Pitanje vezano za AllPic programator i PIC Programiranje...
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
Pitanje vezano za AllPic programator i PIC Programiranje...
Cao,
Napravio sam AllPic programator i resio da pocnem da ucim programiranje PIC-ova i imam nekoliko pitanja.
1.Da li neko moze da mi kaze koje sve vrste PIC-ova AllPic programator podrzava?
2.Da li AllPic podrzava MICROCHIP - PIC16F57-I/P ?
3.Koj softwer je bolji IcProg ili WinPic?
4.Da li je kao program i C kompajler dobar MikroC PRO, a ako nije preporucite mi neki?
5.Koj bi PIC bio dobar za vezbanje?
6.Da li moze neko da mi da linkove od nekih projekta koji koriste PIC-ove cisto za vezbanje?
7.Koje PIC-ove obicno koristite?
Hvala unapred!
Napravio sam AllPic programator i resio da pocnem da ucim programiranje PIC-ova i imam nekoliko pitanja.
1.Da li neko moze da mi kaze koje sve vrste PIC-ova AllPic programator podrzava?
2.Da li AllPic podrzava MICROCHIP - PIC16F57-I/P ?
3.Koj softwer je bolji IcProg ili WinPic?
4.Da li je kao program i C kompajler dobar MikroC PRO, a ako nije preporucite mi neki?
5.Koj bi PIC bio dobar za vezbanje?
6.Da li moze neko da mi da linkove od nekih projekta koji koriste PIC-ove cisto za vezbanje?
7.Koje PIC-ove obicno koristite?
Hvala unapred!
Re: Pitanje vezano za AllPic programator i PIC Programiranje...
Poozdrav, pokusat cu odgovoriti na tvoja pitanja :
1. Gotovo sve, listu mozes vidjeti kad instaliras winpic800
2. Da
3. Stvar licnog izbora rade dobro svoj posao i jedan i drugi
4. Ako zelis raditi sa C-om ro je nesto drugo, ako si pocetnik preporucujem PICBAsic a ovdje na forumu imas jako dobar kurs za pocetnike koje je obradio Pedja89
5. 16f84 je opisan u ovom kursu i dobar je za pocetak posto je cista digitala
6. kad naucis osnove dalje ce ti pomoci google i datasheet-ovi od pojedinih MUC-ova
7. Pocni sa 16f84 pa dokle stignes, sretno
1. Gotovo sve, listu mozes vidjeti kad instaliras winpic800
2. Da
3. Stvar licnog izbora rade dobro svoj posao i jedan i drugi
4. Ako zelis raditi sa C-om ro je nesto drugo, ako si pocetnik preporucujem PICBAsic a ovdje na forumu imas jako dobar kurs za pocetnike koje je obradio Pedja89
5. 16f84 je opisan u ovom kursu i dobar je za pocetak posto je cista digitala
6. kad naucis osnove dalje ce ti pomoci google i datasheet-ovi od pojedinih MUC-ova
7. Pocni sa 16f84 pa dokle stignes, sretno
Ljudi pomagajte! Radim jedan projekat u pic-bejziku i neznam kako da isprogramiram pic 18 f 2520 jer mi winpic 800 ne radi,a u ic-prog-u nema uopste tog cipa! U pbp-u uopste nemam pic 18 f 2520... unapred hvala!
Genijalan si...
Prvo skini noviju verziju pbp-a.
Drugo nadji programator koji podrzava taj pic.
Trece opusti se malo dok te srcka nije strefila...
Ja koristim pbp2.60A sa mcs4. A za programator pickit3...
Pitaj nekog da ti upise program ko ima bolji programatori, ili napravi neki bolji...
EDIT:
A pitanje za tebe, zasto bas taj pic
Evo par linkova sa raznim projektima ima imikrokontrolera, ovaj poslednji je malo advanced ali je i najzanimljiviji:
http://www.diy-electronic-projects.com/home
http://www.circuit-diagrams.com/
http://www.synbio.org.uk/instrumentatio ... jects.html
http://www.diy-electronic-projects.com/home
http://www.circuit-diagrams.com/
http://www.synbio.org.uk/instrumentatio ... jects.html
Pozdravljam sve na Forumu.
Novi sam na forumu.
Danas sam dobio svoj programator ALLPIC od elektronika.rs.ba medjutim nisam jos spreman za pocetnicke korake
Naime kablo koje sam dobio ima oko 11 12 pinova i ne odgovaraju portu na programatoru.
