VGA to TV converter

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

zen-x
Napredujem
Napredujem
Posts: 121
Joined: 07-12-2005, 19:44
Location: RH - Podravska Moslavina

VGA to TV converter

Post by zen-x »

Zanima me da li neko ima iskustva s izradom ovog (ili sličnog) konvertera:
http://www.tkk.fi/Misc/Electronics/circ ... rcuit.html
Svaka pomoć dobrodošla! :)
User avatar
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta
Posts: 3913
Joined: 19-10-2005, 01:41
Location: Srbija-Paracin

Post by stojke369 »

da li moze iz scarta u vga
zen-x
Napredujem
Napredujem
Posts: 121
Joined: 07-12-2005, 19:44
Location: RH - Podravska Moslavina

Post by zen-x »

Ne, pogrešno si skužio, treba ić iz vga u scart, znači da, recimo pustim film na kompu i gledam ga na tv-u.
Znam za one grafičke koje imaju poseban izlaz za tv, ali ovaj sklop bi trebo signal za monitor, na neki način preradit, tako da se može gledat na tv-u.
Čuo sam da je slika barem 4 puta kvalitetnija nego ona što se dobije na tom izlazu za tv.
E to me i muči, jel to uopće moguče ili je to samo još jedna priča za laku noć? Pa ako neko zna...
User avatar
virtualx
Pravo sam se raspisao :)
Pravo sam se raspisao :)
Posts: 1064
Joined: 11-01-2005, 00:10
Location: Bihac
Contact:

Post by virtualx »

e ja sam negdje na netu naletio na semu toga konvertora iz vga u scart ali se nemogu sjetiti gdje.
inace sema je za djecu:
2 tranzistora idu.

e mene zanima moze li obratno znaci da se scart ili video signal iz tv-a sprovede na monitor.
zen-x
Napredujem
Napredujem
Posts: 121
Joined: 07-12-2005, 19:44
Location: RH - Podravska Moslavina

Post by zen-x »

Nisam siguran 100%, ali ne vjerujem da je to moguće. Kao prvo signal ti jedino može ući u tv, mislim na tv-u nemaš izlaze (osim onog audio izlaza za slušalice). Možda bi to čak mogo nekako napravit sa videorekorderom, videorekorder ima ulaze i izlaze. Recimo npr. meni je u videorekorder spojena antena, a iz videorekordera (preko scarta) mi signal dolazi u tv i tako gledam program na tv-u. Možda bi se moglo uzet signal iz videorekordera, konvertirat ga i prebacit na monitor, ali za to bi ti opet trebao neki sklop, suprotan od ovog (scart-vga).
Firkragg

Post by Firkragg »

A uglavnom nemože ni radit istodobno VGA i TV, meni s radeon 9200 neće istodobno
Monitor mi bude s iskrivljenom slikom a na TV crno bijela
Grafa mora podržavat rezoluciju i za TV i za monitor, nije jednostavno kao s dva monitora (tu uzmeš VGA spliter i gotovo)
Pozdrav
User avatar
zogldi
Penjem se :)
Penjem se :)
Posts: 60
Joined: 31-10-2005, 23:26
Location: Sarajevo,Bosnia & Hercegovina
Contact:

Post by zogldi »

Pozdrav!Meni sa G force 5400 radi i TV i monitor u isto vrijeme bez problema!Za ovu šemu nisam siguran dali radi ali ja sam negdje imao šemu takvog uređaja koja je provjerena(kolega pravio nije imao Video out na grafičkoj a htijeo gledati divikse na TV-u)naću je pa ću ti postaviti! :D
Firkragg

Post by Firkragg »

zogldi wrote:Pozdrav!Meni sa G force 5400 radi i TV i monitor u isto vrijeme bez problema!Za ovu šemu nisam siguran dali radi ali ja sam negdje imao šemu takvog uređaja koja je provjerena(kolega pravio nije imao Video out na grafičkoj a htijeo gledati divikse na TV-u)naću je pa ću ti postaviti! :D
Meni se skroz smrda rezolucija i refresh na monitoru, prilagodi se za TV
Moglo bi se probat to s scartom, treba očito napravit samo neku logiku za upravljačke impulse
Pozdrav
zen-x
Napredujem
Napredujem
Posts: 121
Joined: 07-12-2005, 19:44
Location: RH - Podravska Moslavina

