hvala pedja089
radi se o slijedećem: u podnožju antene nalazi se prilagodna kutija. U njoj je jedna zavojnica koja se okreće kako bi se klizačem koji radi kontakt mijenjao broj zavoja. Na taj način se antena prilagođava radnoj frekvenciji. Cijeli sustav već sada funkcionira ali ga sada želim automatizirati.
Napravio sam mehaniku i pogon sa steper motorom za okretanje napred-nazad i to radi odlično. Problem nastaje kada promijenim frekvenciju jer tada moram tražiti najbolju poziciju na zavojnici pa se zna desiti da vrtim zavojnicu u krivu stranu i ponovo nazad do prave pozicije. Kada bi znao na kojem se zavoju nalazi klizač brzo bi došao na pravu poziciju ne gubeći vrijeme sa rotiranjem do neke krajnje pozicije jer tek kada klizač dođe na početak ili kraj zavojnice ja znam gdje se nalazi.
Kao detektor se treba koristiti mikroprekidač koji će se aktivirati na ekscentru za svaki okret a to je 40 puta za prolaz od početka do kraja jer ima 40 zavoja ukupno. Rješenje sa mikroprekidačem koji će preklapati relej je jedino moguće zbog jakog visokofrekventnog polja koje bi smetalo svakoj vrsti elektroničkog sensora u blizini zavojnice.
Dakle želja mi je napraviti brojač od 0 do 40 koji bi zapamtio poziciju. Čini mi se da bi cijeli posao trebao biti jednostavan za nekog tko zna programirati. Na jednom portu PICa treba detektirati-brojati ekscentar a smjer treba detektirati sa tipke kojom se okreće steper naprijed ili nazad.
Ja sam već par puta koristio 16F84 pa ako se slažeš mogao bi šemu napraviti za njega. On ima ugrađen eeprom koji bi mogli iskoristiti. I što je najbolje imam ga. Ali može i neki drugi PIC na tvoj prijedlog.
pozdrav