Koki007

Svi novi članovi koji se registruju na forum se predstavljaju ovdje.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
koki007
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Koki007

Post by koki007 »

Pozdrav iz malog Međimurja! :)

Evo ukratko, imam 25 god. i jos od malih nogu me fascinira i privlaci robotika i generalno elektronika. Nazalost u svih tih godina nikad se nisam okusao u tom podrucju, kad sam bio mlađi neke druge stvari su imale veci prioritet (cure i tulumi :D :D ) a kasnije i drugi hobiji.

No sada sam dobio nazad volju za ovom tematikom i zelim malo "zaplivati" u ove vode. Pošto ja volim raditi sve iz nule necu raditi vec postojece sklopove nego cu dizajnirati svoje (jer mi je puno zanimljivije i vece zadovoljstvo otkriti/nauciti kako nesto radi, nego samo napraviti nesto po gotovim uputama - sto mi uopce nije zanimljivo). Imam nesto znanja i teorije u glavi, al buduci da nemam gotovo nikakve prakse na ovom podrucju, registirao sam se na ovaj forum da vas mogu daviti s svojim banalnim i pocetnickim pitanjima koje ce sigurno biti na stotine :D

Podrucje na koje cu se fokusirati je digitalna elektronika i mikrokontroleri, to me najvise zanima. Vec imam dva "glavna" projekta u mislima:

1. Digitalizacija moje prastare (mislim da cak oko 15-20god) Koncar pecnice, kojoj je nedavno otisao termostat pa mi i pala ova ideja. Ukratko mislim staviti vlastiti senzor, te dizajnirati kontrolnu, na kojoj ce biti moguce postaviti zeljenu temperaturu i vrijeme grijanja. Mikrokontroler ce na temelju ocitavanja sa senzora (i zadanih postavki) upravljati sa grijacem. Ploca ce imati displej za namjestanje postavki kao i prikaz trenutne temperature i vremena. Naravno nakon sto protekene zadano vrijeme iz pecnice ce se cuti i jedan beeeeep :lol:

... Malo sam istrazivao i koliko vidim jedini dostupan senzor koji mi odgovara je PT1000. Nasao sam da ima i digitalnih (DS18X) koji bi mi bili odlicni za izravno spajanje na mikrokontroler (pretpostavljam), ali koliko vidim po podacima svima je max temp. samo 125c (pretpostavljam zbog plasticnog kucista i nekog IC-a koji mora biti nutra ako je digitalni). Ako netko zna neki za vece temp bio bi jako zahvalan!

2. Homemade gaming konzola - kao sto i samo ime kaze, vlastita konzola. Zvuci ludo, ali eto to je nesto sto me jako zanima, i vidim da su vec i drugi napravili nesto takvo. Naravno pucam na 3D grafiku :lol: , al zadovoljit cu se i najjednostavnijim mogucim, tzv. "wireframe" 3D-om, ako to uopce mogu postici sa mikrokontrolerom sa nekom razumnom (citaj malom :D ) cijenom. Ako ne back-up mi je sprite-based igre za koje vidim da su vec napravljene cak i sa jednim cipom.

Eto to je to, nadam se da cu puno nauciti na ovom forumu i u dogledno vrijeme imat nesto za pokazat, morat cu imat puno "predprojekata" da dodem do potrebnog znanja za napraviti ova dva "glavna" projekta pa ce se valjda naci nesto. Pozz!
dino_kc
Pravo uznapredovao :)
Pravo uznapredovao :)

Re: Koki007

Post by dino_kc »

Dobrodošao i pozdrav iz Podravine :)
"cuksi" -> "dino_kc"
koki007
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Re: Koki007

Post by koki007 »