Post by zen-x »

zogldi isčekujem s nestrpljenjem. E i meni treba za istu stvar, nemam video out na grafičkoj, a htio bi gledat filmove na tv-u.
buco

Post by buco »

Nije mi jasno zasto "komplicirate " stvar , ako tako mogu rec kad na trzistu postoje solidne kartice s TV outom [ ja u laptopu starom preko 8 godina ima CirriusLogic-ovu video karticu i sto bi zglodi rekao bez problema radi s 2 uredjaja TV+Monitor , TV+LCD ili LCD+ Monitor]
Izlaz se automatski reformatira na postavljenu rezoluciju i standard TVa , i naravno slika je fullscreen , a ne nesto mutno i pomaknuto.Kupi si jednu prosjecnu karticu Matrox ili Ciriuslogic i uzivaj .To ti je mislim najposteniji savijet ako zelis nesto da je OK !!!!! Trazi kartice s pravim videoramom a ne s sdramom ili ddramom koje su bagatela [a imaju zvuce velicine memorije] ali jos manje vrijede.
Pozdrav
zer0
Pravo uznapredovao :)
Pravo uznapredovao :)
Posts: 250
Joined: 05-08-2005, 21:10

Post by zer0 »

Ne znam kako bi se ponasao TV na nekih 50KHz horizontale od VGA po semi na gornjem sajtu?! (TV~15KHz) Jedino ako graficka podrzava TV standard, onda moze.
buco

Post by buco »

U sekundi bi probio flyback trafo !!!!!! oni "skart " philips monitori imaju Hfreq na 75kHz max [ sto odgovara i rezoluciji koju podrzavaju] samsung SM755 85kHz itd ... Bez reformatiranja slike i prilagodbe Hfreq na 15625 Hz [ tu negdje vec sam pomalo zaboravio tocno..] za vecinu TVa Hfreq od 35---85kHz i vise bi izazvala teze posljedine po aparat nego posredni naponski udar preko mreze!! Zato po 3 put :? ako ti treba nesto da sigurno bude kako treba uzmi kvalitetnu karticu jer tako neces dovest u "opsnost" uredjaj [TV] da bude tesko ostecen i imaces sliku kakvu zelis !!!!!!!!
Pozdrav
User avatar
allen
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu
Posts: 32
Joined: 16-11-2005, 16:17
Location: cro

Post by allen »

Ako zelis gledat na tv-u filmove s kompa i ako imas video izlaz(onaj zuti cinch)na grafickoj kartici kupi si scart produzetak na koji mozes spojiti kao ulaz ili kao izlaz audio ulaz i izlaz i video(zuti cinc)ima ih u chipoteci i ipercoopu u king crossu u zagrebu :) a ako oces slusati na tv-u zvuk spoji na audio karticu(na izlaz za zvucnike) adapter koji 3.5mm izlaz djeli na 2 chincha(ima ih i kao kabela)
nadam se da sam pomogao :roll:
User avatar
allen
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu
Posts: 32
Joined: 16-11-2005, 16:17
Location: cro

Post by allen »

cini mi se da taj svoj sklop radis da bi ispao poprilicno skup pa mi se cini da ti je bolje nabavit neku jeftinu pci graficku sa video izlazom :!: :?: ako ti je vec na agp ili pci-expres portu tvoja graficka spojena
zen-x
Napredujem
Napredujem
Posts: 121
Joined: 07-12-2005, 19:44
Location: RH - Podravska Moslavina

Post by zen-x »

Zašto kažeš skup? Evo ti popis i cijene (u kunama, cijene iz chipoteke) elemenata i konektora koji mi trebaju (ako ne računaš pločicu, kabal,... ali to je standardno):

74LS86 -> 2,40 kn
2*BC547B -> 0,80 kn
SCART -> 5,30 kn
DB 15 -> 4,50 kn
Ukupno: -> 13,00kn

Ma čuo sam da je slika barem 4 puta kvalitetnija, eto zašto hoću to napravit, a ne kupit novu grafičku.
Raspitujem se zato što se bojim onoga što kažu buco i zer0.
Ali tu je i zogldi koji kaže da mu je frend napravio tako nešto, pa kad postavi shemu vidit ćemo o čemu se radi.
buco

Post by buco »

