kako naknadno oporaviti/klonirati flash

Rasprava o PIC mikrokontrolerima, PIC projekti i drugo vezano za PIC-eve...

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
ShOkRe
Pravo uznapredovao :)
Pravo uznapredovao :)

kako naknadno oporaviti/klonirati flash

Post by ShOkRe »

evo frendu mi se na pola flashanja zblesila prica pa pita kako dalje...
evo citata, pa ako neko ima ideju.....
Dakle, uspio sam zaje... jedan komad HW (nekakav KVM switch (za preklapati tastaturu/miš/monitor) u toku firmware upgradea), koji mi sad ostaje u nekom (pretpostavljam) recovery modu...

Da skratim i budem malo jasniji... dakle, na ploči je ST 10R172LT1 uC i ST M29W160EB Flash. Ja sam radio firmware upgrade (dabro, nije baš upgrade nego "hack") ali se je stvar blokirala na sredini, nakon reseta je stvar "crknula" jer nije uspio do kraja zapisati FW u flash... (stvar se "boot-a" ali ostaje u nekom čudnom modu, ne javlja se na konzolu, nema slike...)

Pokušao sam kontaktirati tech.support za neku SW sluciju ali su me tamo "glatko" odj...

Dakle, problem, ili pitanje, je kako bih prepisao flash iz drugog, identičnog uredjaja kojeg imam? Taj flash je 48 pinski TSOP - http://www.st.com/stonline/books/pdf/docs/9195.pdf

Nemam baš pri ruci puhalice itd za ih oba odlemiti a ni programatora, pogotovo za ovakav format...

Ima li neki prijedlog, kako da to izvedem? Kako da prebacim sadržaj iz jednog flasha u drugog?
phoenix

Post by phoenix »

Willem programmer PCB 5.0C ako nemas neki profi ce uraditi stvar :wink:
PHOENIX
buco

Post by buco »

Neznam kako mislis klonirat onaj 'pokvareni ' flash bez vadjenja ? Da je tamo neki JTAg ili bootloader onda bi islo .
Ali jislim da ces morat izlemit chipove , tj chip .
Mozez nac orginalni flash dump za taj uredjaj/racunalo i to poslat nekom skupa s chipom da ti isprogramira .
Ja imam doma jedan 16 bitni programator za nand flasheve .
Poslaji file i memoriju i ja ci ti to isprogramirat , platis samo postarinu , ili oba chipa pa ga kopiram.

Pozdrav
mculibrk

Post by mculibrk »

E, najprije hvala za vaše odgovore...
Eto, malo je trajalo, da sam si napravio account i da sam se uputio ovamo, da nešto i napišem... Još jednom hvala Shokreu i svima ostalima...

Dakle, taj uređaj je u stvari dosta "glup"... nema neki "strašni" procesor nego jedan ST mikrokontroler - ST10R172L - romless verzija.
Cijelu "pamet" sastavljaju 3 FPGA od Xilinxa, koji u stvari rade sve u vezi fukncionalnosti (KVM switch za 16x PC-a)

Provjerio sam po dokumentaciji, kontaktirao na ST support... ali ništa... ta ST10 serija NEMA JTAG-a ili nešto slično... tapija.

Ima na ploči nekoliko "nezalemljenih" konektora ali nikakve pametne oznake, nikakvog "pametnog" čipa u blizini (rs232 level shifter ili sl.)

Znači sav SW je u onom 2M flešu... do kojeg ne znam kako da dođem... osim odlemljivanjem... a i onda je dosta zafrknuto jer nemam "TSOP podnožje/adapter" gdje bih ga mogao prikačiti bez dodatnog lemljenja...

Na raspolaganju imam još jedan HW identični uređaj, koji ima pravi SW i radi kako treba... imam i pravi FW u datotekama ali ne znam da li je on u "binarnom 1:1" formatu za zapisati u flash ili ga mcpu prilikom zapisivanja kako "obradi"....

Dakle, FW imam, ali nije to "dump flasha" tako, da vjerovatno to neče iči;
Ispravan flash... imam, ali ga moram odlemiti

@Buco - programotor kojeg spominješ... ima li načina za "spojiti" taj nesretni flash bez odatnog lemljenja ili... TSOP48!

