TwoWay Thing - Dvosmjerni GSM Kontroler

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
buco

Post by buco »

Pa poslat cu ti rutine koje rade s bazom podataka iz flasha samo da jos vidim koja bi metoda bila najbolja [ po meni ].
Pozdrav
buco

Post by buco »

Cuj kako da updatiram source kode twowaything FW s izmjenma ? Gdje ti je update opcija ?? ili da ga kao text postavim u formi replaya ??
Pozdrav
trax
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by trax »

Pa jedini nacin da to uradis je da "pljunes" HEX fajl ovdje na forumu ili da mi ga posaljes na Email pa cu ga ja zamjeniti.

Napisi koliko mozes detaljno, ako nije problem, sta si sve imao u planu pa da malo i ja prokontam o svemu tome...

Gdje ima uzeti eksterni ram?
buco

Post by buco »

Pa ja sam imao na umu postaviti "source code" tj analiziranu verziju asm koda tvog programa sa prijedlozima nekih izmijena . Pokusao sam nac tvoju email adresu ali !? mozda sam corav !? Za raspravu o promijenama hex kode nam bas i nije najbolje riesenje [ necemo valjda svaki put u disasembliranje i analizu / ] . Malo mi je nezgodno u formi texta 34kB postavit to na board ali cu pokusat.
Pozdrav
buco

Post by buco »

Pokusao sam postavit ali ne ide kao forma texta / presirok , jedino img mozda.

@Trax tvoju email adresu ne vidim nigdje !!!!!!!!!!

Trax izbrisao kod i premjestio ga na ovaj link: http://www.elektronika.ba/projekti/fajl ... roler2.asm
trax
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by trax »

U dijelu programa za prijem SMS poruke od mobitela si komentirao da moze doci do ulaska u beskonacnu petlju...

Code: Select all

ad00EB      ;BTFSC PORTA,0h

;GOTO ad00EB

CALL PA0RD

;MOVLW 0x22      

XORLW  0X22

BTFSC STATUS,Z  ; testira dal je next byte 22h  // ceka tri byte sa 22h // nema obrade greske !!???

INCF 0x33,F     ; marker 

MOVLW 0x03

SUBWF 0x33,W

BTFSC STATUS,Z  ; test dal je r33==3

GOTO ad00F7     ; ako je 

GOTO ad00EB     ; ako nije /  ako dodje do greske u citanju 3 x 22h FW ce ostat u beskonacnoj petlji !!!!!!

ad00F7      MOVLW 0x1E

MOVWF FSR

ad00F9      ;BTFSC PORTA,0h
samo da kazem da malo vise imamo poziv

CALL ad0044       ; test prekida
pa nebi trebali da uletimo u beskanacnu petljicu a inace sve odlicno. Istina, provjera start bita od mobitela bi mogla da ide u podproceduricu za prijem seriskog podatka od mobilnog, ali opet imamo provjeru ispravnosti tog podatka (bit bRS232) pa nam u sustini bude isto samo ovako kako jeste - malo brze... evo ga rutina za prijem podatka. To je rutina iz mikroElektronike, sa promjenjenom sitnicom.

; Za AUX RS RX
;****** RS232 RX (-> RXD) ******

RECsub2	bsf		bRS232		; Predpostavimo da ce podatak doc i biti OK
		btfsc	RXport2		; Jel nije start bit? Ako jest preskoci ...
		GOTO	REENTRY		; Vrati se jebiga nema jos podatka :)
		CALL	Rs_Wait		; Cekaj jedan polubit da se centriras !
		movlw	h'08'		;
        movwf  	RS_TEMP1	; Broj bita u prijemu, 9600-8-N-1
		GOTO	RECaR		; Zadrska
RECaR	CALL	R_Wait		;
		btfss	RXport2		;
		GOTO	RECbR		;
		bsf		RXD, 7		;
		GOTO	RECcR		;
RECbR	bcf		RXD, 7		;
RECcR   decfsz 	RS_TEMP1, 0	; 
		rrf		RXD, 1		; Ponovi ovo 7 puta
        decfsz 	RS_TEMP1, 1	;
		GOTO	RECaR		;
		CALL	R_Wait		;
		btfss	RXport2		; Proveri da li je stop bit
		GOTO	REENTRY		; A zasto nebi osli tam' ?
		RETURN				;
REENTRY	clrf	RXD			; Nevazeci podatak, nema start bita
		bcf		bRS232		; Reci da nema jos podatka ili da nije OK
		RETURN				; vrati se...
Usput da kazem, super si analizirao FW :!:

