Evo ukratko, imam 25 god. i jos od malih nogu me fascinira i privlaci robotika i generalno elektronika. Nazalost u svih tih godina nikad se nisam okusao u tom podrucju, kad sam bio mlađi neke druge stvari su imale veci prioritet (cure i tulumi

No sada sam dobio nazad volju za ovom tematikom i zelim malo "zaplivati" u ove vode. Pošto ja volim raditi sve iz nule necu raditi vec postojece sklopove nego cu dizajnirati svoje (jer mi je puno zanimljivije i vece zadovoljstvo otkriti/nauciti kako nesto radi, nego samo napraviti nesto po gotovim uputama - sto mi uopce nije zanimljivo). Imam nesto znanja i teorije u glavi, al buduci da nemam gotovo nikakve prakse na ovom podrucju, registirao sam se na ovaj forum da vas mogu daviti s svojim banalnim i pocetnickim pitanjima koje ce sigurno biti na stotine

Podrucje na koje cu se fokusirati je digitalna elektronika i mikrokontroleri, to me najvise zanima. Vec imam dva "glavna" projekta u mislima:
1. Digitalizacija moje prastare (mislim da cak oko 15-20god) Koncar pecnice, kojoj je nedavno otisao termostat pa mi i pala ova ideja. Ukratko mislim staviti vlastiti senzor, te dizajnirati kontrolnu, na kojoj ce biti moguce postaviti zeljenu temperaturu i vrijeme grijanja. Mikrokontroler ce na temelju ocitavanja sa senzora (i zadanih postavki) upravljati sa grijacem. Ploca ce imati displej za namjestanje postavki kao i prikaz trenutne temperature i vremena. Naravno nakon sto protekene zadano vrijeme iz pecnice ce se cuti i jedan beeeeep

... Malo sam istrazivao i koliko vidim jedini dostupan senzor koji mi odgovara je PT1000. Nasao sam da ima i digitalnih (DS18X) koji bi mi bili odlicni za izravno spajanje na mikrokontroler (pretpostavljam), ali koliko vidim po podacima svima je max temp. samo 125c (pretpostavljam zbog plasticnog kucista i nekog IC-a koji mora biti nutra ako je digitalni). Ako netko zna neki za vece temp bio bi jako zahvalan!
2. Homemade gaming konzola - kao sto i samo ime kaze, vlastita konzola. Zvuci ludo, ali eto to je nesto sto me jako zanima, i vidim da su vec i drugi napravili nesto takvo. Naravno pucam na 3D grafiku

Eto to je to, nadam se da cu puno nauciti na ovom forumu i u dogledno vrijeme imat nesto za pokazat, morat cu imat puno "predprojekata" da dodem do potrebnog znanja za napraviti ova dva "glavna" projekta pa ce se valjda naci nesto. Pozz!