I oko ovog se digla veca prasina nego sto ima razloga. Imam jedan takav programer inace ruske proizvodnje koji je mogao da iscita one prve serije flas piceva ako neko pamti pic16C84 i prve pic16F84 spustao je voltazu picu na 0,7v i brisao config bitove ali ni to nije radio uspijesno 100%. Kasnije mikrocip je ispravio tu gresku isti problem su imali mc-i i drugih proizvodjaca, relativno nova tehnologija u ono vrijeme. Ali to odavno vise ne pali. Inace je programer imao jednu dobru stranu vrsio je verifikaciju prvo na 5V pa onda na maksimalnom naponu koji odredjeni pic podrzava pa ponovo minimalnom naponu neke serije su isle i ispod 2v pa zakljucavanje i ako ne prodje neku od verifikacija javlja da pic nije u redu.trax wrote:Ovo skroz lijepo izgleda
Sto se tice citanja zakljucanih PIC-eva, nisam licno to radio, ali imaju ljudi koji to rade. Problem kod PIC-eva je taj da mu mozes obrisati config (lock) bitove i prekinuti re-programiranje. Nakon toga ga mozes normalno procitati. Za to je potreban prepravljen PIC programator (software i malo hardware). Ako imas negdje opensource pic programator, mozda ga uspijes prepraviti i tako citati zakljucane PIC-eve.. (iako ti to nije cilj u ovoj raspravi, ali eto).
Kada PIC zakljucas, ti ga mozes bez problema ponovo obrisati i po njemu pisati...
Inace se po netu vrtio neki doktorski rad nekog rusa koji je doktorirao "sigurnost mc-a" na nekom britanskom univerzitetu i u tom radu su bile opisane vecina tehnika cak sa slikama ali za to treba znanje koje posjeduje mali broj ljudi i oprema koju posjeduje jos manji broj laboratorija.
Necu da kazem da je citanje zasticenog pica nemoguce, ali veca verovatnoca da ce neko platiti programere da mu napisu slican kod ako nesto hoce da kopira, jedostavno u pitanju je ekonomska racunica, JEFTINIJE JE ma koliko to cudno nekom izgledalo.
PS
u jednom spilbergovovom filmu djevojcica od oko 9 godina kaze: "ovo je izgleda UNIX sada cu ja da provalim taj sistem, treba mi nekoliko minuta"
)))))))))))))))))))))))))))))