Idem sad zurim pa se cujemo!
buco

Post by buco »

Ono sa beskonacnom petljom , on uveca r33 za 1 samo ako je prethodni res ==22h [ podatak sa porta] ako nije vraca ga na pocetak petlje i pri tome se ne uvecava r33 a dok god nije r33=03h nema izlaza !!??! Imam ja rutine koje sam koristio za komunikaciju za emulatore ali i za programatore ali u principu su sve sw rutine za standardnu serijsku komunikaciju gotovo iste , s neznatnim odstupanjem kod HW je drugo . Ali to sad nije bitno samo je iz rutine koja provijerava dal je port aktivan maknuta provijera bita na mjesto gdje bi bilo najbolje da bude radi ustede mem prostora !!! Jesi li pogledao preradu rutine za trazenje nano naredbe ? Bilo bi dobro kad bi se vise ljudi ukljucilo u raspravu , a dodavanjem SPI flasha ili rama mogli bi zaista oslobodit jos prg memorije , i bilo bi dobro da se iznesu ideje sto jos ukljucit u opcije 2wayT !!! uredjaja.Ja cijelo vrijeme imam osjecaj kao da to nije zaokruzena cijelina , kao da nesto fali !!? A najvise mi se ne svidja to sto com port za komunikaciju s GSM-om ima fixnu brzinu komunikacije , mislim da cemo to rijesit bez da mijenjamo kristal !!! Ako si kad analizirao FW za punjenje dragon modula[ i neke slicne iz sat tv] vidjet ces kako je to jednostavno postavljeno , FW testira prvi byte zvani jos i guard byte u dolazu i prebacuje brzinu ako guard byte nije jednak ocekivanome a to bi znacilo da imamo jedan kristal za sve brzine dijeljene sa 2[ a moze i neparne] tj mobitele i da posao automatskog podesavanja brzine [ bitratea] preuzme MCU !! Jos cemo o tome popricat.ako je potrebno da uredjaj ucinimo max "pravim" mogli bi upotrijebit 16F876 [ dil28] !!! Iako se meni osobno vise svidjaju atmeli od ove stare generacije PIC kontrolera , ne samo zbog brzine , vec imaju puno bolju orijentaciju u radu s registrima , sramom i koristenja mem prostora [ prg mem] pogotovu kad radite iz asemblera se to vidi .
Pozdrav
Rutina za trazenje podatka u flashu [ prilagodjena] je napravljena po uzoru rutine za trazenje odgovora [ jezicna baza] i ostalih podataka [ podaci o chipu , proizvodjat , ID , maxlen , tip mem ]u bazi koju sam pisao za programator s atmelovim processorom ATmega8515 .Ona nije bas donijela neku ustedu [ zaboravio sam da PIC 16xxx ne moze koristit 8+8 bita vec nazalost samo cijelu rijec duzine 14 bita ]. No ona bi trebala pojednostavit buduce dodavanje odgovora ili podataka slicnog tipa i dati im preglednost.
23101988
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

djelovi-hitno mi je

Post by 23101988 »

ima li neka dobra duša da mi ispiše djelove
idem po njih 1 na god pa da si kupim ih odmah
poštom nemogu jer je to preglupo

dajte hitno mi je
trax nema vremena
buco

Post by buco »

Idi na home page i tamo je negdje bio postavljen cijeli projekt , valjda !
pa vijerojatno ima i shema ?!?
Pozdrav
23101988
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

nema na projektima

Post by 23101988 »

dajte ljudi hitno mi je
nema u projektima
buco

Post by buco »

Ja ti sheme nemam , ja sam radio analizu FW ali nesto sam nasao.
Pic16F84
7404
7400 [ mozda najbolje 74ls00 isi , ili 74F00 isl..]
7805
kristal 16MHz
BD135 ima ih jedmno 4 kom
1n4148 uzmi vise ionako ne kostaju nista a cesto se koriste.
2x 22--30pF kond
100microF kond
r 10K
r220oma
Pozdrav
trax
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by trax »

Evo slika...

