sema sa sajta: tv predajnik preko 1Km
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
sema sa sajta: tv predajnik preko 1Km
evo vidio sam da ima dosta komentara uz ovu semu,ali nitko nije opisao semu.
zanima me izrada onih zavojnica.
a posebno L3
pa gdje da nadjem srebrenu zicu i jeli ona neophodna?
a najveci mi je problem izrada stampane veze kad neznam kakvog rasporeda treba biti,buduci da se radi o osjetljivom radio sklopu.
pa ako je tko vec napravio to ,ako moze da skenira izgled veza i raspored elemenata pa da posalje.
i da li potrebno oklopiti limom kao sto je prikazano?
zanima me izrada onih zavojnica.
a posebno L3
pa gdje da nadjem srebrenu zicu i jeli ona neophodna?
a najveci mi je problem izrada stampane veze kad neznam kakvog rasporeda treba biti,buduci da se radi o osjetljivom radio sklopu.
pa ako je tko vec napravio to ,ako moze da skenira izgled veza i raspored elemenata pa da posalje.
i da li potrebno oklopiti limom kao sto je prikazano?
Ajde vec jednom da se resi ta misteriozna sema danas sam dobio tranzistore nasao sam cak i srebrnu zicu skupio sam i ostale delove.Srebrnu zicu sam izvadio iz vojnih radio stanica(na vojnom otpadu) ali vidim da je neko napisao da nije neophodna.
Sigurno cu se malo pomuciti oko plocice ali sam po svaku cenu resio da napravim predajnik.Tranzistore sam kupi u Radio Klubu imaju i BFY90 (www.radioklub.co.yu).
Ako ima neko da mi pomogne oko plocice i zavojnica PRIHVATAM SVAKI SAVET (stojke369@ptt.yu).
REZULTATE I SLIKE UREDJAJA CU SIGURNO POSTAVITI NA SAJTU !!!!!!!!!!!!!!!!
POZDRAV SVIMA )
Sigurno cu se malo pomuciti oko plocice ali sam po svaku cenu resio da napravim predajnik.Tranzistore sam kupi u Radio Klubu imaju i BFY90 (www.radioklub.co.yu).
Ako ima neko da mi pomogne oko plocice i zavojnica PRIHVATAM SVAKI SAVET (stojke369@ptt.yu).
REZULTATE I SLIKE UREDJAJA CU SIGURNO POSTAVITI NA SAJTU !!!!!!!!!!!!!!!!
POZDRAV SVIMA )
ja isto nekuzim zasto se pravi problem za rf modulatorom.
ja imam neki koji sam icupao iz starog video recordera.
na njegov ulaz sam spojio video izlaz iz graficke na pc-ju.
imam satelitsku karticu za pc skystar2 pa mogu gledati digitalnu sat tv na pc-ju .
i nadjem neki dobar kanal i emitujem.
samo da mi je sklopiti taj predajnik.
sema nije komplicirana ali posto je to radio sklop ,neznam na koji nacin da napravim raspored veza na plocici.
a ona srebrena zica ,netko je spomenuo da moze biti bakarna a posrebrena.
koliko se sjecam bakar se moze posrebriti pomocu elektrolize.
dakle jedna elektroda je ta bakarna zica koju hocu posrebriti a druga elektroda je komad srebra.
ja mislim da imam u radnji negdje komad srebra pa cu pokusati to uraditi.
otici cu do servisera vidit ima li te tranzistore mada sumnjam.
nemam drugog izbora.
kolika je cijan tih tranzistora?
ja imam neki koji sam icupao iz starog video recordera.
na njegov ulaz sam spojio video izlaz iz graficke na pc-ju.
imam satelitsku karticu za pc skystar2 pa mogu gledati digitalnu sat tv na pc-ju .
i nadjem neki dobar kanal i emitujem.
samo da mi je sklopiti taj predajnik.
sema nije komplicirana ali posto je to radio sklop ,neznam na koji nacin da napravim raspored veza na plocici.
a ona srebrena zica ,netko je spomenuo da moze biti bakarna a posrebrena.
koliko se sjecam bakar se moze posrebriti pomocu elektrolize.
dakle jedna elektroda je ta bakarna zica koju hocu posrebriti a druga elektroda je komad srebra.
ja mislim da imam u radnji negdje komad srebra pa cu pokusati to uraditi.
otici cu do servisera vidit ima li te tranzistore mada sumnjam.
nemam drugog izbora.
kolika je cijan tih tranzistora?
Ja sam tranzistore BFY90 platio 60 dinara (malo manje od 1evra a evro je 85dinara) tranzistor 2n3866 sam platio 168 dinara (Kupio sam ih u radio klubu "www.radioklub.co.yu").Posrebrenu zicu sam izvadio iz radi stanice (vojne).Jedino sto neznam da najbolje nacrtam plocicu.Mogu ja da je uradim po mome ali dzabe cu da gubim vreme ako to posle ima smetnje,bezanje sa kanala,brujanje.Ja cu jos malo da sacekam da li neko hoce da isplanira plocicu pa cu poceti da pravim pa sta ispadne ispadne
Ma vidiš da ti je pločica nacrtana kraj sheme, a nije ni tolko kritična jer ima malo konponenti... možda bi čak moglo da napraviš bez pločice u metalnoj kutiji
Ako vas baš zanima evo kako se može posrebrit bilo koji materijal (ali traži složenije kemikalije )
http://eskola.chem.pmf.hr/pokusi1.php3?sif=56
Ako vas baš zanima evo kako se može posrebrit bilo koji materijal (ali traži složenije kemikalije )
http://eskola.chem.pmf.hr/pokusi1.php3?sif=56
"Eki" mi je poslao crtez plocice za ovaj predajnik pa sam to sve postavio medju fajlove sheme: http://www.elektronika.ba/el.sheme/?akc ... dshema=336
Trax
Trax
pomoc
pozdrav...
Jel neko oprobao ovaj izum licno, mislim radi li i jel sve ok jer pocinjem da sklapam dijelove i pretpostavljam da ce biti problema:)
Nije mi jasno samo dal na ovaj uredjaj mogu da zakacim video mixer?
Kad imam video mixer mogu nesmetano da emitujem celodnevni progrAM:) Trazicu pomoc ako bude bila neophodna...
Pozdrav iz Novog Pazara
Jel neko oprobao ovaj izum licno, mislim radi li i jel sve ok jer pocinjem da sklapam dijelove i pretpostavljam da ce biti problema:)
Nije mi jasno samo dal na ovaj uredjaj mogu da zakacim video mixer?
Kad imam video mixer mogu nesmetano da emitujem celodnevni progrAM:) Trazicu pomoc ako bude bila neophodna...
Pozdrav iz Novog Pazara
Imam problem greje mi se BFY90 posle 10-15sekundi.Zna li neko sta da radim.Stavio sam ga na 24v kao po semi.Nasao sam neki trafo 17v. i vezao mu grec a izmedju + i - sam postavio elektrolitski kondezator od 6800mF da bi mu podigao napon na 24v.Da nije mozda zbog toga?Ako uspem da resim problem veceras sutra cu da postavim slike i sve ostale podatke.SVAKI SAVET DOBRODOSAO