Kvaliteta slike prije svega ovisi o matrici tj izvornoj slici [ da sad ne ulazimo u sferu grafickog redizajna racunalom isl... jer je to nesto drugo]
i ja se sijecam "zablude" koju su sirili ljudi da je kvaliteta slike preko RGB ulaza bolja od compozitvideo-ulaza . Naravno da nije , jedino se moze izbjec manja "distorzija" na signalu pri dekodiranju ali ako je sklop[video dekoder] u TVu dobro uradjen onda je to zanemarivo. Sad po kojoj logici je faktor mnozenja u datoj izjavi dosao na broj 4x !?? :shock: Bilo bi super kad bi se samom cinjenicom da croma i luminentni signal dovodimo odvojeno tj preko RGB ulaza dobila 4x bolja kvaliteta slike !!Izvorna slika koju prenosis aparatu [ TVu] je max kavlitete sve ostalo ko cemo cjepidlacit kod analognih TV prijamnika je pusti san tj nikad nije 100% iste kvalitete kao ulazni signal , tako i kod zvuka. To je isto kao kad bi ti netko rekao da ces [vec pomalo zaboravljen] CD format za zvuk preinacit da bude MP3 ako ga preneses optickim kablom !!!!!!!! :D
Jel ti sad jasno u cemu je problem osim onih vec navedenih oko H-sinhronizacije .Nacin prijenosa signala ne uvijetuje format tj kvalitetu zvuka ni slike ni obrnuto [ ako nije upitanju real time operacija] .Npr najcesca brzina prijenosa kod SatTVa se krece na 3,5Mb to odgovara formatu oko 750 x 550 [ otprilike] za 25 slika u sekundi , naravno ako neces gledat tu sliku u relnom vremenu moze taj prijenos bit obavljen na
brzinama daleko ispod te [ npr za pohranu na HD ] .Znaci ona navedena brzina je najmanja brzina koje potrebna da bi ti bez "zappinga" odgledao zeljeni film na rezoluciji slike cije je format oko 750x550 i broj slika 25 u sekundi.Digi reciver MM9600 [ FW DVB200 ver Nom1.2, 1.3 ..]koristi bas manipulaciju brojem slika u sekundi [tj pause u prikazu primljene slike] da bi dobio potpuno isti efekt kao sto je "slow motion" samo sto taj radi na tkzv. zivoj slici . Vidis sto je uvodjenje racunalne tehnologije omogucilo u radu sa slikom i tonom , kod PCa imas aplikacije koje daleko nadmasuju ove skromne mogucnosti navedenog digi recivera ili bilo kojeg drugog.Analogni uredjaji nazalost nemogu manupulirat na taj nacin slikom [ standardni TVi sigurno] a vecina bi bila "unistena" dovodjenjem prethodno neprilagodjene slike direkno na RGB ili Composit video ulaze.
Pozdrav
zen-x
Napredujem
Napredujem
Posts: 121
Joined: 07-12-2005, 19:44
Location: RH - Podravska Moslavina

Post by zen-x »

Hvala buco, mislim da sam skužio, ali vrag ne da mira. :twisted:
Mislim da ću ipak napravit ovaj sklop, našao sam još jednu stranicu, koja se nadovezuje na onu koju sam naveo kad sam započeo ovu temu, evo je:
http://tacashi.tripod.com/elctrncs/vga2tv/vga2tv.htm
Nažalost ova stranica loše govori o ovom sklopu. Kaže da je tekst ikona nečitljiv. Iako sad vidim da ovaj sklop ne daje bolju sliku od video izlaza na grafičkoj (možda čak lošiju?), a cijela stvar sa driverima i ostalim je komplicirana do kraja, mislim da ću ipak napravit ovaj sklop.
A to i ako bude bit će u bližoj budućnosti (za kojih par mjeseci).
Hvala svima na pomoći. :D
User avatar
deduka
Posts: 8
Joined: 22-02-2006, 23:10
Location: Sarajevo
Contact:

Post by deduka »

Eh, evo i mene, ja sam novi !
:D

Slucajno sam surfao, pa posto i mene elektronika interesuje, prijavih se na ovaj forum.

Posto je ovo dosta star post, odlucih da ga malo osvjezim. Ova ideja oko kovertovanja signala nije uopste losa, cak mislim da je veoma zanimljiva.

Naime, posto sam ja veliki uzivalac gledanja DVD i DivX filmova u kombinaciji komp/TV vec dugo vremena, mislim svakako da bi se mogla dobiti mnogo kvalitetnija slika na TV, od one koju nudi S-video izlaz.

