Imam pwm generatora ko u priči al ih čuvam za velike SMPSove, trebaju posebno napajane i sl. NE555

nije baš prikladan za takve stvari jer mu se nemože namještat duty cycle.
A vidio sam puno manjih SMPSova kojij rade i bez svega toga, nekako slože jedan tranzistor, povratnu vezu, to spoje na 300VDC i radi vječno, jako malo se grije i daje konstantnu snagu, ja sam takvo nešto sad pokušo napravit pa sam odma skurio
Radilo je dobro pri nižim naponima 20, 40 volti, na 220 se skurio u sekundi i uz bio je to sklop astabilnog multivibratora sa dva tranzistora iz starog SMPS od kompjutera.
Jedan je bio "radni" i na hladilu, kolektor kroz primar s par zavoja (originalni SMPS trafo!) + 300VDC = skurenje
Kako je imo na kolektoru vrlo mali otpor taj je tranzistor imao vrlo mali dio duty cyclea, još sam mu stavio manji kondenzator i ugodio ga trimerom,
no opet nije izdržao. U biti ne treba tu ić struja veća od oko 1A i nevidim razloga zašto se tolko grije.
Najviše sumnjam na radnu frekvenciju kojea je bila naoko 20Khz, nije se u biti ni čula već više kao šum, al opet mi se čini da je to premalo i da bi trebalo biti na preko 50Khz.
A punjači mobitela sasvim dobro rade i bez pwm generatora, imaju grec, kondenzator i oscilator s jednim tranzistorom, stvar radi jednako dobro kao i najkompliciraniji PWM smps sa svim mogućim mogućnostima.
http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... stabil.JPG