problem sa televizorom :) :)

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
denahv
Pravo sam se raspisao :)

problem sa televizorom :) :)

Post by denahv »

ovako, imam problem sa televizorom. kada ga upalim, normalno ga gledam do jednog trenutka kad pocne pištati!! :x zvuči kao da vam je pored uha grunila neka b**ba pa vam tako pišti u ušima... to tako iritira i nemože se normalno gledat,treba se jaaaako dugo navikavat...to mi je televizor od kuma koji me zamolio da se raspitam u čemu je problem... :D kada ga malo udarim, prestane pištati na dvije ili tri sekunde. i isključivao sam ga iz struje pa ponovo ukljucio, pa sam isključio zvučnike (stavio na MUTE) ali nije problem u zvučnicima. čujem da taj zvuk dopire negdje odozada. i skužio sam da počne pištati kada se malo zagrije, od prilike za nekih pol sata rada počne pištat. ali kada je bio novi,kada je poceo pistat, samo ga pogodis plisanom igrackom i stvarno prestane pištat. nije bio problem ko sada. 8) marka televizora je SOUNDCOLOR (nikad culi, jelda? :D ), ekran je 55 cm i star je oko tri godine. i zanima me što je uzrok tom pištanju i kako ga mogu ukloniti a da ga ne otvaram? jedino servis onda 8)
evo ako sam ispustio neku informaciju, samo pitajte... pisao sam ovo u žurbi 8) i izvininite ako sam dao malo nejasne informacije, ima dosta teksta pa se možete izgubit :wink:

pozz
ivan 2
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by ivan 2 »

Sigurno ga ne mozes popravit da ga ne otvaras a za ostalo neznam ja znam da trafo ako je lose izradjen da on moze pistat a za ostalo neznam, mozda nekim cudom kondenzatori djaba moras ga otvorit i vidit u njemu sta nebi moglo biti u redu.
master
Pravo uznapredovao :)

Post by master »

Ja sam imao takav problem sa monitorom. e stvarno je pištao.. :lol:
Trebaš ga otvorit i zaljepit visokonaponski trafo (one dvije feritne kotve) nekakvim ljepilom...
Use the best: Linux for servers, Mac for graphics, Windows for Solitaire.

Post by denahv »

OK!! puno hvala ljudi!! :D :D :D

pozz
profi
Napredujem
Napredujem

Post by profi »

pozz!

to ti je problem na visokonaponskom trafou ili mozda na kaskadi. to se ne da lijepit ni sa kakim lepilom. moras da otvoris tv, da mu ocistis dobro prasinu sa trafoa visokonaponskog i sa ostalih elemenata u blizini koje sluze za to njegovo startanje ( ako, kazem ako neznas onda cisti u krugu 5cm uokolo trafoa ili cak sve pocisti sto bi bilo jos bolje), najbolje se to uradi sa cetkom za farbanje koja je meka i u drugu ruku uzmes usisivac za prasinu i pazljivo to sve pocistis.
poslije tog meni mrskog ciscenja dobro prebrisi trafo ili vec kaskadu, nisi naveo sta ti je na horizontali,pa pod jakom svjetloscu pogledaj da li se nalazi slucajno mala linija-pukotina na trafou, ali da znas da se jedva primijeti i moras dobro promotriti to sve u okolo. ako bude ta panka linija onda ti je trafo prosviro i moras da mu novi ubacis ali mogao bi i taj da se skrpi ali je potrebna praksa. malo bi ti produzilo vijek trajanja ali nije nikakvo rjesenje vec samo se to u nuzdi radi.

ne bi bilo lose da pogledas da li ima hladnih lemova ili bilo sto tomu slicno. ispitaj mu napon iz mreze na 150 -160 V, vidi jel mu ima taj potrebni napon i da li je dovoljno jak. ovo ti govorim da uradis samo ako si vec upucen u te stvari i ako imas predstavu o cemu sve govorim. nemoj na pamet da radis ako vec nisi to barem malo caprko. prije svega nego sto pocnes nemoj zaboravit izbacit kabal iz mreznog napona i ako znas isprazni mu u mrezi kondenzator jer bi se mogo ispraznit na tebi ili na nekim dijelu pa ces pored pistanja imati jos i mrezu da popravljas i onda ti se ne bi vjerovatno isplatilo.

puno srece i javljaj nam sta se desava sa tv -om kad ga pocnes popravljat. i javi kad ga napravis. i nemoj zamjerit na ovolikom objasnjenju ili ...

pozz :D
Enigma_el
master

Post by master »

Ja ga zaljepio onim super ljepilom i evo još radi... :lol: :lol:
naravno slažem se da ga treba počistit...
Napredujem
Napredujem

Post by profi »

ma dobro, to sto si ti zalijepio je samo feritno jezgro. al ja sam mislio konkretno na tijelo trafoa, znas ba vjerovatno na sta mislim.
Enigma_el
master

Post by master »

naravno da znam :D ..al kažem da ima slučajeva kad se kotva malo razdvoji zbog udarca ili tokom vremena malo popusti pa pišti jer vibrira velikom frekvencijom...
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by DaTi »

Takodje imam i ja problem sa tv. Ali meni nije problem to sto zuji vec kad ga upalim slika nanjemu se sva iskrivi i pomera se nemoze se gledati posle jedno 10min postaje normalna. Ja pretpostavljam da negde ima hladan lem, treba prelemiti neke lemove. Jel moze neko da mi kaze na kom podruciju one glavne ploce tebam da to uradim??
master

Post by master »

Jel moze neko da mi kaze na kom podruciju one glavne ploce tebam da to uradim??
najbolje sve pa si siguran :lol: ..zezam se :lol:
prelemi tranzistore na dijelu za horizontalu.. :roll: ..

Post by denahv »

master wrote:...al kažem da ima slučajeva kad se kotva malo razdvoji zbog udarca... pa pišti jer vibrira velikom frekvencijom...
ali sam ja napomenio da je televizor pištao i kad je bio potpuno nov... ali mislim da je jednom pao sa mozda 20 cm visine... :D

al ljudi hvala hvala vam sto se toliko ljudi javilo da mi pomogne. ovaj forum je stvarno pravo mjesto ako imate nekakav problem oko elektronike... :D :D

pozz 8)
DaTi
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by DaTi »

Hvala @master probacu sutra-prekosutra pa cu javiti kako je bilo
Post Reply