Jel mi mozete reci gdje bih mogao naci zamjensko kablo (da li mozda odgovara onaj od monitora,jer treba 9 pinova da bude)
Sto se tice adaptera,primjetio sam da nedostaje,i je li mi mozete reci koji napon treba tu i od cega mi odgovarao ,mozda od mobitela nekog posebnog ili...
Novi sam na forumu.
Danas sam dobio svoj programator ALLPIC od elektronika.rs.ba medjutim nisam jos spreman za pocetnicke korake
Naime kablo koje sam dobio ima oko 11 12 pinova i ne odgovaraju portu na programatoru.
Jel mi mozete reci gdje bih mogao naci zamjensko kablo (da li mozda odgovara onaj od monitora,jer treba 9 pinova da bude)
Sto se tice adaptera,primjetio sam da nedostaje,i je li mi mozete reci koji napon treba tu i od cega mi odgovarao ,mozda od mobitela nekog posebnog ili...
Znanje je buducnost !
Ovako izgleda ,upravo sam slikao
pa ako ko moze pomoci , pa na kraju krajeva gdje mogu kupiti novi i koliko kosta , ili pak mogu naci negdje drugo... jer jedan dio kabla odgovara na racunar a drugi... ne
pa ako ko moze pomoci , pa na kraju krajeva gdje mogu kupiti novi i koliko kosta , ili pak mogu naci negdje drugo... jer jedan dio kabla odgovara na racunar a drugi... ne
- Attachments
-
- 15102010427.jpg (33.43 KiB) Viewed 15232 times
Znanje je buducnost !
- sindja1204
- Odlično uznapredovao
Napisi gde zivis , pa ce ti neko iz najblizeg okruzenja odgovoriti....shabany wrote: gdje mogu kupiti novi i koliko kosta
@shabany Kabal koji ti treba je serijski kabal sa 9 pinskim konektorom imas ih uz stare telefonske eksterne modeme, ali i u svakom servisu racunarske opreme. Adapter ne moze od mobitela posto napon treba biti 14-15V (pazi da ne prekoracis) To sto si slikao je kabal za monitor i ima 15 iglica. to nije to. Pogledaj u vecim trgovackim centrima imaju te kablove. Ne znam odakle si pa ti ne mogu ni preporuciti nesto pametno. Pretpostavljam da si iz BiH obzirom da si kupio od navedene firme
E poz... iz Tuzle sam.
znas kako ... treba mi kabal koji ima dva muska konektora... jedan mora biti DE-9 koji bi isao na programator a drugi mora biti DE-15 koji ce mi ici u laptop.. koliko bi otprilike kostao taj kabal?
a ovo sto sam slikao.. takav mi je dosao kabal.. i na drugom kraju kabla je identican konektor cool jelda hehe
sto se tice adaptera jel ima neki poseban naziv za ovaj konektor ..kako se zove on ?
znas kako ... treba mi kabal koji ima dva muska konektora... jedan mora biti DE-9 koji bi isao na programator a drugi mora biti DE-15 koji ce mi ici u laptop.. koliko bi otprilike kostao taj kabal?
a ovo sto sam slikao.. takav mi je dosao kabal.. i na drugom kraju kabla je identican konektor cool jelda hehe
sto se tice adaptera jel ima neki poseban naziv za ovaj konektor ..kako se zove on ?
Znanje je buducnost !
Ajde prvo procitaj pravila foruma, pa onda lepo skokni malo na google pa se informisi o portovima
Kabal koji si slikao je kabal za monitor. Tj na lap topu ocigledno imas VGA izlaz, za monitor. A tebi za programator treba seriski port.
To ti je ono gde pise COM1, COM2 itd...
Kabal koji si slikao je kabal za monitor. Tj na lap topu ocigledno imas VGA izlaz, za monitor. A tebi za programator treba seriski port.
To ti je ono gde pise COM1, COM2 itd...
- sindja1204
- Odlično uznapredovao
Mislim da postoji jos jedan problem vezan za allpic programator, a to je da ne funkcionise na vecini racunara koji nemaju serijski port. Bila je i tema o tome. Kod mene allpic nije radio na novom racunaru ni sa kakvim adapterima ni sa izvlacenjem com porta sa maticne ploce.
Vjerovatno na laptopu i nemas COM port pa ovaj AllPic i ne mozes spojiti na njega.
