoh ranije, programiranje u C-u bi trebao imat koliku-toliku publiku.
Bar sam nešto naučio iz svega toga, da treba slušat savijete prijatelja.
Today's scientists have substituted mathematics for experiments, and they wander off through equation after equation, and eventually build a structure which has no relation to reality.
- Nikola Tesla
zigzag9
Napredujem
Napredujem

Post by zigzag9 »

Moram priznati da sam tartufe čitao više puta, i više puta mi nisu bile jasne neke stvari, poglavito iz razloga jer su pisani na malo specifičan način, bez sistematskog pristupa, i neke stvari nisu objašnjene možda toliko koliko bi trebale, a neke druge su pak išle toliko u detalje, da su samo zbunile ljude.

Problem je također i to, što je pisano od strane programera koji svaki dan radi puno kompleksnije stvari od paljenja ledica, i njegovo razmišljanje je pre-apstraktno za nekog tko počinje učiti, i tu vrlo brzo dolazi do pada motivacije kod ljudi, jer im je milijun stvari nejasno.

IMHO, mislim da je klasični C malo preagresivan za učenje, kad ljudi vide baratanje portovima, već tu im padne motivacija za duplo. No, da je kojim slučajem netko od iskusnijih spomenuo makro-naredbe i slične stvari, tada bi ljudi shvatili da sve to i nije toliki problem.

No, nisam imao namjeru popljuvati autora, njegov trud i iskustvo, već sam mislio sugerirati kako nebi bilo loše da se ljudi koji žele nešto naučiti prvo jave (ako ima uopće takvih, a evo jedan već ima, ja), da si nabave ili naprave programatore i mikrokontrolere, pa da se onda krene od osnova, do kompleksnijih stvari. I onda projekt po projekt.. kao na PIC podforumu.
InTheStillOfTheNight
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Oni koji su i čitali tartufe dobro znaju da nisu pisani po nekom redosljedu kako bi trebali, a razlog tome je jer pišem ono što mi se piše u tom trenutku. Ono što bi prvo trebalo napraviti je filtrirati čitav tekst, ispraviti greške, te izbaciti neke nepotrebne stvari, no za to trenutno nemam vremena, pa stoji test onako kako je i pisan.

I meni je savršeno jasno da je početnicima puno bliži BASIC i programiranje sa DELAY naredbama, što ja izbjegavam u širokom luku. Budimo realni, pa nitko nikada neće naučiti programirati sa DELAY naredbom i bez datasheet-a. C sam odabrao jer mislim da je u današnjem svijetu najzastupljeniji jezik što se tiče mikrokontrolera.

Neke stvari u C-u ipak ne može zaobići niti jedan početnik, a to je upravljanje portovima i registrima, i koliko god to odvratno bilo početnicima, nitko im u C-u ne može pomoći da to zaobiđu. MACRO nisam namjerno spominjao jer bih još više zakomplicirao stvari oko jednog LED-a.

Ne smatram ja početnikom osobu koja se iz područja "transformatora" prebacuje na programiranje mikrokontrolera. Onaj tko se prvi puta susreće sa mikrokontrolerom jaako teško će se snaći u tartufima jer je za njega najprije neki BASIC i DELAY, pa tako gurati par godina. Ja pišem više o profesionalnom programiranju mikrokontrolera u C-u. Pokušavam to pisati na što jednostavniji način, ali jbg ponekad zakompliciram i odem u detalje. Problem je u tome što se o svakoj rečenici koju napišem može napisati još dobrih 20 stranica, a to bi tek onda bilo komplicirano.

Sve u svemu mislim da je bitna količina odrađenih programa, a LED je skoro završen. Ne može se naučiti programirati čitajući tartufe, nego zagrijavanjem stolice.

Nisam primjetio da me netko nešto pitao što ne razumije, pa je logično da mu nisam ni odgovorio.

