Apoteka, ljekarna, pharmacie...pedja089 wrote:za 30%tni H2O2 pogledajte po hemiskim laboratorijama.
Nagrizanje!!!
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Ovdej u mercatoru nemaju solne kiseline, kaze mi ona u prodavnici: imamo mr musculo
jes im trgovina, sad je problem gdje naci kiselinu, a hidregen cu od komsinice frizerke. u skoli sam tako radio, isto je bio kremast, ali je odradio poso.
i skoro sve sam pregledao na forumu ali nigdje nema tacan omjer kis/hid, sve nesto od oka, valjda to nije tako bitno.
jes im trgovina, sad je problem gdje naci kiselinu, a hidregen cu od komsinice frizerke. u skoli sam tako radio, isto je bio kremast, ali je odradio poso.
i skoro sve sam pregledao na forumu ali nigdje nema tacan omjer kis/hid, sve nesto od oka, valjda to nije tako bitno.
ja kiselinu kupujem u najobicnijoj prodavnici.
uvek gledam da uzmem sto jacu.
a kad razvijam plocicu, sipam kiselinu u posudu otprilike da nivo bude 0,5-1cm vislji od plocice. i onda dodajem H2O2 dok plocica ne dobije tamno braon boju. i malo muckanja i to je to.
ako me bas mrzi cekati onda uzmem cetkicu za farbanje kose pa sa njom skidam onaj sloj soli sto se stvara na plocici. tako mi ploca bude gotova za svega par min.
mislio sam da ce se tako skidati i flomaster ali nije.
uvek gledam da uzmem sto jacu.
a kad razvijam plocicu, sipam kiselinu u posudu otprilike da nivo bude 0,5-1cm vislji od plocice. i onda dodajem H2O2 dok plocica ne dobije tamno braon boju. i malo muckanja i to je to.
ako me bas mrzi cekati onda uzmem cetkicu za farbanje kose pa sa njom skidam onaj sloj soli sto se stvara na plocici. tako mi ploca bude gotova za svega par min.
mislio sam da ce se tako skidati i flomaster ali nije.
HCl ne nagriza bakar, ali nagriza bakreni oksid! Zato se hidrogen koristi, on oksidira bakar, koji onda nagriza HCl...
Ovo je tipičan primjer kako elektroničari trebaju znati i elementarnu kemiju...
Što se brzine nagrizanja tiče, ja preferiram da grize malo brže, da što kraće snifam one fine pare i plinove koji se oslobađaju nagrizanjem...
Nedavno sam čuo od jednog "stručnjaka" da je HNO3 najbolja za nagrizanje... ... osim što se jako teško nalazi i u spoju sa bakrom oslobađa izrazito otrovne plinove! Zaobići u širokom luku
Ovo je tipičan primjer kako elektroničari trebaju znati i elementarnu kemiju...
Što se brzine nagrizanja tiče, ja preferiram da grize malo brže, da što kraće snifam one fine pare i plinove koji se oslobađaju nagrizanjem...
Nedavno sam čuo od jednog "stručnjaka" da je HNO3 najbolja za nagrizanje... ... osim što se jako teško nalazi i u spoju sa bakrom oslobađa izrazito otrovne plinove! Zaobići u širokom luku
Hidrogen nije katalizator! Hidrogen je oksidans.
Osnovno svojstvo katalizatora je da pospješuju ili omogučavaju kemijsku reakciju, ali se sami ne mijenjaju. Kod hidrogena to nije slučaj jer se kemijski mijenja,..
Btw. jednadžbe ti nisu tačne. Fali kisik koji se veže sa vodikom i daje vodu. To je upravo kisik iz hidrogena.
CuO + 2 HCl -> CuCl2 + H2O
Ne spavati na časovima kemije! To što do kasno ostaješ na netu nije izgovor...
Osnovno svojstvo katalizatora je da pospješuju ili omogučavaju kemijsku reakciju, ali se sami ne mijenjaju. Kod hidrogena to nije slučaj jer se kemijski mijenja,..
Btw. jednadžbe ti nisu tačne. Fali kisik koji se veže sa vodikom i daje vodu. To je upravo kisik iz hidrogena.
