plazma kugla
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
ja imam dvije takve neonke nove nekoristene od 6w problem je sto je jako tesko nabavit prigusnicu ali ja sam spojio na elektronsku(od stedne zarulje)qubico wrote:jedno pitanje uvezi zracenja (jel to uv zracenje odnosno dio spektra uv zracenja) jer bi imao namjeru napraviti uredaj za osvjetljavanje ploca na tom principu jer ne mogu nikako da nadem black light zaruje (da li je to moguce na tom principu napraviti preko neonki)
i radi bez problema.
javi se na pm ako bi kupio ili mjenjao za neke djelove.
Sačuvajte drveće => pojedite dabra.
sorry tek sam sad malo bolje pogledao zadnju sliku.
ovo sto si zaokruzio zutom bojom to je jezgra oko koje namotas zavojnice,
a ova zica oznacena crveno ti treba za kuglu ako se zelis igrati sa iskrama trazi
koja je jos zica sekundar.
pozeljno je da maknes taj kabel i kupi kabel za HV instalacije. koristi se za neon reklame i sl.
mozes staviti i onaj od svjecice auta
ovo sto si zaokruzio zutom bojom to je jezgra oko koje namotas zavojnice,
a ova zica oznacena crveno ti treba za kuglu ako se zelis igrati sa iskrama trazi
koja je jos zica sekundar.
pozeljno je da maknes taj kabel i kupi kabel za HV instalacije. koristi se za neon reklame i sl.
mozes staviti i onaj od svjecice auta
Sačuvajte drveće => pojedite dabra.
pa nemogu zarulju prikljuciti samo na zicu shto ide na monitor, treba mi i druga zica, po mojoj logicimataya wrote:ove nozice nista ne koristis. za plazma kuglu koju sam ja pravio trebas samo ovu crvenu zicu koja je bila prikljucena na monitor.
na ovaj metalni dio namotas primar(5 zavoja lakirane zice promjera 1-1.6mm)
i feedback(4 zavoja lakirane zice promjera 0.64mm)
- MladaNada
- Stariji član
E da znate kakva je moja bila...
Nisam mogao staviti prst na staklo jer bi me udarila struja koliko je jako bilo...A sto se tek grijalo staklo, znaci sijalica je bila vrela da je ne mozes dodirnuti na mjestu gdje sam srafcigerom skupljao plazmu
A kako tek izgleda kad se sijalica stavi na TC kao topload ludilo!
Taj jednotranzistorski driver ne valja, ZVS je puuno bolji, ja sam gurao oko 400W snage u flyback (40V x 10A) , islo je i do 480W ali nisam tako htio dugo jer se grijao grec i flyback strasno! Jezgru ni sa 400w nisam mogao dodirnuti, a zica na primaru se pusila na 480W
Nisam mogao staviti prst na staklo jer bi me udarila struja koliko je jako bilo...A sto se tek grijalo staklo, znaci sijalica je bila vrela da je ne mozes dodirnuti na mjestu gdje sam srafcigerom skupljao plazmu
A kako tek izgleda kad se sijalica stavi na TC kao topload ludilo!
Taj jednotranzistorski driver ne valja, ZVS je puuno bolji, ja sam gurao oko 400W snage u flyback (40V x 10A) , islo je i do 480W ali nisam tako htio dugo jer se grijao grec i flyback strasno! Jezgru ni sa 400w nisam mogao dodirnuti, a zica na primaru se pusila na 480W
http://translate.google.hr/translate?hl ... i%26sa%3DGmash wrote:nishta ja vamo nisam skonta moze li neko da okaci slike i da malo pojasni, engleski mi nije jaca strana
Ja sam neki dan rastavio TV i izvadio HV trafo. Potpuno je isti kao što ima @Mash. Htio sam nešta raditi ali škola mi sutra počinje tako da neću imati vremena na pretek ali se nadam da ću si moći odvojiti vremena da si napravim tu plazma kuglu. Ako zapnem di, (a zapet ću ), pitat ću ovdje kako dalje.
Taman krenem sve radit i na kraju skužim da nemogu naći na napajanju od kompa nigdje 24V. Rastavio sam ga i tražio sam tih 24V na onom najvećem trafu. Ali svuda pokazuje 0V . @Mataya, šta ti koristiš za napajanje? Ja imam neko staro napajanje snage 220W. Dali je to dosta? I koliko mi ampera treba da mi rad radi normalno...?
- MladaNada
- Stariji član
Neces nikad pokrenuti na napajanje od kompjuetera, ne moze ni na 12V izdrzati dovoljno A da zaosciluje, ugasi se odmah, morao bi praviti neki balast da ogranicis struju da bi pokrenuo, a napon nikad neces izvuci veci od 12V a ako ga modifikujes nekih 16-20, sto je opet premalo!
Nadji trafo neki 30-35V AC 400-600VA!
Naveo sam gore da je meni vukao i 480W na 42V
Nadji trafo neki 30-35V AC 400-600VA!
Naveo sam gore da je meni vukao i 480W na 42V