problem sa laser led diodom
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
- dejanmaksa
- Napredujem
Re: problem sa laser led diodom
Ispravan je uredjaj. Koristim ga na kompu. Odlemio sam njegovu diodu, zalemio novu i nece, kad vratim staru hoce. Nesto se neslaze, nemam predstave sta je.
Nasao sam na tetu neku schemu neznam da li ce da zavrsi posao.
Nasao sam na tetu neku schemu neznam da li ce da zavrsi posao.
- Attachments
-
- laser diode drive.rar
- (152.73 KiB) Downloaded 243 times
- dejanmaksa
- Napredujem
Zna li neko kako da izvrsim merenje laserske diode. Merio sam kao nesto ali nisam siguran da je to ok.
napravi napajanje po shemi koju sam ti dao kaze elektror da shema provjereno radi...
onda ces vidjet dali je dioda dobra ili ne...
onda ces vidjet dali je dioda dobra ili ne...
Sačuvajte drveće => pojedite dabra.
- dejanmaksa
- Napredujem
Pravio sam i nece. Izgleda da diode ne rade.
mozda si krivo spojio shemu..spoji a-metar u seriju s diodom da vidis struju..i provjeri dal si polove diode dobro spojio..ako je sve ispravno onda je dioda neispravna..
Može se desiti, da tu svetlost ne vidiš okom. No ništa strašno. Treba ti jedna kamera koja je osetljiva i na tu svetkost. Rad diode možeš onda gledati na monitoru.
Isto važi i za TV daljinac.
Isto važi i za TV daljinac.
svjetlost obicne laserske diode je vidljiva golim oko..ovo o cemo govoris je IR laserska dioda..tj. infra red..i njena valna duljina nije u oku vidljivom spektru
- Black Angel
- Odlično uznapredovao
Oprostite sto budim ovu temu iz mrtvih ali da ne otvaram novu.....
Ja sam isto radio taj driver prema shemi koju je mataya dao i meni isto nije radila sa 2 diode a sa malenom sijalicom je radila.....
Najvjerojatnije sam sprzio diode jer sam koristio trimer od 1k (možda je cak bilo i 100k ).
Sad sam se ponovno docepao dioda i ponovno cu ga izradit ali me zanima sto je bolje koristiti.
Potenciometar ili trimer od 100R ?
Ja sam isto radio taj driver prema shemi koju je mataya dao i meni isto nije radila sa 2 diode a sa malenom sijalicom je radila.....
Najvjerojatnije sam sprzio diode jer sam koristio trimer od 1k (možda je cak bilo i 100k ).
Sad sam se ponovno docepao dioda i ponovno cu ga izradit ali me zanima sto je bolje koristiti.
Potenciometar ili trimer od 100R ?
Korg X5D <3
Ja mislim da mataya-na šema nije dobra jer kod većine dioda na srednji izvod je integrisan foto tranzistor
koji se koristi za monitoring lasera.Krajnja dva su napajanje i mjeri se kao LED dioda.Struja mora
biti konstantna (30 do 35 mA) jer prejaka će je brzo spaliti a na slaboj intezitet je slab ili neradi nikako ,
zato se mora napraviti kvalitetan drajver.Brzi test diode bi bio katodu na "-" a između anode i +5V otpor 100R. Još jedna napomena: u normalnom radu diodi obavezno obezbjediti adekvatano hlađenje.
Evo slike.
koji se koristi za monitoring lasera.Krajnja dva su napajanje i mjeri se kao LED dioda.Struja mora
biti konstantna (30 do 35 mA) jer prejaka će je brzo spaliti a na slaboj intezitet je slab ili neradi nikako ,
zato se mora napraviti kvalitetan drajver.Brzi test diode bi bio katodu na "-" a između anode i +5V otpor 100R. Još jedna napomena: u normalnom radu diodi obavezno obezbjediti adekvatano hlađenje.
Evo slike.
- Attachments
-
- laser_2.jpg (20.87 KiB) Viewed 2816 times
-
- laser_1.jpg (16.18 KiB) Viewed 2816 times
na matayainoj shemi je samo prikazan sklop a ne koje se nozice laserske diode moraju spojit..potenciometar ili trimer od 100K ista stvar..bilo bi najbolje koristiti vise okretni trimer ( multi turn trimer)..nevidim smisao ovoga sto si rekao za hladenje jer se hladnjak vidi na slikama koje sam postavio pa ce svatko normalan zakljuciti da se dioda dosta grije te da je potrebno hladenje..ova struja koju si naveo se ne odnosi na svaku lasersku diodu i moze se uzeti stvarno jako okvirno..sve ovisi iz koje je przilice izvadena dioda ( 16x..20x..22x..)..