SMPS

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Firkragg

SMPS

Post by Firkragg »

Evo ovo radim već duže vrijeme i imam dosta prolema...
Pokušavam napravit VN oscilator kji će radit direktno na 220V i pogonit mali VF trafo. Uzeo sam dva tranzistora iz SMPSa od kompjutera i spojio ih u astabil. Jedan je tranzistor imao spojen direktno kolektor na trafoi na bazi trimer 100K te kond 560pF. Drugi ima otpornik od 100K, load otpornik 1K (pramalo!) i kond 10nF. Sve to radi na frekvenciji od nekih 20Khz. Oscilator odlično radi pri malim naponima, 20, 40, 100V ali na 320 se strahovito pregrijava, nemogu to nikako riješit. Napominjem da me ne zanima SG3526, NE555 :P i u sličnom stilu jer za njih moram radit posebno napajanje, to mi je prekomplicirano a hoću da mi SMPS bude malen i kompaktan, oscilator da je što jednostavniji i da radi dobro pri 220V :?:
Last edited by Firkragg on 07-11-2005, 23:30, edited 1 time in total.
Firkragg

Post by Firkragg »

:D ima li bar neko shemu nekog što jednostavnijeg SMPSa poput punjača mobitela ili sl., da vidim malo kakve su komponente koristili te kako je složen oscilator :?:
buco

Post by buco »

mislim da ces nac shemu SMPSa u gotovo svim shemem TVa u boji , cak i onih 30 godina starih [ tamo s tranzistorima ] u novijim s ICima najcesce su bili DIL8 ili SOIC8 kucistu.Moras regulirat odnos impuls pauza i freq , a kod SMPS trafoa primjetio sam dok sam radio na popravljanju uredjaja jako je bitan i smijer namotaja ne samo broj kao i debljina zice , rijetko koji SMPS trafo ima "tanku" zicu i veliki broj namotaja , katkad je broj "sekundarnih namotaja " veci a inducirani napon manji , stoga je SMPS trafo vrlo zanimljiv sam za sebe po "dizajnu".Ja toliko ako ti moze pomoc ono sto sam bio zapazio radeci s uredjajima koji su koristili SMPS mrezne sklopove.
Pozdrav
Firkragg

Post by Firkragg »

Već sam iskusan s takvim smpsovima i njima je lako mijenjat duty cycle koji mora biti jako mali i postupno se povećava za povećanje snage(ujedno i veća disipacija). Mene zanima nešto što će biti super-jednostavno i da radi u potpunosti na 220V, bez regulacije snage i sl. Prmjeri su štedne žarulje i punjči mobitela, nigdje nemogu nać shemu a jako me zanima kako su to izveli. Bilo bi lako riješit pregrijavanje ali onda bi moro koristit ili neki specijalni HV IC ili radit posebno napajanje za oscilator. A postoje sklopovi koji sasvim dobro rade i bez toga, ja sam nešto pokušavo ali tranzistori mi se pregriju i skure za par desetaka sekundi, i to još s limitiranom strujom da spojim direktno na mrežu raznijeli bi mi cijeli sklop :shock:
buco

Post by buco »

Vidim ja da si ti " BOMBASTICAN" !!!!! :-) citajuci tvoje ranije textove ti si dosta vremena potrosio i jos trosis na VN "generatore" raznih HW rijesenja , cesto spominjes pojam "nesto najednostavnije" pa ako ima nesto jednostavnije od "teslinog transformatora " [VN] ti nam reci dobro bi nam dosla nova saznja i podrucja VF struja VN generatora , rezonatora i tako to . Ma na netu su 100-tine stranica sa vrlo strucnim ljudima iz tog podrucja [ cak dr. nauka za ta podrucja djelatnosti s poznatih fakulteta] , pa da pitas prije njih malo kako to "zuji" prije nego sto stradas ! Cijelo vrijeme koristis neke "cudne " oscilatore [ jos iz doba kad sam ja bia mali] kao NE555 i sl davno zaboravljena cuda tehnike . Vidim da si se bio ukljucivo i u raspravu u podforumu za mikrokontrolere pa sam zakljucio da se i s tim bavis ,e sad meni nije jasno ,posto stalno trazis neki oscilator za te svoje experimente s VN generatorom , zasto ne koristis kad vec znas koristit [ valjda] kontroler i njegov za tebe vrlo zanimljiv dio spec funkcija koji se zove PWM generator , imaju ga cak i mnogi kontroleri u soic8 kucistu tako da velicina tog sklopa nebi bitno utjecala na ukupnu velicinu HW. Lako se da kotrolirat ima povratnu vezu [ naravno] i moze da spasi neke tvoje uratke od "BUM-BUM " stanja [oli ti nova reklama za Gorenje ].To je samo moje zapazanje iz tvojih textova posvecenih tvojim uredjajima za generiranje VNa i nekih tvojih upita u vezi s oscilatorskim rijesenjima za takve sklopove.
Pozdrav
Firkragg