Ja nisam nikad koristio ovaj AllPic programator pa ne znam da li ti moze pomoci USB->RS232 konverter (kablo).
Ja nisam nikad koristio ovaj AllPic programator pa ne znam da li ti moze pomoci USB->RS232 konverter (kablo).
Ja probao, ne ide...
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti
Evo nasao sam pravo kablo,ali me napajanje smori.
Ne mogu da nadjem odgovarajuci prikljucak za ulaz napajanja,bas po gradu hodam od jutros.
A na stranici pise a i ovdje sam u prethodnim postovima citao od 13 V da ide, dok neki u postovima kazu da treba 15.Jutros mi momak jedan rece da je imao istog ovakvog koji je radio na 9 V.
Bilo kako bilo vidim da je postavljen na njemu Mosni ispravljac oznake B380C1500R 2709
nasao sam data sheet njegov medjutim nisam se mogao puno informisati o ovome 2709.
Da li je ova oznaka 2709 slicna kao kod stabilizatora napona recimo 1205 pa ovo 05 znaci da ga stabilizuje na 5 V , da li to u ovom slucaju znaci da ce poluprovodnicki ispravljac (silikonski ) ispravljati na 9 V i samo primjer, ako postavim 18 V da li ce on adekvatno bez posljedica oboriti na 9V.
Unaprijed hvala
Ne mogu da nadjem odgovarajuci prikljucak za ulaz napajanja,bas po gradu hodam od jutros.
A na stranici pise a i ovdje sam u prethodnim postovima citao od 13 V da ide, dok neki u postovima kazu da treba 15.Jutros mi momak jedan rece da je imao istog ovakvog koji je radio na 9 V.
Bilo kako bilo vidim da je postavljen na njemu Mosni ispravljac oznake B380C1500R 2709
nasao sam data sheet njegov medjutim nisam se mogao puno informisati o ovome 2709.
Da li je ova oznaka 2709 slicna kao kod stabilizatora napona recimo 1205 pa ovo 05 znaci da ga stabilizuje na 5 V , da li to u ovom slucaju znaci da ce poluprovodnicki ispravljac (silikonski ) ispravljati na 9 V i samo primjer, ako postavim 18 V da li ce on adekvatno bez posljedica oboriti na 9V.
Unaprijed hvala
Znanje je buducnost !
pardon, gore sam mislio na 7805 (stabilizatori napona su 78xx i 79xx )
Znanje je buducnost !
Ajde ti vidi to kablo, jesil siguran da imaš pravo? Uslikaj kablo i mjesto na laptopu gdje ga misliš uključiti.
Za adapter je lako, može i onaj od vanjskih tv-panel antena.
Za adapter je lako, može i onaj od vanjskih tv-panel antena.
http://www.mwignitions.com/images/9pin_serial_cable.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
ovo je kablo,ono sto ide na COM port a kojeg ja nemam na laptopu pa cu morati sad srediti kucni racunar,da mogu na centralnu prikljuciti... a nes mi sve bilo mrsko formatirati
Ono mi je bilo VGA kablo,pa sam trampio sa momkom jednim...
ma ako ne nadjem to za pocetak cu zalemiti zice na valjke prikljucke samo nek krene vise
sutra ako Bog da pocinjem
ovo je kablo,ono sto ide na COM port a kojeg ja nemam na laptopu pa cu morati sad srediti kucni racunar,da mogu na centralnu prikljuciti... a nes mi sve bilo mrsko formatirati
Ono mi je bilo VGA kablo,pa sam trampio sa momkom jednim...
ma ako ne nadjem to za pocetak cu zalemiti zice na valjke prikljucke samo nek krene vise
sutra ako Bog da pocinjem
Znanje je buducnost !
Sretno !
Msm da bi ti bilo sretnije rjesenje da si kupio neki USB programator. All pic je dobar i ja ga koristim ali ces morati ici na PC koji ima COM port, lap top ih sigurno nema. Da li ce ici na neki od USB--> COM simulatora (skalamerija) ne znam, nisam probao a ono sto cujem je jako sareno, od "radi odlicno" do "nece ni da cuje" . Ako si pocetnik ovo moze biti frustrirajuce i mene je u pocetku jako nerviralo ipak, zahvaljujuci dobrim ljudima na ovom forumu brzo smo razrijesili sve nepoznanice i sada to ide pravo dobro.