Tartufi mogu biti samo smjer kojim treba ići do cilja, i nema tu više ili manje volje. Ili se volje ima, ili se volje nema. Tko misli da nema, vjerojatno je u pravu.
InTheStillOfTheNight
zigzag9
Napredujem
Napredujem

Post by zigzag9 »

Ispada da nisam čitao, iako sam kompletno prošao sve jedno 3-4 puta. No dobro. Nisam te mislio iskritizirati u nikakvom negativnom smislu, dapače, već samo objektivno prokomentirati. Svjestan sam količine i vremena i znanja koje je tu uloženo, i mislim da bi na ovakvim stvarima trebalo raditi i dalje, jer sad dignuti ruke od nečeg takvog je veći gubitak vremena nego nastaviti još ovoliko.

Što se tiče klasifikacije početnika, naravno da je to područje dosta kompleksno, jer se treba unijeti dosta duboko u sve to, i shvatiti za početak kako to sve unutra funkcionira, no većina tutoriala na netu uglavnom se odnosi na stvari upali-ugasi, i normalno da ljudi nikad ne nauče ništa dalje od toga. No, daleko od toga je to, da se ovdje ipak može napraviti korak po korak, od jednostavnih primjera, do pisanja vlastitih funkcija i ostalog.

Prvu lekciju o paljenju diode im možeš elementarno objasniti upravljanje portovima, i to na dva načina, sa delayem i bez njega. Naravno, uz objašnjenje, zašto je bolje bez delaya. Kad na temu dođe recimo LCD, EEPROM ili recimo DS1307, tu im se uvali malo o registrima, adresiranju. I dalje stojim da se uz malo truda i interesa mogu napraviti velike stvari. Žao mi je malo kad vidim kako na PIC podforumu ljudi imaju aktivne teme od par desetaka stranica, a tu na AVR sve nešto mršavo (gledam sad, 707 vs 137 tema, tj. 7832 vs 2108 postova).

ATmege su čak mislim jeftinije nego PIC ekvivalenti, programatori su isto tako dobavljivi po $5 na eBayu, ili se naprave u samogradnji ( u krajnjem slučaju, organiziramo izradu pločica), AVR-GCC je za razliku od PBP ravno nula kuna, a za pravljenje Makefilea ćemo napraviti jednu posebnu temu :)
InTheStillOfTheNight
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Prvenstvena ideja je bila da pišem o programiranju, no na način kako se to radi. Blinkanje LED-om pomoću DELAY-a nema veze sa programiranjem. To bi trebali znati svi oni koji su ikada u životu nešto programirali... Na ovom forumu znam ih nekolio: @abc, @buco, @kizo, @trax, @pedja...

Svi oni su u stanju programirati bilo što, pisati drivere za bilo što i uhvatiti se bilo kojeg MCU-a i bilo kojeg programskog jezika. To samo govori o činjenici da ne postoji programerska sredina. Programer ili zna način programiranja ili ga ne zna pa koristi DELAY.

Osobno o BASCOM-u ne znam ništa, apsolutno ništa, no kroz tjedan ili dva mogao bih u njemu programirati sve što poželim. Dakle, nije uopće stvar u naredbama te programskom jeziku... Stvar je u tehničkoj dokumentaciji AVR-a (datasheet) i logici kojom se pišu programi...

Slažem se kako jako puno pojmova treba objasniti daleko bolje, a neki nisu uopće objašnjeni. Nisam pisao niti o tome kako se upuca program u AVR, niti sam pisao kako se pravi HEX, niti sam pisao o pravilima C-a kao što su ";" na kraju naredbe, MACRO koje koristim, čak niti značenje "{ }" zagrada. Nisam pisao uopće o hardware-u izvan MCU-a, njegovom napajanju, njegovom vanjskom clocku, RESET-u te o načinu dizajniranja hardware-a za neki uređaj. Nevjerojatno da nisam pisao niti o FUSE postavkama AVR-a...