Post by Firkragg »

Imam pwm generatora ko u priči al ih čuvam za velike SMPSove, trebaju posebno napajane i sl. NE555 :P nije baš prikladan za takve stvari jer mu se nemože namještat duty cycle.
A vidio sam puno manjih SMPSova kojij rade i bez svega toga, nekako slože jedan tranzistor, povratnu vezu, to spoje na 300VDC i radi vječno, jako malo se grije i daje konstantnu snagu, ja sam takvo nešto sad pokušo napravit pa sam odma skurio :P
Radilo je dobro pri nižim naponima 20, 40 volti, na 220 se skurio u sekundi i uz bio je to sklop astabilnog multivibratora sa dva tranzistora iz starog SMPS od kompjutera.
Jedan je bio "radni" i na hladilu, kolektor kroz primar s par zavoja (originalni SMPS trafo!) + 300VDC = skurenje
Kako je imo na kolektoru vrlo mali otpor taj je tranzistor imao vrlo mali dio duty cyclea, još sam mu stavio manji kondenzator i ugodio ga trimerom,
no opet nije izdržao. U biti ne treba tu ić struja veća od oko 1A i nevidim razloga zašto se tolko grije.
Najviše sumnjam na radnu frekvenciju kojea je bila naoko 20Khz, nije se u biti ni čula već više kao šum, al opet mi se čini da je to premalo i da bi trebalo biti na preko 50Khz.

A punjači mobitela sasvim dobro rade i bez pwm generatora, imaju grec, kondenzator i oscilator s jednim tranzistorom, stvar radi jednako dobro kao i najkompliciraniji PWM smps sa svim mogućim mogućnostima.


:D :D :D

http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... stabil.JPG
buco

Post by buco »

Gle ovako promatrajuci sheme mreznih sklopova u TVima [starije proizvodnje] a novije , oscilator se napaja is povratnog namotaja na "primaru" ak se tako to mose zvat. imas oscilatora napravljnih najcesce s BC207 tranzistorom , kontrola rada tj on/off isao je u starijim TVima preko malog tiristora , kasnije kod upotreba ICa preko optpcouplera [ to vijerojatno znas] , ja se sijecam samo nekih freq i nemogu se , bar se meni tako cini , odvojit od samog tipa SMPS trafoa.Isle su kod starijih aparata na 38-40kHz za Max snage , kod novijih najcesce su isle freq oko 200KHz za max snage za min oko 20-30 KHz.
pozdrav
Firkragg

Post by Firkragg »

Nikako ne razumijem to s povratnom vezom, dobro bi mi došla shema tog SMPSa, ako je slučajno imaš? Ja sam takav oscilator bio napravio pa je radio na desetak Khz i užasno se grijao već na 12V, pa sam odbacio takav sustav.
Možda je bit u tome da se stavi jako malo zavoja pa se tako podigne frekvencija, neznam ovako, trebo bi pogledat shemu :D
buco

Post by buco »

Diode ispravljacice kod povratnih napona SMPS mreza moju bit "switchig" diode , standarne ne dolaze u obzir pregrijavale bi se i radile bi problem , cesto koristene diode u "povratnom" namotaju koji napaja oscilator je BA159 , za vece struje i napone idu one vec standardne BYW96 i njima sl diode na SMPS mrezama. Ja nazalost nemam skener ni mobitel s kamerom pa ti nemogu korpirat shemu , evo tu imam jednu s Nokijinog TVa koja je koristila chip za drive SMPSa TEA2165A , ako odes na mislim STovu stranicu naci ces kompletnu dokumentaciju sa svim modovima spajanja [ bar je bilo nekad] .To ti je taj IC i kao driver BU908 .
Nasao sam jednu ,mislim iz koreje , shemu TVa i u njoj su upotrebljeni samo tranzistori medjutim ima 2 povratna namotaja , jedan je na bazi drivera drugi napaja oscilator , ima ukupno s driverom 4 tranzistora . Ja sam mnoge seme podijelio nakon sto sam prestao radit s tim i to sam naso "kopajuci" po ladicama.Zao mi je sto ti ne mogu nac one s jednim tranzistorom i tiristorom [ u zastiti] jer su zaista najjednostavnije.
Nasao sam SMPS s TDA4601 i driverom BU508 , ima 2 povratna namotaja , jedan za kontrolu napona tj povratna veza za samo podesavanje TV Loewe C8500. Tda 4601 [ vidi dal je Philips ili ST ] zaboravi sam za dokumentaciju.
Pozdrav
Firkragg

