Napajanje za pojacalo 220v na 12v
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
Re: Napajanje za pojacalo 220v na 12v
Pulsne struje za punjenje kondezatora su velike. I tu nastaju pizdarije.
A kod lab. napajanja je ta struja konstantna i dosta manja.
A kod lab. napajanja je ta struja konstantna i dosta manja.
Aa...
Evo sad sam prespojio tako da sa greatza i kondića ide na pojačalo pa odatle se spaja predpojačalo.
Brujanje se daleko smanjilo, ali je još uvijek prisutno.
Probat ću se još malo s tim pozabavit.
Hvala
Evo sad sam prespojio tako da sa greatza i kondića ide na pojačalo pa odatle se spaja predpojačalo.
Brujanje se daleko smanjilo, ali je još uvijek prisutno.
Probat ću se još malo s tim pozabavit.
Hvala
Ma slično gadan problem sam i sam imao ,koristio sam isti trafo
dovoljno jak,ali sam imao napravljen stabilizator sa stare sheme iz
Sveta Elektronike sa 3 tranzistora i dok sam koristio takvo napajanje
pojačalo mi je radilo bez ikakvog brujanja
a kondenzator koji je bio je samo 2200uF
da istina,u stabilizatoru je kao izlani tranzistor bio neki iz starog EiNiš televizora
i radio je bez problema ,navodno to napajanje može dat 3-4 A bez grča-
pa eto ako ti se da -napravi neko jednostavno stabilizirano napajanje .
(dobro da sam se podsjetio da vidim di mi je to uopće )
dovoljno jak,ali sam imao napravljen stabilizator sa stare sheme iz
Sveta Elektronike sa 3 tranzistora i dok sam koristio takvo napajanje
pojačalo mi je radilo bez ikakvog brujanja
a kondenzator koji je bio je samo 2200uF
da istina,u stabilizatoru je kao izlani tranzistor bio neki iz starog EiNiš televizora
i radio je bez problema ,navodno to napajanje može dat 3-4 A bez grča-
pa eto ako ti se da -napravi neko jednostavno stabilizirano napajanje .
(dobro da sam se podsjetio da vidim di mi je to uopće )
Ideja je bila napajat to pojačalo zajedno sa predpojačalom putem akumulatora 12V. Međutim kako ne postoji stalna potreba za napajanjem putem akumulatora želio sam omogučit da se jednostavno na prilkjučnice za akumulator spoji trafo. Trafo je u svojem kučištu tako da mi je to praktično samo spojit na mjesto akumulatora.
Unutar same kutije s pojačalom i preddpojačalom bi se nalazio greatz i kondići.
Vrlo vjerojatno budem složio nekakav stabilizator jer kad upalim pojačalo imam osječaj kao da sam pored trafo stanice, samo kaj nedostaje je rasklopno postrojenje
Probat ću još malo skratit vodiče...
Unutar same kutije s pojačalom i preddpojačalom bi se nalazio greatz i kondići.
Vrlo vjerojatno budem složio nekakav stabilizator jer kad upalim pojačalo imam osječaj kao da sam pored trafo stanice, samo kaj nedostaje je rasklopno postrojenje
Probat ću još malo skratit vodiče...
Evo rješio sam problem
Maksimalno sam skratio vodiče koji povezuju pojačalo i predpojačalo, na cca 7-10cm. Pritom je ostalo spojeno tako da sa greatza ide na pojačalo, a s pojačala na predpojačalo.
Sad sam ostao bez jedne "trafo stanice"
Hvala.
Maksimalno sam skratio vodiče koji povezuju pojačalo i predpojačalo, na cca 7-10cm. Pritom je ostalo spojeno tako da sa greatza ide na pojačalo, a s pojačala na predpojačalo.
Sad sam ostao bez jedne "trafo stanice"
Hvala.
Super. Ako te ne mrzi slikaj kako je spojeno...
Evo ga: https://www.dropbox.com/s/xktb0197gjfbk ... o.jpg?dl=0
Nije neka kreacija, ali...
To je stavljeno unutar kutije od zvučnika
Ma zapravo mi je to sve skupa stajalo jako dugo van funkcije. Sad se pružila prilika staviti to u kutiju bez puno dorade na kutiji. Obično mi projekti dođu do stupnja da radi, al nikako da dobiju svoju kutiju
Tak da sad je barem ovo komplet i ak zatreba može biti u funkciji. Doduše nisam napravio prostor za tipke na kutiji, al kad će trebat što mjenjat (bass, srednji tonovi,...) budem otvaral kutiju
Na slici desno je greatz i kondenzator od 4700uF.
Glavnu ulogu u elimnaciji smetnji ima onaj vodič koji ide od pojačala prema hladnjaku predpojačala. On je spojen drito na srednji izvod 7809
Kao što možete primjetiti sve drži lijepilo te pokoja vezica...
Nije neka kreacija, ali...
To je stavljeno unutar kutije od zvučnika
Ma zapravo mi je to sve skupa stajalo jako dugo van funkcije. Sad se pružila prilika staviti to u kutiju bez puno dorade na kutiji. Obično mi projekti dođu do stupnja da radi, al nikako da dobiju svoju kutiju
Tak da sad je barem ovo komplet i ak zatreba može biti u funkciji. Doduše nisam napravio prostor za tipke na kutiji, al kad će trebat što mjenjat (bass, srednji tonovi,...) budem otvaral kutiju
Na slici desno je greatz i kondenzator od 4700uF.