O nečemu sam očito i pisao. Na netu možda nećete naći niti jedan primjer blinkanja LED-a na ovakav način i svatko tko si da malo truda sa svim tim tekstom moći će osposobiti TIMER bilo kojeg AVR-a i napraviti blinkanje LED-a. To je najteži ulaz u programiranje, ali kasnije stvari postaju puno jednostavnije.

Uostalom ovaj forum i postoji da ljudi koji nešto ne znaju ili ne razumiju mogu pitati...

Kao što sam već naveo, svake ideje ili primjedbe su dobro došle tako da meni ne smeta kada me netko kritizira. Mislim da svatko tko želi nešto napraviti najprije treba osposobiti LED da blinka (program je gotov) jer bez bilo kakve prakse i muke nemoguće je nešto naučiti.

Da napišem ovaj program za blinkanje LED-om treba mi oko 2-3 minute, a forum pišem satima. Dakle svi koji čitaju su u puno većoj prednosti nego ja koji pišem i trebali bi bez problema moći pratiti tekst i pokrenuti prvi gotov program. Bože moj, ako negdje zapne uvijek postoji forum...
InTheStillOfTheNight
Cosa
Napredujem
Napredujem

Post by Cosa »

Prije svega svaka čast na trudu i volji za tutorijal o avr-ima (ovo vrijedi i za Bucu )!
Inače programiram u Bascomu baš zbog basica i jednostavnosti, kako i sam kažeš. Postoji još jedan razlog zbog kojega se koristim bascomom, kad sam počinjao jedina meni dostupna literatura je bio svijet elektronike, a oni su "gurali" baš bascom i na tome sam i ostao.
Ali nakon praćenja tartufa voljan sam naučiti C.
Par prijedloga: budući da je do sada "sve" rečeno o strukturi AVR-a, ako može u narednim temama (ako će ih uopće biti) da se obrade naredbe u C-u (petlje i sl.), AVR studio ...

Slažem se sa Zigzagom da je uzet programerski pristup pisanja. Nije kao u knjigama, prekidi su obično obrađeni tek pri kraju knjige. Ali isto tako znam da je takav način pisanja programa jedini ispravan.

Uglavnom, cijenim trud pogotovo što se treba uzeti u obzir da autor ne sjedi po cijele dane za računalom i piše tekstove, već pokušava i preživjeti radeći u firmi.

Eto toliko, nadam se nastavku!
buco-1
Napredujem
Napredujem

Post by buco-1 »

zigzag9 wrote:Prvu lekciju o paljenju diode im možeš elementarno objasniti upravljanje portovima, i to na dva načina, sa delayem i bez njega. Naravno, uz objašnjenje, zašto je bolje bez delaya.
Hm, da. Da di objasnio ono "bez njega" trebaš objasniti kako postaviti TIMER. Znači i prescaler, što je to uopće, kako radi, objasniti prekidni vektor, čemu on služi i kako radi itd... Što je naš kolega i pokušao učiniti.
zigzag9 wrote:Žao mi je malo kad vidim kako na PIC podforumu ljudi imaju aktivne teme od par desetaka stranica, a tu na AVR sve nešto mršavo (gledam sad, 707 vs 137 tema, tj. 7832 vs 2108 postova).
Jedan od razloga je i taj jer je PIC16F serija (16F84, 16F628...) bila lako nabavljiva u mnogim lokalnim trgovinama elektronikom. Ni dan danas nemožete nabaviti mnoge "stare" kontrolore iz serije ATmega čak i u velikim trgovinama tom robom u nas.
zigzag9 wrote:I onda projekt po projekt.. kao na PIC podforumu.
Još 2006 ili 2007 (mislim) pokušao sam pokrenuti projekt (stavio sam i neki programator), preko kojega bi se moglo i nešto naučiti o temi konfiguriranja MCU-a (HW-ra), fuse-va... sve oko te tematike. Bio je to programator u automodu (sam prepoznaje porodicu PIC/AVR/ATmega i MCU koji je ubačen) čak je bio pisan za PIC16F84, najlakše nabavljiv MCU na ovim područjima. Upravljanje programtorom je rađeno iz VB skripte (nju svatko može lako svladati), fusevi su pisani tako da se mogu postaviti ručno ili birati predefinicije za određenu namjenu itd... Nije bilo ništa od odziva.