Post by Firkragg »

Ja imam jednu shemu zove se andrineri flyback driver(ko to daje sklopovima ljutska imena :P ) ali je za 40V, astabil s 2 MOSFETA IRF450. Trebalo bi je malomodificirat i namotat više namotaja na primar, stavit bolje mosfete i to bi moglo radit...
Ako si vidio onu moju kantu od astabila što sam napravio vidiš da nema ni zaštitnih dioda ni bilo čega, stvar je na nižim naponima radila dobro ali se skurila na 300V i to ponajprije zbog preopterećenja, kako je otpor tranzistora + trafoa neznatan a induktivnost nedovoljan ne čini mi se nikakvo čudo što se skurilo, da sam ja motao trafo stavio bi punoooo više namotaja na primar, barem 80-ak a i više, debele žice. Meni se čini da ih ovdje nema 10 i duty cycle mora bit ekstremno kratak da bi tranzistor izdržao. A još kad poteče inrush struja iz kondenzator imam virtualno 100ine ampera koji spale tranzistor na mijestu. A sklop s povratnom vezom sam prije radio i pokazao je jako loše rezultate, grijao se strahovito a duty cycle se gotovo uopće nije mogo mijenjat. Grijali su se i otpornici koji postavljaju napon na povratnoj vezi, jedan je 270 a drugi 27 oma pa zamisli šta bi 300VDC tu napravilo
:shock: :shock: :shock:
Za takvo što bi mi stvarno trebala shema ovako napamet ću teško nešto izmislit.
Ili da napravim PWM generator s nekim logic ic-om, uzmem s linije kroz kondenzator napon, ispravim i nešto sprčkam sa zener diodama, to ispada najjednostavnije riješenje. Stavim duty cycle 1/100 i frekvenciju po želji i onda smanjujem, dok nedobijem željenu snagu :?:
buco

Post by buco »

Da si se javio koju godinu ranije moj prijatelj i djetinjstva ti je radia na dizajnu impulsno sirinskih moduliranih regulatora broja okretaja motora velikih snaga [ driveri su bili Siemensovi tiristori struje preko 120A i dosta visokog radnog napona] za firmu u kojoj je radio , firma je osla u "prihvatizaciju" i on je morao kruh trazit malo dalje . Da je tu on bi ti mogao pomoc oko nekih stvari koje te zanimaju. A sto se shema tice ja sam ti opiso onako ugrubo koji IC koriste koji broj povratnih namotaja . Vecinu tih ICa je bilo nekad lako nac na doc stranicama maticnih firmi s vrlo detaljnim opisom rada i primjerima koristenja, zato sam ti rekao da vidis na Philipsu i STu za ona dva ICa , oni su posebno dizajnirani za upotrebu u TV aparatima i autoregulacija nece dozvolit neke vece promijene ali ipak vidi.
------
Kad smo kod flyback trafoa iskrinTV C/B "jasna" koristi ulazni napon na primar od 12V s driverom BU407 !!!!!! Imas tu i VN trafo " bobina" iz automobila takodjer na 12V , sad sto se tice nizih napona ima i toga , naravno da je potrebna i veca struja ali snaga bi trebala ionako bit "ogranicena" samim dizajnom transformatora.Stvarno zasto za okidanje drivera ne koristis impulsni trafo iz TVa !?? Ili VN MOS drivere kao IRFBC30 . Problem ti je i da ti precrtam shemu s tranzistorima kad nemas taj SMPS trafo [ fora je u tome sto je elektronika skrojena po mjeri trafoa a ne obrnuto , najcesce] . Zasto ne pogledas na stranicama za "tesline transformatore" neka od zanimljivih rijesenja fanova VN trafova , i opcenito svega vezanog us to ? Zasto ti treba velika snaga ? Sto je zapravo cilj gradnjre VN trafoa velike snage [ relativan pojam] . Jel to sam trafo [ experiment] ili ima neki sklop kojeg bi on trebao napajat ?
Pozdrav
Firkragg