Koliko sam vidio taj flash se ne može "serijski" programirati... tako da mi u "ručnoj opciji" ostaje da ga odlemim, zalemim direktno 4X žičica do programatora, pokupim sadržaj (ako nije još koj blok i zaštičen...), odlemim, zalemim prazan flash, isprogramiram, odlemim i ponovo ga zalemim na uredjaj.... tapija!

Ideje?
buco

Post by buco »

Ovako ja imam praralelni programator 16 bitni za razne flash memorije ..itd. Ali je na uredjaju zalemljen samo TSOP48 [Yamaichi] adapter .
Taj flash je paralani nand flash 16/8 bitni [ opciono] tako ako nema podrske iz boota ili debuggera ili jtaga procesora na koji je nakacen onda ga moras izvadit .
S puhalicom je to lako ..bez nje ..hmmm..
S obzirom da sam radio tomsonice , na reciverima su bile cesto koristene , ako je izlemis i posaljes file koji treba upisat u bin formatu ja ti to isprogramiram .
Mozda je tebi ostao neprogramiran dio flasha jer je proizvodjatj uredjaja zastitio sektore tj zakljucao ih . neki programatori nemaju dodatni napon 12V da otkljucaju blok , pa je to mozda uzrog sto se memorija nije isprogramirala kako treba !?
No ako imas nekog da ti je islemi i zalemi [ ja to vise ne radim ] ja cu ti je isprogramirat , samo posalji memoriju i file !
Pozdrav

P.S. bez naknade !
mculibrk

Post by mculibrk »

Zdravo Buco... i hvala! da se uopče baviš samnom...
buco wrote: Taj flash je paralani nand flash 16/8 bitni [ opciono] tako ako nema podrske iz boota ili debuggera ili jtaga procesora na koji je nakacen onda ga moras izvadit .
S puhalicom je to lako ..bez nje ..hmmm..
Koliko sam do sada uspio iskopati... nema nikakav JTAG ili slično (eh, te stvari (uređaji) nemaju baš "javno dostupnu" dokumentaciju... a i na bordu nema baš previše "human readable" oznaka...
S obzirom da sam radio tomsonice , na reciverima su bile cesto koristene , ako je izlemis i posaljes file koji treba upisat u bin formatu ja ti to isprogramiram .
Heh, da... kao što rekoh, ja imam originalni firmware... ali mislim, da stvar nije baš .bin slika cijelog flasha... tako, da moram nekako doči do "originala"... ako ništa drugo, jedino šta mogu napraviti je odlemiti i ispravni flash (kojeg bi ti onda najprije pročitao)...
Mozda je tebi ostao neprogramiran dio flasha jer je proizvodjatj uredjaja zastitio sektore tj zakljucao ih . neki programatori nemaju dodatni napon 12V da otkljucaju blok , pa je to mozda uzrog sto se memorija nije isprogramirala kako treba !?
Ma... u biti sam ja zaje... stvar. HW kojeg imam je različitih izvora... radi se o totalno istom HW, kojeg proizvodi jedna firma (raritan? ne mogu se sad sjetiti, nije Raritan,,,) a onda se to prodaje kao "HP", "Dell", "Fujitsu"... samo je FW malenkost drugačiji... e, ja sam i prvi uređaj "pretvorio" iz Dell-a u HP... a ovaj put sam trebao Fujitsu u HP... ali sam SW za flešanje, podtaknuo pogrešni FW... ali sam to skužio prekasno... kad se stvar rebootala (kao, završio je flešati) je ostala u nekom čudnom stanju...
Tamo neka status ledica blinka... ali ne želi primati "normalne" komande za flešanje (ili bilo šta drugo) preko serijskog porta...
No ako imas nekog da ti je islemi i zalemi [ ja to vise ne radim ] ja cu ti je isprogramirat , samo posalji memoriju i file !
Pozdrav

P.S. bez naknade !
Da, pokušat ču nači ovdje nekoga, ko ima "odgovarajuču" opremu, da odlemim originalni flash... možda uspijem i nači nekoga ovdje, da mi to pročita i isprogramira... ako ne... ču ti se javiti.

Evo ti moj mail - pa mi, please, pošalji tvoje podatke - mauricio@infohit.si

Još jednom hvala,
Mauricio
buco

Post by buco »

pogledaj email ! :wink:

pozdrav
Post Reply