Gledam ljudi se raspituju o toj temi, programatori i konfiguriranje fuse-va i u PIC seriji i ATmega. Što reći? :?
zigzag9 wrote:i tu vrlo brzo dolazi do pada motivacije kod ljudi, jer im je milijun stvari nejasno.
Zato je kolega i rekao da se pita ono što je nejasno, što se misli dabi trebalo bolje pojasniti a što skratiti.

Jedna stvar je više nego očita; nitko ništa nije pitao!
Iz toga proizlaze samo dvije logičke opcije:
1. Da svi koji čitaju tartufe potpuno razumiju tekst.
2. Da to što tamo piše nikoga ne zanima.

Ljudi neki put nešto čitaju po inerciji čak i kad ih previše ne zanima tema iz nekog članka.
Onaj pod broj dva je najvjerojatniji kad se uzmu u obzir pitanja postavljena po forumu, kako je to kolega dobro i primjetio. :(
InTheStillOfTheNight wrote:Stvar je u tehničkoj dokumentaciji AVR-a (datasheet) i logici kojom se pišu programi...
Mislim da je problem što ljudi, imam takav dojam, kad dođu u vode mikroračunala specijalne namijene, što serije PIC/AVR/ATmega jesu, predočavaju to sebi kao da to isto programiranju PC-a (x86 mašine) pa oni nemoraju ništa znat o njihovoj arhitekturi.
- Nikola Tesla
bob4
Stariji član
Stariji član

Post by bob4 »

Opet ja; onaj koji voli ledice, a nevoli puno pisat.
Ako sam ja proizveo uređaj koji se može plasirati na tržište i taj uređaj radi svoj posao, koga je briga što sam ga ja napisao u bascomu.
Što se tiče teksta "tartufa" (pohvala piscu da podijeli sa nama svoja iskustva i znanje) imam ga spremljenog u wordu, isprintanog i spremljenog u registratoru (cca 70 stranica). Možda ga nekad i počnem čitati, kad se maknem stepenicu dalje; ili....
abc
Pravo uznapredovao :)

Post by abc »

Ja bih nesto da kazem ne o C-u vec o C kompajlerima za mikrokontrolere, prvo ne volim AVR-GCC kompajler, mislim da su autori izgubili kompas, zasto, uzmite neki primjer sa neta star nekoliko godina koji radi i kompajlira se bez greske sa verzijom kompajlera koja je bila aktualna u vrijeme kad je pisan program i pokusajte taj isti primjer kompajlirati sa najnovijom verzijom AVR-GCC kompajlera.
InTheStillOfTheNight
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

bob4 wrote:Opet ja; onaj koji voli ledice, a nevoli puno pisat.
Ako sam ja proizveo uređaj koji se može plasirati na tržište i taj uređaj radi svoj posao, koga je briga što sam ga ja napisao u bascomu.
Naravno da nikoga nije briga u čemu je uređaj programiran. Sjećam se kroz maglu i tragove mog razmišljanja da sam nekada programirao u Bascomu.

Nije stvar programskog jezika nego načinu programiranja. Ako ne poznaješ AVR onda moraš programirati loše jer ne znaš što računalo uopće može napraviti. Sve to drži vodu dok je stvar jednostavna, ali kad uređaj treba imati malo kompliciraniju svrhu onda i sam znaš da to ne možeš napraviti svojim načinom razmišljanja.

