Kupovina unimera u BIH (tuzla)

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
motor cangle
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Kupovina unimera u BIH (tuzla)

Post by motor cangle »

Ja bi želio da kupim neki malo kavalitetnij unimer sa mogućnošću da mjeri kapacitet što više to bolje
Gledao sam neke MASTECH instrumente ali ne mogu da ih nabavim lako i povljno ovdje.
Imali nako ideju za kupovinu ili naručivanje nekon unimera koji ima neku razumnu cijenu i kavlitetu.
Ja sam te neke instrumente gledao i cijene i karakteristike u distrelec katalogu nekad davno ali me interesuje sada definitivno kupovina nekog unimera.
Unaprijed hvala na odgovorima.
mehmed
pejky
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Re: Kupovina unimera u BIH (tuzla)

Post by pejky »

Imas u sarajevu u Conradu i u Rs Electronic.
Extech, Voltcraft, Fluke i mnoge druge...
U Tuzli bi eventualno trebalo da ima nesto kvalitetnije u Iskri (na brcanskoj kod autobuske stanice) u ostalim radnjama imas samo kineze.
...kada posisaš sva vesla, tada Nikola si Tesla, s pravom mozes reci da je struja tvoja...

http://www.pik.ba/profil/pejky/
srdjan_bss
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by srdjan_bss »

http://www.elektronika.rs.ba/data/prodaja/dmm-scope/.Ova prodavnica ima sjediste u Banja Luci ali se moze naruciti(postarina je negdje oko 10-15km na prostoru BiH zavisno o tezini posiljke,kontaktiraj ih za vise informacija).Imaju oni veliki broj razlicitih unimjera(multimetara) od 20KM do 1000KM a ako te sta zanima imas na njihovom sajtu kompletan cjenovnik (za download u Excel dokumentu ,fajl je oko 60mb) elektronskih komponenata a u tom cjenovniku imas i razne multimetre.Ako ti je mnogo da skidas 60mb mogu ti ja poslati spisak unimera sa cijenama.
http://www.pik.ba/artikal/512243/led-strip-letvice-/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.pik.ba/artikal/512227/mini-f ... redajnik-/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.crvena-tuba.net" onclick="window.open(this.href);return false;
malizarko

Post by malizarko »

Zdravo narode, jedno pitanje koje nije vezano za temu ali je vezano za unimere. Kako mogu sa nekim unimerom "povezati" početak i kraj žice pod naponom (220 V)? Znači konkretan problem: imam 6 pancer osigurača od kojih je jedan moj (od mog stana) i ja trebam pronaći koji je od njih pravi a bez da odvrćem jedan po jedan (što može značiti isključivanje struje u 5 stanova). Hoću da mijenjam tablu sa osiguračima u stanu pa da ne bi radio to na živo morao bih isključiti struju u stanu. I još jedno pitanje: da li je moguće da su sve instalacije u stanu skopčane na jednu fazu (znam da je moguće ali mi je malo neuobičajeno).
torro

Post by torro »

kako misliš povezati početak i kraj žice je tebe ništa ne razumjem

ako nećeš da odvrćeš jedan po jedan osigurač napravi kratki spoj negdje u svom stanu (recimo na šuko utičnici ali neka osigurač od šuko utičnice bude veći od glavnog osigurača za stan (oko 30 ampera) .
Tako će izgorit glavno osigurač za stan, taj u stubištu i znat ćeš koji je tvoj.

a to za fazu u stanu, ne znam kako misliš,ima jedna faza i nula, mora recimo bojler biti na posebnom osiguraču, pa rasvjeta ,itd,ali su svi na jednoj fazi (oreko tog glavnog osigurača)
mbruck
Pravo uznapredovao :)
Pravo uznapredovao :)

Post by mbruck »

A ti sveca, pa to ti je bar lako!

Ugasi SVE u svom stanu navečer.... Onda odi do table osiguča i pogledaj koji se ne vrti ama baš nikako barem nekoliko minuta. Pretpostavljamo naravano, da će ta ostala 4 stana barem nešto imati uključeno.... Ili ih zamoli sve da za 1 minut upale rernu....
WhiteHead
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by WhiteHead »

pejky wrote:U Tuzli bi eventualno trebalo da ima nesto kvalitetnije u Iskri (na brcanskoj kod autobuske stanice) u ostalim radnjama imas samo kineze.
U Tuzlanskoj ISKRi samo analogni Iskrini unimeri (100-150 EUR) i kinezi
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti
elektor
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by elektor »

pa on je trazio unimer (analogni multimetar)
WhiteHead
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by WhiteHead »

Ma sumnjam da je trazio analogni cim pominje mjerenje kapaciteta, a inace se iskrina marka UNIMER u zargonu, pocela odnositi na bilo koji univerzalni mjerni instrument
elektor
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by elektor »

pa sta se nemoze s analognim instrumentom mjeriti kapacitet :?: :?: :shock: ..covjek je postavio pitanje za neki kvalitetan unimer..unimer znaci analogni multimetar..a iskrini su najkvalitetniji..e sad ako je htio digimer ( digitalni multimetar) onda je krivo postavio pitanje i nitko nemoze znati sto on zeli..
Shenda

Post by Shenda »

Analogni instrument je za mjerenje kapaciteta precizan ko čuskija :!:

Btw. "Unimer" je zaštičeno ime univerzalnih mjernih instrumenata firme "Iskra"...
motor cangle
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by motor cangle »

Evo ovako da se malo manimo pravopisa i semantike i da razgovaramo o elektronici.
Ja zelim sebi da kupim neki instrument digitalni koji može da mjeri
napon
struju
otpor i pomogucnostu kapacitet.
E sad ja sam se mozda lose izrazio ili mozda nisam rijec unimer bi trebala da predstavlja univerzalni instrument onakav kakav sam ja napiso ali sa naglasom da je riječ o analognom ili digitalnom.
Inace ako vam je bliza rijec multimetar. Eto može i tako da formulišem pitanje.
Znači želim sebi da kupim multimetar digitalni.
E ovako kakve vi koristite instrumente. Ja sam razmisljao o jednom firme mastech koji sam vidio u distrelec katalogu ali nikako da sebi kupim taj instrument.
Inace radi se o vrlo kvalitetnom instrumentu koji sam bira opsege i radi na principu pretvaranja napona u vrijeme.
I ima mogucnost da mjeri kapacitet.
mehmed
WhiteHead
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by WhiteHead »

Ako si u Tuzli pogledaj u Integralu mogu li sta nabaviti, a ako ne onda ovo sto je predlozio srdjan_bss
motor cangle
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by motor cangle »

Isao sam u Integral i gazdu integrala gospodina midu vrlo dobro poznajem. I vrlo cesto kad god imam neki zahtjev on mi udovolji.
Ali kada sam mu nosio distrlelec katalog i pokazao mu insturment koji zelim da kupim on kaze ostavi pa ce mo pogledat mozel se nabaviti ali nista nije bilo od toga.
E sad za sad koristim iskrin unimer analogni ali uskoro cu sebi da kupim neki kavlitetnij digitalni.
A za mjerenje kapaciteta cu sebi izgeraditi jedan instrument za mikrokontolerom.
I to ce rijesiti problem.
Mada lijepo bi bilo imati sve u jednom odnosno multimetar koji može mjerit napon struju otpor pa i kapacitet.
Hvala svima u ucestvovanju u temi.
mehmed
Post Reply