CuO + 2 HCl -> CuCl2 + H2O
Ne spavati na časovima kemije! To što do kasno ostaješ na netu nije izgovor...
edit:
sad sam malo bolje procitao sta si napisao....
a nisam ja ni rekao da je hidrogen katalizator
ne znam gde si to procitao...
a sto se tice mojih jednacina one su tacne ako nisi primetio sa jednacinom sam ti samo pokazao da kiselina ipak reaguje sa bakrom, jer si ti rekao da ne reaguje.
a spavao na casovima hemije definitivno nisam...
a sto se tice ostajanja na netu do kasno to u proteklih nedelju dana nije bilo moguce jer nisam imao racunar, a ti nikad nisam koristio kao izgovor...
i u ostalom uopste necu da se raspravljam oko gluposti...
ti rece da bakar ne reaguje sa kiselinom(HCL),vredi li ostaviti komentar na tako nesto
sad sam malo bolje procitao sta si napisao....
a nisam ja ni rekao da je hidrogen katalizator
ne znam gde si to procitao...
a sto se tice mojih jednacina one su tacne ako nisi primetio sa jednacinom sam ti samo pokazao da kiselina ipak reaguje sa bakrom, jer si ti rekao da ne reaguje.
a spavao na casovima hemije definitivno nisam...
a sto se tice ostajanja na netu do kasno to u proteklih nedelju dana nije bilo moguce jer nisam imao racunar, a ti nikad nisam koristio kao izgovor...
i u ostalom uopste necu da se raspravljam oko gluposti...
ti rece da bakar ne reaguje sa kiselinom(HCL),vredi li ostaviti komentar na tako nesto
Meni je jako žao što sam povrijedio tvoj ego... Nije mi to bila namjera!
Želio sam da objasnim kako uopće dolazi do nagrizanja, i čemu služi koja otopina, jer je očigledno da to mnogi ne znaju, kao ni ti uostalom.
Budi ljubazan pa mi odgovori: na šta si mislio kad si rekao da se "dodaje katalizator"?
I ako moje tvrdnje nisu vrijedne komentara, zašto si baš ti napisao dva?
Razumjeću ako je to dio Balkanskog folklora, ali onda to moraš i napisati A i @trax bi morao dobro razmisliti koga stavlja za moderatora...
Želio sam da objasnim kako uopće dolazi do nagrizanja, i čemu služi koja otopina, jer je očigledno da to mnogi ne znaju, kao ni ti uostalom.
Budi ljubazan pa mi odgovori: na šta si mislio kad si rekao da se "dodaje katalizator"?
I ako moje tvrdnje nisu vrijedne komentara, zašto si baš ti napisao dva?
Razumjeću ako je to dio Balkanskog folklora, ali onda to moraš i napisati A i @trax bi morao dobro razmisliti koga stavlja za moderatora...
mislio sam na katalizator, a ne na H2O2.
sto se tice nagrizanja plocica sa HCl i H2O2
prvo: 2Cu + H2O2-->2CuO+2H2 zatim sledi reakcija oksida i kiseline
CuO+2HCl-->CuCl2+O
i zatim na kraju sledi reakcija izmedju preostalog H i O
H2+O-->H2O
evo ja sam malo detaljnije pokazao i pokazao da znam.
uostalom ako me ne zelite za moderatora samo recite i nece me biti, nije nikakav problem...
sto se tice nagrizanja plocica sa HCl i H2O2
prvo: 2Cu + H2O2-->2CuO+2H2 zatim sledi reakcija oksida i kiseline
CuO+2HCl-->CuCl2+O
i zatim na kraju sledi reakcija izmedju preostalog H i O
H2+O-->H2O
evo ja sam malo detaljnije pokazao i pokazao da znam.
uostalom ako me ne zelite za moderatora samo recite i nece me biti, nije nikakav problem...
Ovo mislim da je nepotreban komentar.Ali nema problema... Ako hocete moze da se otvori tema sa glasanjem da li da se uklone moderatori i koji.Ovde vlada demokratija svako ima pravo da nesto kaze (lupi)Razumjeću ako je to dio Balkanskog folklora, ali onda to moraš i napisati Exclamation A i @trax bi morao dobro razmisliti koga stavlja za moderatora...