Evo test HINT:
Napravi mi uređaj koji će izvršavati naredbe preko UART-a. U ASCI pošalješ frekvenciju, a sam mikrokontroler ti izbaci na nekom pinu točan PWM 50% duty tvoje željene frekvencije. Možeš li to napraviti a da ne poznaješ rad TIMER-a te rad UART-a?
InTheStillOfTheNight
InTheStillOfTheNight
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

@abc ovo što kažeš oko prevodilca svakako stoji... Svaka verzija prevodilca je drugačija, drugačije pravi HEX, a samim time neki programi koji rade na jednoj verziji ne rade na drugoj.

Ja sam isprobao sve verzije AVR studia koje je objavljivao ATMEL u zadnjih 5 godina, a to su sljedeće:
AVR Studio 413 SP1
AVR Studio 413 SP2
AVR Studio 414
AVR Studio 415
AVR Studio 416
AVR Studio 416 SP1
AVR Studio 417
AVR Studio 418
AVR Studio 418 SP1
AVR Studio 418 SP2
AVR Studio 418 SP3
AVR Studio 501

Ako se držiš svih pravila C-a onda će 100% raditi svi programi u svim verzijama. Možda neke MACRO treba podesiti, ali dobro pisan program radi bez problema. Radio sam na PIC-u u MPLAB-u i kompiler koji sam koristio je totalno govno i sranje. Zamisli compiler koji nije u stanju pravilno prevesti ovo i za vrijednost mi vrati totalno sranje:

Code: Select all

return (2+3);
Ali ako napišeš ovo:

varijabla = 2+3;
return varijabla;
sve super radi.

Compileri su sami po sebi dosta glupi i dozvoljavaju kršenje pravila C-a i što je najgore na to te ne upozore nego ti se program ruši od verzije do verzije. Evo primjer programa koji će pasti na nekim verzijama AVR Studia, a na nekima će raditi super:

#define ToggleLine()  (PORTC ^= (1<<PC3));
Direktno sam prekršio pravila C-a i u MACRO naredbi na kraju staviju ";" i program prolazi compile bez problema. Ja napišem čitav program sa nekoliko takvih grešaka, a program mi se uruši tek na nekoj drugoj verziji AVR Studia...

Što reći onda o tome jeli compiler sranje ili nije. Svaki je sranje i često dopušta da ga prevarimo i uopće se ne drži C standarda nego ponekad pusti puno grešaka bez upozorenja koje u kasnijim verzijama ruše čitav program.

Što mogu zaključiti o tome?
Bitno je da vi pišete točno i po svim pravilima C-a i nikada se nećete morati brinuti za GCC i AVR Studio. Svaki napisan program koji je po svim pravilima C-a 100% radi dobro po svim optimizacijama i bez njih te na svim verzijama AVR Studia. Takvih BUG-ova kada se okrivljuje prevodilac znam barem 50, a jedini problem je jer nismo po standardu C-a rekli prevodilcu što želimo.
InTheStillOfTheNight
gurko

Post by gurko »

Pozdrav

Prije svega, svaka cast autoru ovog serijala "clanaka" o C-u i AVR-u. Zaista se treba odluciti za ovako nesto i dotjerati do kraja sto nije nimalo malan posao!

Ono sto bih predlozio, i sto mislim da bi bilo puno jednostavnije i za pisanje i za korigovanje a i za citanje jeste da se umjesto serijala postova ovo smjesti u jedan fajl! PDF na primjer (mozda negdje na forumu il' na nekom "vanjskom" serveru). Sa nekim sadrzajem onoga sto je uradjeno, a na forumu da se objavljuje sta je novo dodato i eventualno pitanja i odgovori ... Cini mi se da bi ovako bilo puuuno preglednije za citaoca s obzirom da bi preko sadrzaja nasao ono sto ga interesuje bez da vinta sve moguce postove, a i za autora da azurira ili dopuni nesto sto nije bas objasnio najbolje. I uvjek je finalna verzija tu da se moze skinuti i prostudirati ... :D