Image

@23101988 -- Valjda znas sebi prekucati brate dragi...
23101988
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by 23101988 »

hvala ti jako si mi pomogo
to je sve znači
jel treba još kakav kabel
koji programator
trax
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by trax »

Treba ti programator za PIC16F84A, ima na sajtu zove se "Blesavi PIC programator"...

Trax
23101988
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by 23101988 »

u redu je to
a za ova ostala dva ic
hoće li bit softver u projektima
23101988
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by 23101988 »

kakvi su to releji
kaj su one crvene točke ispod njih a ostale bijele
jel se može dodat ih još i kako
koliko je na ovoj pločici predviđeno funkcija i koje su sve
trax
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by trax »

Na prvoj stranici ovog foruma imas jedan post u kome je SVE OPISANO STO SI PITAO. Sve osim kako dodati jos releja. Za sad to nije dokumentovano pa neces ih moci dodati do daljnjeg. Skini onaj ZIP ili RAR fajl i u njemu sam sve napisao.

Releji su ti naprimjer RAS-1210 a crvene tackice oznacavaju kontakte sa zavojnicom koja se nalazi u releju.
Last edited by trax on 29-08-2005, 23:31, edited 1 time in total.
23101988
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by 23101988 »

u redu je skinuo sam
ali me zanima ti imaš 2 releja
a tam piše još relej c i d
a jedna lemna točka
kak to
to šta se tiče crvenih točki u čeme je bit i čeme služe
ne kužim to o magnetu
jel mogu spojit sve il sam te
Kvizak_Hadarak

Post by Kvizak_Hadarak »

pozdrav svoj raji ovako malo da pohvalimo ovog moderatora traxa za projekat bilo bi supre ako bi ti nama dao hex vrijednosti AT naredbi ili ja imam pogresan file za siemens c35 mislim pise tamo fino AT+c pa tako dalje ali nema vrijednosti mislim nema od toga nista vrsio sam analizu tvog projekta najlakse mi je bilo GSM alarm tako se zva baram kako se sjecam pa sam na nasao dosta stvari koje su me nervirale koje sada nebih iznosi ali ako moderatora znima rado ali nismo tu da se kritikujemo mislim kod se moze dosta minimizirati meni treba znaci hex vrijednosti AT naredbi da li bi ti to mogao meni poslati mislim ako moze ako ne nema frke ili barem da me uputis gdje se to moze naci a uvezi minimizacije mozemo popricati i na faksu zajedno sa pejom uz kafu ajd Best regards
GOGA 8)
trax
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by trax »

Zdravo Kvizak,

Source imas medju prvim postovima ove teme, znaci na prvoj stranici pronadji post gdje ima link za ZIP fajl... u njemu imas i HEX fajl.
Ako mislis na HEX fajl, jer ne kontam to "hex vrijednosti AT naredbi" .. mozda tebi trebaju AT komande/naredbe za siemens telefone ??? Ako ti to treba, to imas medju "tekstovima" na mom sajtu. Komande su u 99% slucajeva zajednicke za sve telefone.

U vezi minimizacije mozemo naravno popricati ali bi sad volio da mi kazes koje su te stvari "nervirale" sto se tice GSM Alarma i zasto? Minimizacija bi se mogla odraditi recimo za ovaj projekt jer mu je to potrebno zbog narednih softversko/hardverskih nadogradnji, ali o tom-po tom kad prodju ispiti... :x

P.S. Kod tebe nigdje tacke u tekstu? Pravo se izhandrim dok procitam :P

Eto pa cujemo se,
Trax
Last edited by trax on 29-08-2005, 23:32, edited 1 time in total.
Post Reply