Eh, evo i mene, ja sam novi !
Slucajno sam surfao, pa posto i mene elektronika interesuje, prijavih se na ovaj forum.
Posto je ovo dosta star post, odlucih da ga malo osvjezim. Ova ideja oko kovertovanja signala nije uopste losa, cak mislim da je veoma zanimljiva.
Naime, posto sam ja veliki uzivalac gledanja DVD i DivX filmova u kombinaciji komp/TV vec dugo vremena, mislim svakako da bi se mogla dobiti mnogo kvalitetnija slika na TV, od one koju nudi S-video izlaz.
E dragi @zen-x, ovaj @virtualx sto ti je rekao da je negdje naletio na semu s dva tranzistora, bio je u pravu. Srecom, ja tu semu imam od prije, te je ovdje postavljam u Word fajlu, jer izgleda da je link na tu stranicu iz nekog razloga ukinut, jer nemogu vise da to nadjem online. Samo mi je ovaj jezik nepoznat, lici mi na talijanski.
Sad, ako bi neko to napravio, jer je sema dosta jednostana, naravno, volio bih da cujem jel' to radi...
Ah, samo da ne zaboravim, kad downladujete ovaj .doc fajl, on ce biti sa extenzijom .txt jer tako ovaj forum radi, morate ga poslije reimenovati.
Toliko sto se tice ovoga VGA to SCART problema.
A sto se tice problema S-video ili kompozitni video na TV, jer mnoge danasnje video kartice a i laptopi to podrzavaju, ne bih se slozio da je slika nesto narocito kvalitetna, a i tu ima dosta problema. He he, recimo opste poznati problem crno bijele slike sa nekih kartica preko S-videa.
Sada bih ja o tome mogao pricati citav dan, ali osnovna problematika je slijedeca:
Znamo svi da kod detonator drivera od nVidia kartica mozes odabrati izmedju S-video i composite, pa mozes dobiti koliko-toliko dobru i gledljivu sliku
na TV-u koristeci B-PAL standard, ali kod ATI catalist drivera to nije slucaj, tj. korisnici su osudjeni samo na S-video, te nije rijedak slucj da na TV-u dobiju crno bijelu sliku ili pak neku sliku s bojom koja je sa nekakvim smetnjama i tako "razmrljanih" boja da se nemoze gledati.
To se i meni desilo.
Ja sam godinama uzivao u filmovima koje sam "bacao" s kompa na TV, dok sam imao nVidijinu karticu na PC-u, ali kada sam prodao PC i kupio laptop, dobio sam ATI Radeon karticu, te nikako nisam mogao udesiti da dobijem normalnu sliku, kakvu sam prije imao sa nVidijinom karticom.
Pokusavao sam razne adaptere, konektore, reduktore, kablove, desetine kombinacija, ali nista. Jedna velika nula!
Obisao sam stotine foruma, i vidio da mnogi ljudi imaju slican problem s ATI-jevim karticama, a oni ostali koji se ne zale, znaci da su se jednostavno pomirili s tim, ili jednostavno neznaju da mogu dobiti bolju sliku na TV, pa gledaju "black and white" ili "trash image" na svom TV-u.
Naravno, ja sam jedan od onih koji zna da mora postajati rjesenje ovog problema, i da moze bolje, te se nisam lako predao.
Poslije dugotrajnog pretrazivanja neta, majke znanja

pronasao sam rjesenje, koje je veoma elegantno i toliko jednostavno da sam se uhvatio za glavu, ali 100% fercera. Radi se premoscavanju pinova na obicnom jeftinom SCART adapteru. Koga budu zanimali detalji, ja to mogu drage volje podijeliti, jer sam entuzijasta.
Zivjela elektronika, i iznalazenje rjesenja za jeftine pare !
http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... RT.doc.txt