Samsung CX5913W ne prima komande

Diskusija o popravkama raznih elektronskih aparata. Njihove sheme, dorade i slično.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
Sarge Duke

Samsung CX5913W ne prima komande

Post by Sarge Duke »

Znači, daljinski od telke mi ne radi uopće, otvorio sam daljinski i sa alkoholom sam obrisao onu zeleno ploču, di su gumbi, zato jer je pločica bila masna, ali i dalje ne radi, jedino još nisam kupio drugu bateriju. Taj televizor sam dobio od jednog kolege koji je kupio novoga, plasmu. Model televizora je Samsung CX5913W. Možda je problem u telki, neznam, pa bi mi svaka pomoć dobrodošla prije nego odem u potražnju drugog daljnskog.

Evo,došao brat baš sad brat iz dućana i donesao novu bateriju.Promijenio sam bateriju i nešto sam saznao. Upalio sam kameru na mobu i pogledao s kamerom prema daljinskom i stisnuo sam gumb na dalj. i ona IC žaruljica svijetli na daljnskom, znači, on valja.

Zatim sam probao upaliti TV. Dam kontakt, i nekako jedva uhvati, tj. upali televizor, znači nekako jedva upalim televizor ali nemogu mijenjati programe. Znači da je nešto možda u televizoru.

Ima tko kakav savjet?
Sarge Duke

Re: Problem na TV-u.

Post by Sarge Duke »

Evo, sada znam da je daljnski u redu, i kada hoću prebacivati i to jako slabo hvata. Ja mislim da je to problem u televizoru pa mi recite što je to moglo proči u njemu?
alexa_pg
Pravo sam se raspisao :)

Post by alexa_pg »

Ja ipak mislim da je greska u daljinskom.
Ako si siguran da je ipak kvar u TV-u onda obrati paznju na elemente oko IR prijemnika.
Semu ako ti treba mozes skinuti odavde
http://www.fanzo.org/forum/download/file.php?id=14983" onclick="window.open(this.href);return false;
Alexa
Sarge Duke

Post by Sarge Duke »

Daljnski ću nabaviti drugi ili univerzalni, a što bi točno moglo proči kod Ir prijemnika?
Sarge Duke

Post by Sarge Duke »

E kaj bi moglo bit u daljinskom?
Ljupco
Penjem se :)
Penjem se :)

Post by Ljupco »

Kristal !!!
Sarge Duke

Post by Sarge Duke »

Oprosti, ali možeš li mi malo pobliže objasaniti što bi to bio kristal?
sindja1204
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by sindja1204 »

Elektronska komponenta koja osciluje na tacno odredjenoj frekvenciji.
VFDisplay
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by VFDisplay »

kristal ti je komponenta koja stvara frekvenciju u nekom sklopu. Kristal ti stvara vrlo stabilnu frekvenciju a izgleda ovako:

Image

u daljincima se najćešće nalazi keramički rezonator koji ti je četvrtast i narančaste je boje.
elektor
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by elektor »

posto se kolko vidim ne razumijes u elektroniku bilo bi puno jednostavnije kupiti neki univerzalni daljinski..isprobati da tocno utvrdis dali je kvar bio na daljinskom ili je na televiziji..ako je na televiziji najbolje ti ju je poslat na popravak jer bi moglo biti svega..
mataya
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by mataya »

bilo bi isto kao kod mene kad sam prvi tv otvorio...
tad sam saznazo sto je to mrezni elektrolit :lol: :lol:
alaj me opizdio :azdaja:
Sačuvajte drveće => pojedite dabra.
Feko
Stariji član
Stariji član

Post by Feko »

Zna on opizditi i one koji odavno znaju za njega :lol: Mene je opizdio u obraz...nešto sam trebao pogledati izbliza i držao nakrenutu šasiju i oskliznula mi se iz ruku i na glavu :ohno:
sejn

Re: Samsung CX5913W ne prima komande

Post by sejn »

Ja imam isti problem sa ovim tv-om. Ne radi mi daljinski probao sam sve moguce cak i zamenske koji su za ovaj tv, izgleda da je otisao cip koji prima signal, imam semu ali ne znam i ne mogu da nadjem koji je to cip ili kolo pa ako je neko voljan da mi pomogne bio bih mu zahvalan. Ja sam pronasao da je neki SAB3035 ali nisam siguran . hvala i pozdrav
nano
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by nano »

jesi li ocistio i gumu sa tipkama...i ona bude masna...
mozda ti je prljav IR senzor u tv-u ili ona plastika ispred njega...
te stvari rijetko crkavaju...ali sve je moguce
“Imali smo mi i vecih problema, pa ih nismo rijesili.” -Grunf
"Samo se sirotinja buni,bogati sute i trpe!"
sejn

Post by sejn »

Jesam probao sam sve,samo mi treba da mi neko kaze koja je oznaka tog dela sa seme
alexa_pg

Post by alexa_pg »

Ako zelis da popravis taj kvar to ne mozes izvesti bez osciloskopa.
Prikaci osciloskop na srednju tacku konektora IR prijemnika i kad pritisnes neku tipku na daljinskom moras vidjeti signal na izlazu iz prijemnika. Ako ovog signala nema provjeri da li ima napajanje +5V i da li je dobro filtriran taj napon. Ako su ova dva uslova ispunjena onda ne valja sam prijemnik.
Prijemnik.JPG
Prijemnik.JPG (8.85 KiB) Viewed 4400 times
U slucaju da na izlazu iz IR prijemnika postoji signal, onda provjeri da li taj signal dolazi na uCON, slika ispod. Ulaz u kontroler ti je na semi obiljezen crvenom bojom. Ako na tom pinu takodje postoji signal a daljinski ne reaguje, ostaje ti da provjeris napajanje ovog kola. U slucaju da je sve ispravno onda ne valja samo kolo.
uCON.JPG
uCON.JPG (25.2 KiB) Viewed 4400 times
Alexa
sejn

Post by sejn »

Hvala alexa na trudu. Objasnicu ti ceo problem originalni daljinski je izgubljen, kada sam nosio tv u servis zbog drugog kvara oni su ustanovili da nesto zeza i prijemnik za daljinski, kod njh je cas radio cas ne. Ja sam probao gomilu drugih daljinaca i ni jedan ne radi sem neke male loptice koja je kao neki univerzalni daljinski sa osnovnim funkcijama i ona radi ali tako sto je na gasenju kanal 7 na dugmetu za kanale gore dole samo su 3 i 2 brojevi. Onda sam kupio zamenski kod njih u servisu 1667 i sa njim upalim tv prebacim par kanala i toliko vise ne radi. Onda sam provalio da ovaj zamenski daljinski radi samo u kombinaciji sa ovom lopticom daljinskim i to kada hocu da menjam kanale gore dole ja drzim dugme na 1667 a na ovoj loptici pritiskam dugme za gasenje i tako radi i sto je najgore tako rade sve funkcije na daljinskom1667 totalno sam zbunjen. A ove u servisu mrzi da se bakcu sa tim kvarom i rekli su mi da je otisao neki procesor ili kolo za daljinski ali nemaju vremena da traze koje je i gde je. Ja sam totani laik za elektroniku ali bix mogao zamenim deo kada bih znao koji je tacno skinem zalemim i to ali vidim da je to malo komplikovanije. Pozdrav
Post Reply