E dragi @zen-x, ovaj @virtualx sto ti je rekao da je negdje naletio na semu s dva tranzistora, bio je u pravu. Srecom, ja tu semu imam od prije, te je ovdje postavljam u Word fajlu, jer izgleda da je link na tu stranicu iz nekog razloga ukinut, jer nemogu vise da to nadjem online. Samo mi je ovaj jezik nepoznat, lici mi na talijanski.

Sad, ako bi neko to napravio, jer je sema dosta jednostana, naravno, volio bih da cujem jel' to radi...
Ah, samo da ne zaboravim, kad downladujete ovaj .doc fajl, on ce biti sa extenzijom .txt jer tako ovaj forum radi, morate ga poslije reimenovati.


Toliko sto se tice ovoga VGA to SCART problema.


A sto se tice problema S-video ili kompozitni video na TV, jer mnoge danasnje video kartice a i laptopi to podrzavaju, ne bih se slozio da je slika nesto narocito kvalitetna, a i tu ima dosta problema. He he, recimo opste poznati problem crno bijele slike sa nekih kartica preko S-videa.

Sada bih ja o tome mogao pricati citav dan, ali osnovna problematika je slijedeca:

Znamo svi da kod detonator drivera od nVidia kartica mozes odabrati izmedju S-video i composite, pa mozes dobiti koliko-toliko dobru i gledljivu sliku
na TV-u koristeci B-PAL standard, ali kod ATI catalist drivera to nije slucaj, tj. korisnici su osudjeni samo na S-video, te nije rijedak slucj da na TV-u dobiju crno bijelu sliku ili pak neku sliku s bojom koja je sa nekakvim smetnjama i tako "razmrljanih" boja da se nemoze gledati.

To se i meni desilo.
Ja sam godinama uzivao u filmovima koje sam "bacao" s kompa na TV, dok sam imao nVidijinu karticu na PC-u, ali kada sam prodao PC i kupio laptop, dobio sam ATI Radeon karticu, te nikako nisam mogao udesiti da dobijem normalnu sliku, kakvu sam prije imao sa nVidijinom karticom.
Pokusavao sam razne adaptere, konektore, reduktore, kablove, desetine kombinacija, ali nista. Jedna velika nula!
Obisao sam stotine foruma, i vidio da mnogi ljudi imaju slican problem s ATI-jevim karticama, a oni ostali koji se ne zale, znaci da su se jednostavno pomirili s tim, ili jednostavno neznaju da mogu dobiti bolju sliku na TV, pa gledaju "black and white" ili "trash image" na svom TV-u.

:D

Naravno, ja sam jedan od onih koji zna da mora postajati rjesenje ovog problema, i da moze bolje, te se nisam lako predao.

Poslije dugotrajnog pretrazivanja neta, majke znanja :D pronasao sam rjesenje, koje je veoma elegantno i toliko jednostavno da sam se uhvatio za glavu, ali 100% fercera. Radi se premoscavanju pinova na obicnom jeftinom SCART adapteru. Koga budu zanimali detalji, ja to mogu drage volje podijeliti, jer sam entuzijasta.

Zivjela elektronika, i iznalazenje rjesenja za jeftine pare !




:D

http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... RT.doc.txt
User avatar
trax
Administrator sajta
Administrator sajta
Posts: 3509
Joined: 08-01-2005, 18:04
Location: 75k, BA
Contact:

Post by trax »

Hajde pricaj covjece :)
zen-x
Napredujem
Napredujem
Posts: 121
Joined: 07-12-2005, 19:44
Location: RH - Podravska Moslavina

Post by zen-x »

Svaka čast na ovako opširnom tekstu :!: Kao što sam spomenio u prošlom postu vezanom za ovu temu, ne znam hoću li uopće pravit ovaj sklop, sve to sa tim driverima i ostalim se čini prekomplicirano (čak i kad bi se sklop pokazo ispravnim), a što se tiče konvertera, koliko mi se čini ne bi ga bilo tako teško za napravit, ali se bojim da ako ga napravim i spojim na pc-tv ne bi zasvijetlili svi troje, ja, PC i TV. Ovo sve vodi tome da ću taj sklop napravit jednog dana kad budem očajnički želio gledat neki film na tv-u.
Pravljenje ovog savjetujem ljudima koji imaju dosta strari TV i dosta stari PC, tako da i ako nešto "ode" nema veće štete.
Pozdrav.
Post Reply