osvjetljivac za foto postupak

Instrumenti

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

master
Pravo uznapredovao :)

Post by master »

zašto ne "nabavit" ili kupit živine lampe? ja s jednom radim već godinama i uvjek sam zadovoljan rezultatom. (osvjetljavanje 4min.-razbijen vanjski balon-125w)
juka vk
Pravo sam se raspisao :)

Post by juka vk »

master wrote:zašto ne "nabavit" ili kupit živine lampe? ja s jednom radim već godinama i uvjek sam zadovoljan rezultatom. (osvjetljavanje 4min.-razbijen vanjski balon-125w)
ja isto imam zivinu 125W, a ja osvijetljujem 7min foliju, a 10min masni papir (ja mislim da to nema max vrijeme (nemislim beskonacno) ali se moze i duze osvjetljivati jel kroz nesto uv zrake prolaze a kroz nesto ne, a kroz tintu ili toner neprolaze)

evo kako sam ja napravio osvjetljivac, jednostavno jeftino sigurno
napravljen je od stare kutije od alata
Image

Image
master

Post by master »

super odrađeno, al zar ti se ne rastopi plastika?
ja sam prije pravio osvjetljivač od drva i nakon 2-3 minute nisam moga disat od dima :)
juka vk

Post by juka vk »

master wrote:super odrađeno, al zar ti se ne rastopi plastika?
ja sam prije pravio osvjetljivač od drva i nakon 2-3 minute nisam moga disat od dima :)
je pa sam savio zarulju da bude dalje od plastike (i ja sam se zadimio i imam rupu na kutiji ali sad je OK)
Shenda

Post by Shenda »

Evo i mog osvjetljivača...

Osnova je stara ladica iz neke vitrine... 2 X 12W, prigušnica, starteri... klasika. Odozgo 2mm obično staklo (na preporuku staklara - plexi se vremenom izgrebe, pa ostavlja "divlje" veze...). Iznutra obljepljeno "kuhinjskom" Al-folijom... Vrijeme osvjetljavanja 7-8 minuta, nije baš kritično, iako mi veze budu nešto tanje ako duže osvjetljavam. Format - do A4, što se vidi na donje dvije slike, slikano sa običnim A-4 parirom. Poklopac je dio poklopca sa nekog TV-a, spužva naljepljena dvostranom ljepljivom vrpcom...

http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... ivac_1.jpg

http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... ivac_2.jpg

http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... ivac_3.jpg

@ trax - Hvala na upozorenju, nisam provjeravao da li se sve vidi!
Last edited by Shenda on 27-10-2007, 13:21, edited 7 times in total.
trax
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by trax »

Shenda wrote:...1193399532_Osvjetljivač_1.jpg

...1193399752_Osvjetljivač_2.jpg

...1193399867_Osvjetljivač_3.jpg
Kako vam jednostavno nije neprirodno fajlovima davati imena sa ne-ASCII karakterima? ČĆŽŠĐ ?
Shenda

Post by Shenda »

... eto, jednostavno - nije!

Al' kad inzistiraš, budem promjenio. Možda se onda slikice i budu vidjele!
U svakom slučaju - Hvala!
trax
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by trax »

:D

To ce rijesiti problem...
[eDo]
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by [eDo] »

Shenda

Tvoj mi se osvetljivac najvishe svidja jer si upotrebio jednu prigusnicu i 2 startera i sve je proradilo u najboljem redu zar ne???Mislim da sam iskopao negde semu vezivanje 2 neoncice od 8w na jednu prigushnicu od 20w kacim sliku a sad ce i moj uv box da bude gotov samo da mi natrci neki skener videcete vi :) salim se
"Master, I am here to serve you!!!"

http://www.dodaj.rs/f/2p/D2/3gK0C7Ua/do ... admins.jpg
Shenda

Post by Shenda »

Hvala, hvala...

Je, sve je proradilo od prve... Kad sam kupovao "neonke", naišao je jedan električar kojeg znam godinama, pa smo malo popričali... Kaže kako se jednom ubio pokušavajući da upali tri neonke koje je spojio na jednu prigušnicu, sve je kombinacije probao, i sve kombinacije dobio da rade po dvije, ali sve tri - nema šanse...

Tako da je najbolji odnos uloženog i dobijenog parni broj neonki i startera, i po jedna prigušnica za svaki par...

Imam ja stari skener, doduše ispravan... HP Scanjet 5200... samo on je skoro duplo veći od mog osvjetlivača, a za isti format!
DaTi
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by DaTi »

Ne koristim foto postupak vec peglu ali planiram da predjem na njega :)
Zar ne bi bilo jednostavnije da odete kod kineza i kupite onaj jedan uredjaj za proveru novcanica ako ne parvite jako velike ploce. Ili ako pravite velike odete u solarijum i tamo se suncate vi i vasa ploca :) :)
Dariolo
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by Dariolo »

e napokon ia sebi nabavi sve za izradu plocica, e zanim me sad mogul se stvarno koristit one štedne žarulje za osvjetljivanje?????
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

ja sam nekoliko puta radio fotopostupak sa obicnom neonkom(stona lampa).
osvetljavao sam 7-8 minuta i ok jeispalo
Dariolo
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by Dariolo »

znaci moglo bi se napravt i od obicnih neonki, bas imam koji komad onih malih od 8W, malo mu duze treba za osvjetljivanje al ne zuri mi se nikud, hvala na informacij
ShOkRe

