Stabilizator napona 12V 5A, 90% iskoristivosti???
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
Stabilizator napona 12V 5A, 90% iskoristivosti???
Dugo vremena već muku mučim sa regulatorom napona na motoru. Jedan od glavnih problema što tražim jeftino,jednostavno i da je dobro, no što više tražim izgleda da od toga nema ništa. A da dignem stvar na još veću razinu sada koristim LED pa napon ne smije oscilirati.
Tiristorski regulatori sa bt151 (kao što je većina regulatora napravljena u originalu za motor) ispravljaju samo jednu periodu, pa je efikasnost generatora na motoru smanjena. ALi su jeftini i ne griju se baš
Napravio sam linerani sa 2n3055
http://www.circuitstoday.com/wp-content ... ircuit.JPG
Bez opterećenja imam finih 12V, ali ga opteretim sa 1A i napon pada na 11.4, opteretim ga sa 1.5A i napon ode na 10.8V i regulator se počne grijati. Dakle ni od toga ništa, ajd proguto bi to što se grije i gubim energiju koje i nemam baš na bacanje, nego mi čak neda ni tih 12V
Pa evo dali imate neki prijedlog kako da to probam riješit. Regulator za DC 12V 5A
A ulazni napon je 15-60V AC
I još mi treba regulator DC 12V 5A, ulazni napon 13-14.5 V DC
Tiristorski regulatori sa bt151 (kao što je većina regulatora napravljena u originalu za motor) ispravljaju samo jednu periodu, pa je efikasnost generatora na motoru smanjena. ALi su jeftini i ne griju se baš
Napravio sam linerani sa 2n3055
http://www.circuitstoday.com/wp-content ... ircuit.JPG
Bez opterećenja imam finih 12V, ali ga opteretim sa 1A i napon pada na 11.4, opteretim ga sa 1.5A i napon ode na 10.8V i regulator se počne grijati. Dakle ni od toga ništa, ajd proguto bi to što se grije i gubim energiju koje i nemam baš na bacanje, nego mi čak neda ni tih 12V
Pa evo dali imate neki prijedlog kako da to probam riješit. Regulator za DC 12V 5A
A ulazni napon je 15-60V AC
I još mi treba regulator DC 12V 5A, ulazni napon 13-14.5 V DC
Re: Stabilizator napona 12V 5A, 90% iskoristivosti???
a dal bi ti odgovarao regulator od škode 120 ? ( ima i mehanički i elektronski )
U napravljenom sklopu zamijeni 2N3055 sa nekim darlingtonom odgovarajućih karakteristika (recimo BDV64A, B ili C ili BDW84C). Stari dvaenac ima premalo strujno pojačanje pa ti zato ruši napon.
Lijenost je iz raja izašla.
Koliko vidim na interentu, raid isto kao i kod drugih automobila ili se možda varam?? A mehanički ne ni pod raznoEmigrant wrote:a dal bi ti odgovarao regulator od škode 120 ? ( ima i mehanički i elektronski )
Zašto PNP? I dali može BDX 65C, odnosno BDX64C ako bi koristio PNP, pošto se ovdje jedino mogu nabaviti ta dva darlingtona veće snageZez wrote:U napravljenom sklopu zamijeni 2N3055 sa nekim darlingtonom odgovarajućih karakteristika (recimo BDV64A, B ili C ili BDW84C). Stari dvaenac ima premalo strujno pojačanje pa ti zato ruši napon.
da , radi isto što i svi regleri .... samo što je ovaj externi ....
da ali on upravlja rotorom altenatora, ali kod mene nije altenator nego generator... tako da to otpada...
A šta mislite o riješenju kako su to kinezi riješili sa bp3102, samo što meni treba sa većom snagom nekih 20-ak W
A šta mislite o riješenju kako su to kinezi riješili sa bp3102, samo što meni treba sa većom snagom nekih 20-ak W
Uff, isprika! Trebalo je pisati BDV65A, B ili C i BDW83C. Moja greška. Može i BDX65C, ali je nešto slabiji od ova dva.
