Pocetnicka pitanja tranzistori
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
E ovako ja imam plocicu koja je povezana na racunar...sad nije to toliko bitno uglavnom ja mogu sa njenog jednog porta recimo da pomocu racunara posaljem signal od nekih 5 do 8 volti.... e sad ja hocu da povezem jedan taj pin na prekidac za sijalicu u sobi koja je jeli na 220V kontam da to moram nekim tranzistorom uraditi koji sada meni treba tranzistor da moze primiti signal od 5V a da kroz njega onda sinja 220V i sljaka sijalicu... e sad jos me interesuje ti tranzistori rade kao tasteri? posaljem 5 v na recimo 1 sekundu on propusta pa kad ponovo posaljem na sekundu on prestane propustati?? jesam li u pravu?
Re: Pocetnicka pitanja tranzistori
Sve što ti treba
5 post je odgovor.
http://www.elektronika.ba/forum/viewtop ... f=9&t=3879" onclick="window.open(this.href);return false;
5 post je odgovor.
http://www.elektronika.ba/forum/viewtop ... f=9&t=3879" onclick="window.open(this.href);return false;
To sta ti hoces mozes odraditi na razlicite nacine, ali najbolje i najjednostavnije je relejom ili trijakom (sa optokaplerom). Inace, na ovom linku sto je DaTi dao, paralelno releju treba spojiti diodu (anoda na kolektor tranzistora; katoda na napajanje) koja stiti tranzistor prilikom iskapcanja releja. Drugo rjesenje je ova shema gdje sijalicom upravljas putem optokaplera i trijaka.
Ono sto je tebi najbitnije ovdje je da imas izolaciju izmedu PC-a i 220V. Nadam se da ti ne moram govoriti sta se dogodi sa PC-om ako mu na neki port dovedes 220V...
Inace, u krivu si sto se tranzistora tice -> oni propustaju dokle god je struja na bazi dovoljno velika (s druge strane, tocno je da rade kao tasteri - spaja kontakte dokle god ga "drzis", a cim ga "pustis" prekine). Da bi dobio funkcionalnost koju ti zelis (jedan puls za ON, jedan za OFF), potrebno je dodati medusklop koji se zove bistabil.
Ono sto je tebi najbitnije ovdje je da imas izolaciju izmedu PC-a i 220V. Nadam se da ti ne moram govoriti sta se dogodi sa PC-om ako mu na neki port dovedes 220V...
Inace, u krivu si sto se tranzistora tice -> oni propustaju dokle god je struja na bazi dovoljno velika (s druge strane, tocno je da rade kao tasteri - spaja kontakte dokle god ga "drzis", a cim ga "pustis" prekine). Da bi dobio funkcionalnost koju ti zelis (jedan puls za ON, jedan za OFF), potrebno je dodati medusklop koji se zove bistabil.
aha znaci tranzistor odma otpada... pa da on ce prestati da pusta struju cim nema signala na njemu... ok thx pokusacu ove gore predloge da realizujem
Kad ti crkne kompjuter i babo te prebije radi troškova popravka, nemoj kriviti elektroniku.ba