Post by ShOkRe »

dali ce biti ok..?
imam novcani falsifikat tester (lampa 6-8w), iz banke sa uv-jkom od gore i bijelom od dole, ispada da je samo dovoljno poklopiti plocicu i paus (ili trans.foliju) sa plexijem (navodno je uv-propusniji nego staklo) i kuriti 10-tak min (ispravite mi tajminge za paus i prozirnjarku ako grijesim), eh da sam znao kad su ih bacali uzeti malo vise (imam samo 2)...

zasto mi laser (laserjet5l(HP)), iako sam prije 15 dana stavio novi toner (i valjak), same crne linije stampe na pausu iscrtava nekako polu prozirno... kakav paus treba biti za laser ako se radi foto... isto mi se desava i na transparentnoj laserskoj foliji... na printeru nisam nasao nikavu opciju da sipa vise brasna, ima samo economic i normal... hoce li bezobzira na to ispasti dobar otisak ?

za sada kupim originalne plocice (premazane lakom i zasticene najlonom) pa mi ih je malo zao ucenjem pounistavati, imam i pozitiv sprej ali je isteko rok 2005, jel ima sanse da je jos dobar (nisam ga ni otvorio) ?

nisam jos ni jednu plocicu napravio foto postupkom, kako sam provali sistem sa papirom od starih kalendara, peglanjem i vrucim odljepljivanjem, nism ni imao potrebe da se zajebavam sa fotom, ali evo u zadnje vrijeme cipovi sve manji i konektori jos gori (neki dan sam lemio molex 50pin velicine da mi stane ispod nokta, ubio sam se da ga zalemim) tako da tu bise toner jedva da se moze iskoristiti....

jos je jedan jako interesantan nacin, ekipa modificira laser printer, da moze provuci plocicu kroz njega i printaju direkt n bakar, onda je to skoro 600 (ili vise) dpi.... ali ako se ne radi neka kolicina plocica zali boze ubijenog printera...
..:: Tihi ::..
Penjem se :)
Penjem se :)

Post by ..:: Tihi ::.. »

ShOkRe wrote: jos je jedan jako interesantan nacin, ekipa modificira laser printer, da moze provuci plocicu kroz njega i printaju direkt n bakar, onda je to skoro 600 (ili vise) dpi.... ali ako se ne radi neka kolicina plocica zali boze ubijenog printera...
Imas mozda koji link za ovo?
Zvuci mi jako zanimljivo.
Tihomir Križan
ShOkRe

Post by ShOkRe »

eh da... kad sam znao razbiti oklop hqi 80 ili 125 (zivine lampe), i upaliti, u prostoru bi se osjetio ful cudan miris, koji nije dolazio zbog temperature nego pretpostavio sam od ubijenig mikroorganizama iz zraka, pa mi bas i nije bilo drago sjediti kraj te lampe, ima li neko saznanja radi li se o necemu otrovnom ili nije bed zraciti se u blizini razvaljene zivo-zderke ?
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

to sto se oseca je ozon. ozon je u malim kolicinama jako koristan, ali u vecim moze ostaviti posledice na disajne organe. tako da bas sedeti u takoj prostoriji nije zdravo...
Cika Spasoje

Post by Cika Spasoje »

ShOkRe wrote:zasto mi laser (laserjet5l(HP)), iako sam prije 15 dana stavio novi toner (i valjak), same crne linije stampe na pausu iscrtava nekako polu prozirno... kakav paus treba biti za laser ako se radi foto... isto mi se desava i na transparentnoj laserskoj foliji... na printeru nisam nasao nikavu opciju da sipa vise brasna, ima samo economic i normal... hoce li bezobzira na to ispasti dobar otisak ?
Za ovo se koristi sljedeći postupak:

Kada se isprinta na pausu predložak, stavi se na stol, uzme ze razređivač i poklopac velike kutije od cipela, polije se razređivačem po poklopcu s nutarnje strane, i tipe poklopi preko pausa ( pazi da ti razređivač ne ostane pa ne kapne na paus, poliješ i čekaš sekund - 2 da se upije ). Ostaviš 10min, i kad makneš poklopac, mrak, mrak :D crno ko crni vrag.
Svi čipovi rade na bijeli dim, dok taj dim izađe iz njih, ... oni više ne rade.
Image
ShOkRe

Post by ShOkRe »

dobra fora.... morat cu probat....

ko me pitao link za http://warrantyvoidifremoved.com/taxonomy_menu/18/19/22
imao sam jos neke ali preguglaj... mislim da je problem u zagrijavanju, papir se moze brzo propeci, a ploca ne bas, mislim da sam i ja egdje na njihovom forumu replyjao da imam jedan dobar printer bez rerne (unisten mu je grijac) ali to bi mozda bas i bilo dobro, kad je toner nanesen a jos nije zagrijan, jer ionako prebrzim prolazom (prilagodjenim za papir) nebi nista ni postigao, ideja mi je bila da ga nakon tog otiska zagrijem na pegli ili u rerni tako da se toner "razlije" i zaljepi na bakar (nisam siguran da bi to trebalo valjati), mislim da bi islo i bez, bitno da se ne dira prije grijanja....

dajte komentar... i da dali bi bakar unistio fotovaljak, dok se kotrlja po njemu, i dali mu to ubija elektricitet kojim nanosi toner, dosta se pitanja postavlja u ovom pristupu....
Post Reply