Lijenost je iz raja izašla.
Ma nemaš frke, i mislio sam da si u brzini napisao ugl. nabavljen bdx65c sutra probam pa javim rezultate
bdx65c ase isto grije kao i 2n3055 i ima isto pad napona pri opterećenju
može li se nešto u shemi promjenit da mu dignem efikasnost. A može li mi netko reći šta je ovo
http://cds.linear.com/docs/en/datasheet/108345fh.pdf , jeli to ono što tražim?
može li se nešto u shemi promjenit da mu dignem efikasnost. A može li mi netko reći šta je ovo
http://cds.linear.com/docs/en/datasheet/108345fh.pdf , jeli to ono što tražim?
Preporučio bih ti switching regulator. Jer linearna napajanja velike razlike napona teško gutaju. Tj. uzmi za primjer da imaš ulaznih 30V DC i da ti trošila (npr. rasvjeta) vuče cca. 5A. Linearni regulator ulazni napon spusti na 12V i propusti struju od 5A prema trošilima. Što se zapravo događa ? Linearno napajanje ti razliku napona 30V-12V uzme na sebe i k tome kroz sebe propušta struju od 5A. Automatski se na njemu razvija snaga od 18V*5V = 90W. Ta snaga prelazi u toplinu. Zamisli si jednu wolframovu žarulju od 100W toliko se grije i tvoje napajanje. E sad. Izlazna snaga ti je 12V*5A = 60W. Ukupna snaga kojom ti je opterečen generator je 150W .
S prekidačkim napajanjem bi se ta snaga smanjila na otprilike 70-80W. Gotovo 50% veća korisnost.
Primjer prekidačkog napajanja su IC LM2678 ili LM2679 i sl. Samo kod njih opet ulazni napon nesmije biti veći od cca. 40V...
S prekidačkim napajanjem bi se ta snaga smanjila na otprilike 70-80W. Gotovo 50% veća korisnost.
Primjer prekidačkog napajanja su IC LM2678 ili LM2679 i sl. Samo kod njih opet ulazni napon nesmije biti veći od cca. 40V...
-
- Napredujem
Možda ti bude od koristi...Ovo je trofazni regler skutera Aprilia 500 12v 14Ah.
http://i.imgur.com/j9BhNAl.jpg
Generator je napravljen da radi pri opterećenju na oko 12V +-3 V ovisno o okretajima. Pod opterećenjem on neće imati preko 14.5V Pa tako da na lienarnom regulator pri 5A razlika napona nemože biti preko 3V.Maki wrote:Preporučio bih ti switching regulator. Jer linearna napajanja velike razlike napona teško gutaju. Tj. uzmi za primjer da imaš ulaznih 30V DC i da ti trošila (npr. rasvjeta) vuče cca. 5A. Linearni regulator ulazni napon spusti na 12V i propusti struju od 5A prema trošilima. Što se zapravo događa ? Linearno napajanje ti razliku napona 30V-12V uzme na sebe i k tome kroz sebe propušta struju od 5A. Automatski se na njemu razvija snaga od 18V*5V = 90W. Ta snaga prelazi u toplinu. Zamisli si jednu wolframovu žarulju od 100W toliko se grije i tvoje napajanje. E sad. Izlazna snaga ti je 12V*5A = 60W. Ukupna snaga kojom ti je opterečen generator je 150W .
Ali step down regulator je ono što tražim. Sada na ebay, pa kad stigne javim se s rezultatima,problemima šta li već bude
Granica od 40V DC je dovoljna za ulazni napon, dovoljno je ostaviti samo jedno trošilo od 1A na generatoru i neće biti problema
Hvala možda bi i moglo pomoć, ali evo maki je već ponudio rješenje tako da ću prvo probat step down, svejedno hvalalab1722tec wrote:Možda ti bude od koristi...Ovo je trofazni regler skutera Aprilia 500 12v 14Ah.