Post by Firkragg »

Ma pusti sad okidanje mosfeta, drivere i PWM generatore. Mene u biti samo zanima kako im oscilator radi s velikim duty cycleom i da se ne pregrijava.
I netreba mi uopće velika snaga, 100W bi bilo i previše a to je niti trećina ampera kroz tranzistor, takva bi struja trebala ići ali ja imam skoro čisti kratki spoj, što nebi smjelo biti pri freq 20 Khz nikako, a još sam reducirao duty cycle na minimum. A kad bi skužio kako rade ono s povratnom vezom i jednim tranzistorom izrada spmsova bi bila jednako laka i višestruko jeftinija od "običnih" 50 Hz PSova.
Tu je i shema andrineri drivera ako te zanima.
Što se tiče trafoa oni su u biti skoro svi isti, imaju smiješno malo navoja na primaru (samo da nama napakoste :D ).

U spoju astabila su stari tranzistori odlično radili, sad sam stavio neke čudne i pokazaloi se da pogonski tranzistor malo provodi i dok je na nuli, valjda se onaj drugi dosta ne otvori ili je nešto drugo po srijedi. To nema veze na nižim naponima ali na 300V tranzistor postaje par puta veće trošilo od samog trafoa, vjerojatno je bilo do toga. To bi se moglo lako riješit s diodama, ugledaću se još malo na shemu flyback drivera koji je dosta kvalitetno napravljen.

http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... rineri.jpg
Firkragg

Post by Firkragg »

Nekužim ovo s uploadima jer to ja nešto griješim il je opet neki BUG :shock:
buco

Post by buco »

Pa po svemu sudeci tranzistor i dalje ostaje "otvoren" bez obzira na tvoj oscilator , kad nema bas nikakve promijene struje kroz njega nakon promijene duty ciklusa i freq . Mozes li rec koji tranzistor si koristio , jer u tim kolima su VN tranzistori s malim kasnjenjem [ BU,BUT,IRFBCxx ...].Ja sam ti vec rekao neka zapazanja s tim SMPS transformatorima , najcesce se bas i ne mogu mijenjat samo tako ne zbog rasporeda nozica vec zbog nacina na koji su "namotani" ako se to kod njih uopce tako moze i rec.Pa probaj ovo , odi do najblizeg RTV servisa i pitaj ih dal imaju neki od starijih [ poprilicno] TVa za rashod , zamoli ih da ti daju mrezni dio [ provijeri dal je ok ispravan ] . Stariji TVi su bili zaista veliki potrosaci [ 300--350W] i najvaznije je to sto je kod vecine bio veliki broj "raznovrsnih" izlaznih napona s SMPSa , 160V, 40V, 18V, 9V i sl. Moze ti koristit da vidis kao je rijesen sam sklop , a i naravno mozes ga koristit kao ispravljac sa zastitom .Ovi noviji Tvi ce imat oscilator u kod kojeg nemozes mijenjat nista posebno i direktno upravlja VN MOS tranzistorom [ ICa za to ima citava paleta u dil 8, soic8].Ili otvori digitalni reciver samsung 9500 VIACI on ne koristi nikakv IC u mreznom dijelu [ jucer sam bas jednog popravljo friendu] , SMPS mu je spojen na VN klase IRFBC30[ unutra zna bit decec s istoka al ovaj Philipsov ce ga zamijenit] imas par otpornika , optcoupler,
i dvije diode , 2-3 kondenzatora i to je to. Nadji jednu njegovu rashodovanu mrezu i experimentiraj na gotovom dizajnu ! Ili si kopiraj mrezu .Mislim da je danas lako nac rashodovani TV, dvd, reciver i sl.. i gotovo u pravilu svi ti uredjaji koriste SMPS mrezu za dobivanje radnih napona , pa uzmes jednu i vidis kao je napravljena , malo "seciras" trafo da vidis kako je "skrojen" i bar za pocetak imas sklop koji je dizajniran kako treba i na kojem mozes izvodit testove , ako ti smeta sustav elektronicke zastite [ blokadom oscilatora kod preopterecenja ] ukloinis ga !!!! Zasto da pravis [ bar za testiranje] kad toga ima koliko hoces rashodovanog iz raznoraznih raloga. Pa kad ti vec ne ide s tim dizajnom [ kako sam kazes, problemi s pregrijavanjem drivera ] vidis kao su to drugi napravili [ kojima je to posao] pa ces znat kako to u stvarnosti izgleda na razini konkretnog sklopa [ snimi oscilograme , to je prvo da vidis izgled i freq signala , da znas di si s cim treba pocet , sto mu dodju neki normalni radni uvijeti za taj sklop ]. Sve za nauku ! Pa makar vlastiti reciver na "test" 300-500kn nije tako strasno , ili u servis vjerojatno ce ti dat "mrezu" za bocu piva. :-)
Pozdrav
Firkragg

