Led Globus
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
Re: Led Globus
ovo ste trazili, a semu cu drugi put, posto sada sredjujem rad, sutra ujutru ga predajem, a ne znam koji mu je q... strasno sporo radi, kristal je ispravan, pic je radio sa tim programom, mora da stabilizator brljavi, posto je dosta velika struja kroz njega 28 dioda...
- Attachments
-
- led globus.zip
- ovo je nacin kako sam kodirao. od leva ka desno, sabirao vrednosti na portovima gde su iksovi i tako 60x! ujedno ovde je i hex fajl.
- (470.57 KiB) Downloaded 511 times
Jel ces uskoro da obajvis ceo projekat?
pa imate sve sto je potrebno.
u zip-u sa hex-om se nalazi i slika na kojoj je obelezen raspored dioda, na pinovima kontrolera. jedino je potrebno nacrtati semu na kojoj bi na pinove dodali ledice prema rasporedu sa slike, stabilizator i krista.
to je sto se tice dela koji se vrti, a za motor valjda znate samo napraviti kontrolu brzine, dovoljan je tranzistor i potenciometar...
toliko se i samo mozete potruditi
u zip-u sa hex-om se nalazi i slika na kojoj je obelezen raspored dioda, na pinovima kontrolera. jedino je potrebno nacrtati semu na kojoj bi na pinove dodali ledice prema rasporedu sa slike, stabilizator i krista.
to je sto se tice dela koji se vrti, a za motor valjda znate samo napraviti kontrolu brzine, dovoljan je tranzistor i potenciometar...
toliko se i samo mozete potruditi
- juka vk
- Pravo sam se raspisao :)
hebena stvar !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
jel bi te mogao zamoliti da mi detaljno objasnis u kojem si programu isprogramirao maturalni jer bi ja to htjeo raditi a i shemu ako bi imao...fala unaprijed
Radjeno je u pic basicu.
Sto se tice seme i programa to neces dobiti. Vec sve imas objasnjeno kako napraviti ako procitaj ponovo temu. Imas nacrtanu mapu gde koju diodu treba upaliti,pa izvoli napravi sebi maturski
I nemoj slucajno da bi rekao kako ne znas, jer ti sve stoji na forumu
Sto se tice seme i programa to neces dobiti. Vec sve imas objasnjeno kako napraviti ako procitaj ponovo temu. Imas nacrtanu mapu gde koju diodu treba upaliti,pa izvoli napravi sebi maturski
I nemoj slucajno da bi rekao kako ne znas, jer ti sve stoji na forumu
jel bi mi mogli reci koji je stabilizator koristio??
7805
fala...odlucio sam da cu i ja raditi isto led globus za maturalni pa ako nesta nebudem znao hocu se moci obratiti??
- MladaNada
- Stariji član
Moze jedno pitanje, koja je okvirna brzina paljenja ledica? par ms ili dosta manje? Tj. da li radni takt PIC-a ulazi u racunicu?
program radjen u picbasicu.
pauza je u ms.
samo ide portx=xx
pause itako redom. imate mapu po kojoj je radjen program.
pauza je u ms.
samo ide portx=xx
pause itako redom. imate mapu po kojoj je radjen program.
- MladaNada
- Stariji član
Nakon kraceg razmisljanja i ja sam skontao da pauza mora biti u ms
Imam profesionalni tahometar fluke-ov mislim kod kuce (caletova firma tj.) tako da cu moci izmjeriti obrtaje motora koji izaberem, odmah izracunati ugaonu brzinu i nadam se pogoditi pauzu iz prve pa se necu zezati sa regulacijom brzine motora. Nadam se da cu uskoro ostvariti projekat slican ovom!
Imam profesionalni tahometar fluke-ov mislim kod kuce (caletova firma tj.) tako da cu moci izmjeriti obrtaje motora koji izaberem, odmah izracunati ugaonu brzinu i nadam se pogoditi pauzu iz prve pa se necu zezati sa regulacijom brzine motora. Nadam se da cu uskoro ostvariti projekat slican ovom!
Nema ti to veze sa ugaonom brzinom. Ovde samo moras znati koliko dugo treba da se napravi 1 krug, i podelis to vreme sa brojem vertikala. A za to ti je potreban samo broj obrtaja u minuti ili sekundi. Pogledaj ono sto sam ja radio sa smajlijem i program je potpuno identican. Na tom globusu nije koriscen nikakav senzor, tako da se menjanjem brzine motora dobija efekat okretanja. a mozes i koristiti senzor kao so sam ja da dobijes mirnu sliku, pa posle mozes praviti efekte kakve hoces.
evo da jos nesto pitam...zanima me kako si prenjeo struju na led diode??to si preko cetkica ili??
Napravljen komutator sa cetkicama.
ovaj projekt je puno zahtjevniji nego sto se cini pogotovo za one koji nisu vjesti u bravariji.
Sačuvajte drveće => pojedite dabra.
Sve to moze i od drveta, nije nikakav problem... Samo treba malo truda i volje.
ejjj..de mi reci jersi ti taj komutator kupio ili uzeo polovan od necega(brusilice busilice ili tak nesta)...
ne klasican komutator iz univerzalnih motora nije dobar.
treba ti kliznokolutni. mozes ga naci na rotorima alternatora, sinkronih motora...
treba ti kliznokolutni. mozes ga naci na rotorima alternatora, sinkronih motora...
Sačuvajte drveće => pojedite dabra.
Obicna 2 prstena po kojima klizu cetkice. Nosac za cetkice je sa nekog motora, a prstenovi nemam pojma.