U svakom slucaju, akcija za pozdraviti i pohvaliti!
kikici1
Penjem se :)
Penjem se :)

Post by kikici1 »

Evo još jedna opaska sa strane.
Ja sam negdje otprilike u sredini, nisam programer još, ali sam svjestan stvari koje mi fale, i uz malo truda dotjerati ću i to do kraja. Napravio sam i unovčio niz projekata, i svi oni više manje rade onako kako sam zamislio. Još se sječam besanih noći na prijelazu sa cmos logike na mikrokonrolere, počinjao sam bez interneta i isključivo uz help Bascoma. Do danas nisam odmakao puno od bascoma, jer mi u potpunosti zadovoljava moje potrebe. Znaći, sa stajališta nekog tko ima jasnu viziju onoga što radi, imam u potpunosti svoja riješenja za sve što radim, nikad nisam iskopirao tuđe rješenje, bascom bi i dalje bio dobar za mene. Potpuno sam svjestan svih njegovih nedostataka, ali i prednosti i za sad je ok. Isto tako sam svjestan da uvijek dolaze neki novi klinci, sa novim idejama i znanjima, i tu dolazimo na problem. Mislim da je to koljeno gdje se lomi bascom i pisbasic, a ide naprijed sa konkretnim znanjem, isto tako konkretnog jezika. Mislim da tu jedan @buco ili @kizo, da vas ne nabrajam sve još jaako dugo ne trebaju razmišljati o tome, ali mi na polovici bi trebali itekako.
U potpunosti se slažem da je interes relativno mali , kako za c tako i assembler, ali cilj ovog teksta je da skrenem pažnju svih onih koji su odradili barem jedan zadatak sami, i sad tapkaju u mraku, ni naprijed ni nazad, da li sad učiti nešto poput c jezika. Ja kažem da. Ja dosta poznajem hardver avr kontrolera i smatram da su tartufi pisani u savršenom redoslijedu za nekog tko je odradio nešto sam. Ni jedan tutorijal da ga tako nazovemo ne može nekoga nešto naučiti, ako taj netko ne želi to i znati. Ni jedan tutorijal nije dovoljno jednostavan da nauči onog kome se ne uči.
Za kraj, bravo dečki, svaka vam čast, na svakom slovu u oba vaša "eseja", nastavite i dalje. Ako naučite, ili natjerate ijednu osobu da ide dalje, i to je već nešto.
Skidam kapu.
buco-1
Napredujem
Napredujem

Post by buco-1 »

To ti je jednostavno... Trebaš povezati kravin rep sa zadnjim pogonskim kotačem FAP-a.
:D :D :lol: :lol: :P

Ovo je orginalno!

Pitanje oko programa je takođwe orginal. :?
Za kraj, bravo dečki, svaka vam čast, na svakom slovu u oba vaša "eseja", nastavite i dalje.
@kikici1 Hvala na podršci i komentaru.
- Nikola Tesla
zigzag9
Napredujem
Napredujem

Post by zigzag9 »

Vezano na post http://www.elektronika.ba/forum/viewtop ... 40#p113808 ..

Nedostatak volje, želje, vizije ili ideje.. sasvim je nebitno, to su neke individualne osobine, i koliko god se pojedinci trudili olakšati drugima, to je ustvari jedan Sizifov posao. Bez obzira što mi je jako žao što nećeš više pisati Tartufe, ustvari te razumijem i podržavam u tvojoj odluci, jer ćeš svoje vrijeme moći kokretnije iskoristiti na neke druge konstruktivne stvari i ideje.

Velika većina ljudi koji su pročitali Tartufe, vjerojatno je to uradila čisto rekreativno, no onaj tko zaista želi naučiti nešto konkretno, pročitati će ih barem deset puta. Neupitno je da je potrebno određeno predznanje, kako u elektronici, tako i iz programiranja, da se poznaju bar osnove C jezika. Mislim da odatle treba početi, i preporučam knjigu "The C programming language" autora Ritchiea i Kernighana, za sve one koji jednog dana možda nalete na ove postove i zainteresiraju se za AVR i C.