Post by Firkragg »

Evo malo se igram da vidim ko je tvrdoglaviji ja ili astabil
Dodao sam diodu u spoj "sigurnog osciliranja" i sad puno mirnije radi i na puno višoj frekvenciji. AKo stvar ikad proradi ostaviću shemu na sajt :D
Firkragg

Post by Firkragg »

Proradilo (bar donekle :D ), daje solidnu snagu i tranzistor se ugrije na 40-50 stupnjeva bez hladila. U seriju s trafoom sam dodao prigušnicu za zaštitu od preopterećenja. Sve sam napajao preko otpornika 150oma, tako će vjerojatno i ostati jer bi inače prevelika struja skurila tranzistor. Nije baš najbolje rješenje, otpornik se dosta grije, ali tako je riješeno i u punjačima mobitela i raznim manjim SMPS.
buco

Post by buco »

koje je snage ta mreza i taj otpornik od 150 oma ? Sta nije malo prevelik otpor [ bar se nemoras bojat za grijanje u radioni] :-)
Pozdrav
Firkragg

Post by Firkragg »

Stavio sam dva tranzistora od štedne žarulje paralelno (b na b, e na e i c na c) i odlično su radili i bez tog otpornika. Već sam se poveselio, jako su se malo grijali i najednom :shock:
BOOOOOOOOOOOOM
Razletili su se na komadiće bez upozorenja, nisu bili ni pregrijani niti im je napon bio previsok, očito je nešto drugo po srijedi. Stavio sam još davno diodu naopako preko tranzistora tako da samoindukcija nemože biti problem :?:
Pokušavo sam stavit i diodu preko trafoa ali ona mu zagušuje osciliranje i skoro sva snaga ide na nju i pregrijava je a na sekundaru ima snage da upali pola LED diode.
Očito nije tolko bitno pregrijavanje (imo sam tranzistore koji bi radili na 200 stupnjeva i nebi im bilo ništa), ili dobiju nekakav inductive kick ili sl. ali imaju zaštitnu diodu nebi to smjeo biti problem.
Takvih sam misterioznih kvarova već imao prije, nije mi to nešto novo.
Vidio sam na shemama velikih SMPS da paralelno s trafoom stavljaju diodu+zener da odreže "šiljke" koji bi mogli skurit tranzistor.
Iskopao sam neko malo crveno čudo iz štedne žarulje, izmjerio sam i zaključio da je to dvostruki zener ili nešto slično. Probo sam stavit to i diodu ali nije radilo, i dalje potpuno provodi kao da je samo dioda. Neznam gdje bi našao zenericu 400V. Već kad napajam sklop sa 20V i stavim starter od neonke na trafo on svijetli, znači da je napon preko 100tinjak volti unatoč zažtitnoj diodi.
Pozdrav
buco

Post by buco »

Obicno se uzme obicna switching dioda za visi napon [obicno se ne koristi zenerica ] tj za onaj koji zelimo pa ce dioda kad taj napon predje njen prag provest i i "odrezat" spiceve , spoji je neprovodno K na + preko odpornika [ da ne skuri] anodu na - i to jer obicno tako rijeseno.Jes spicevi koju mogu nastat mogu ti spalit teansiztor "na hladno" to je poznato svim serviserima conzumer elektronike jer se i to zna desit u praksi ako spic uspije proc zastitnu diodu ili je ona fail.
Pozdrav
Firkragg

Post by Firkragg »

Kako misliš "dioda za veći napon", kažem ti da samo dioda zagušuje oscilator jer ruši samoindukciju trafoa, ponaša se skoro ko kratki spoj iako je dioda "naopako" okrenuta. Nekužim zašto bi špic "pprošao" onu drugu diodu koja je preko tranzistora + kondenzator kraj nje, trebo bi ić direktno na masu. To se svugdje radi čak ima tranzistora s takvom internom diodom.
Ja neznam kako bi riješio ono jedino da kupim 4 zenerice 200V povežem ih u seriju po dvije nasuprot dvije.
Post Reply