Glavnu ulogu u elimnaciji smetnji ima onaj vodič koji ide od pojačala prema hladnjaku predpojačala. On je spojen drito na srednji izvod 7809
Kao što možete primjetiti sve drži lijepilo te pokoja vezica...
Jel ti imas 2 mase izmedju tih plocica?
Jedna je ta bela zica, druga crna?
Jedna je ta bela zica, druga crna?
Da, zapravo su 3 mase. 2 bijele žice (jedna krajnje lijevo i ona srednja) te 1 crna žica.
Izmedju te 2 ploce treba da bude SAMO JEDNA masa.
I to moze da bude uzrok brujanja.
I to moze da bude uzrok brujanja.
Aa...
Evo, odspojio sam masu koja je bila povezana sa crnom žicom te se nije ništa promjenilo. Poslje sam odspojio krajnje lijevu bijelu žicu i brujanje se je povečalo. Vjerojatno su ove dvije bijele ok upravo zato što idu u isto zvjezdište dok je crna išla na drugi dio ?
Evo, odspojio sam masu koja je bila povezana sa crnom žicom te se nije ništa promjenilo. Poslje sam odspojio krajnje lijevu bijelu žicu i brujanje se je povečalo. Vjerojatno su ove dvije bijele ok upravo zato što idu u isto zvjezdište dok je crna išla na drugi dio ?
Spojio sam masu IC TDA7313 u zvjezdište i sad se dodatno smanjio brum.
Možda nije dobro isprojektirana pločica za takav način rada (na zajedničkom napajanu).
Vjerojatno bi onda bilo bolje za ovakve slučajeve sve staviti na jednu pločicu i dobro ju isprojektirati (jedno zvjezdište).
Možda nije dobro isprojektirana pločica za takav način rada (na zajedničkom napajanu).
Vjerojatno bi onda bilo bolje za ovakve slučajeve sve staviti na jednu pločicu i dobro ju isprojektirati (jedno zvjezdište).
Nadam se da si shvatio u cemu je poenta sa zvezdistem.
To je malo tesko kada imas pojacalo i predpojacalo.
Zato se najcesce radi sa razdvojenim napajanjima. Pa jedina masa koja ih spaja je signalna masa.
Za tvoj slucaj predpojacalo bi se napajalo sa nekim malim dcdc galvanski izolovanim napajanjem.
To je malo tesko kada imas pojacalo i predpojacalo.
Zato se najcesce radi sa razdvojenim napajanjima. Pa jedina masa koja ih spaja je signalna masa.
Za tvoj slucaj predpojacalo bi se napajalo sa nekim malim dcdc galvanski izolovanim napajanjem.
Mislim da sam razumio što misliš.
No, evo čini mi se da za sad rade ok skupa. Iako postoji mali bruma, ali ne primječuje se dok se sluša nešto.
Prije je daleko više brujilo.
Hvala još jednom
No, evo čini mi se da za sad rade ok skupa. Iako postoji mali bruma, ali ne primječuje se dok se sluša nešto.
Prije je daleko više brujilo.
Hvala još jednom
Ma nema na cemu.
Sad mi pade na pamet, da se nekad kod audio opreme javlja problem kada je masa pred pojacala i pojacala uzemljena(Ili kod automobila kada se stavlja pojacalo u gepek). I onda imaju 2 zice za masu. Jedna je signalna, a druga je preko uzemljenja(ili mase na automobilu).
Tada se obicno ubacuju izolacioni transformatori za signal. Tako da to resenje je moglo i kod tebe, ali nisam se setio ranije.
Npr ovako nesto
http://www.rdlnet.com/product.php?page=108
Sad mi pade na pamet, da se nekad kod audio opreme javlja problem kada je masa pred pojacala i pojacala uzemljena(Ili kod automobila kada se stavlja pojacalo u gepek). I onda imaju 2 zice za masu. Jedna je signalna, a druga je preko uzemljenja(ili mase na automobilu).
Tada se obicno ubacuju izolacioni transformatori za signal. Tako da to resenje je moglo i kod tebe, ali nisam se setio ranije.
Npr ovako nesto
http://www.rdlnet.com/product.php?page=108
Zanimljivo
Hvala za info
Inače da iskoristim priliku, pohvalio bih ovo pojačalo sa TDA7394.
Ako je netko početnik i želi izraditi pojačalo, moja preporuka. Ima jako malo komponenti kao što ste mogli primjetiti, a stvarno ima lijepi čisti zvuk. Nisam do sad imao problem s njim. Većih problema sam imao sa TDA2003, ovog sa TD7394 kak sam sklepao radi super, nema nikakvih oscilacija i stvarno radi mirno. Nisam ga testirao na makismalnoj snazi
Pcb i sch datoteke sam nažalost izgubio, ali kad ulovim vremena možda precrtam ovaj svoj PCB i nacrtam shemu pa prebacim u projekte sa dokumentacijom.
Hvala za info
Inače da iskoristim priliku, pohvalio bih ovo pojačalo sa TDA7394.
Ako je netko početnik i želi izraditi pojačalo, moja preporuka. Ima jako malo komponenti kao što ste mogli primjetiti, a stvarno ima lijepi čisti zvuk. Nisam do sad imao problem s njim. Većih problema sam imao sa TDA2003, ovog sa TD7394 kak sam sklepao radi super, nema nikakvih oscilacija i stvarno radi mirno. Nisam ga testirao na makismalnoj snazi
Pcb i sch datoteke sam nažalost izgubio, ali kad ulovim vremena možda precrtam ovaj svoj PCB i nacrtam shemu pa prebacim u projekte sa dokumentacijom.