No, osim one standardne krilatice "naredba delay ne postoji", ja bih dodao još jednu: "Basic ne postoji." Mantrajte do prosvjetljenja :lol:
InTheStillOfTheNight
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Prvi razlog zbog kojeg mi se neda pisati je totalna nezainteresiranost za C, za assembler da i ne govorim. S jedne strane mi je to i jasno jer BASCOM ima gotove biblioteke za sve živo i neživo, i BASCOM kao BASIC daleko je jednostavniji od C-a ili assemblera.

Programeri u C-u moraju poznavati sve protokole komunikacije i pisati svoje drivere za sve, pa i običan "Hello" na LCD-u zahtjeva određeno vrijeme proučavanja i prilagođavanja drivera sabirnice. O assembleru opet nema smisla govoriti jer većina ljudi na forumu ne zna uopće kako radi, niti kako izgledaju assemblerske instrukcije jer im je čitav svijet bascoma prevučen preko očiju.

Ako pogledate bilo koji datasheet AVR-a u njemu možete pronaći primjere samo za C i assembler, no BASCOM sigurno nećete naći. Bascom je toliko viši jezik od C-a i assemblera da jednostavno dopušta programiranje bez poznavanja mikrokontrolera kojeg programiramo, no zato i jesmo tu gdje jesmo. Pišemo već godinama početničke programe i toliko smo se ukopali u BASCOM da ne vidimo ništa dalje od toga.

Još bi tartufi imali i smisla da to netko stvarno želi naučiti. C nije nimalo jednostavan jezik, a isto tako ni mikroračunalo nije jednostavan hardware i tu je nemoguće ništa kvalitetno napraviti bez uloženih godina truda i tu opet dolazimo i do onog blinkanja LED-om. Zašto bi se netko zezao sa TIMER-om AVR-a kada može u BASICU napisati 3 linije programa sa DELAY naredbom.

Drugi razlog zbog kojeg mi se neda pisati jer sam potrošio brdo vremena da napišem ono što znam napamet i daleko od toga. Na AVR-u sam sve probao, koristio sve protokole i sav hardware tog računala. Gotovo ne postoji registar takvog računala kojeg ne znam napamet i onda kada to pišem za nekoliko ljudi koje to zanima gotovo da bacam sve svoje slobodno vrijeme. Uostalom minimalno 8 sati dnevno programiram u firmi i ponekad mi je i to sasvim dovoljno za jedan dan.

Treći razlog zbog kojeg neću pisati je i novi projekt koji će uskoro krenuti, mada sam i oko toga skeptičan jer ovakvo nešto napraviti je možda i iznad onoga što ja znam, ali budemo probali:
http://www.youtube.com/watch?v=gu2vX886 ... r_embedded

Na kraju svega možda nekada i nastavim pisati o AVR-u, no trenutno je situacija takva kakva je.
InTheStillOfTheNight
Cosa
Napredujem
Napredujem

Post by Cosa »

Ja sam isto jedan od onih kojima je žao što prestaješ sa pisanjem tartufa.
Nadam se da će te opet kroz neko vrijeme uhvatiti inspiracija pa da ponovno počneš pisati.

Hvala na svakoj napisanoj riječi, utrošenome vremenu i trudu.

Sad ne preostaje ništa drugo, nego uz predloženu knjigu "The C programming language" i tartufe polako vježbati C.
Uz ovu literaturu koristim i Winavr tutorial:
http://www.8051projects.net/e107_files/ ... torial.pdf
S čitanjem sam već počeo, čekam samo da mi dođu chipovi pa da se bacim i na praktični dio :) .

@zigzag
Evo mantram: naredba delay ne postoji, basic ne postoji, bascom sucks :D
Post Reply