U prilogu imam semu invertora za napajanje pumpe centralnog grijanja.
Kao sto se vidi iz seme preklapanje napajanje sa mreze i invertora predevidjeno je relejem 12 volti koji bi se napajao sa greca.
Invertor ,po mom misljenju, i ne mora biti prema semi ali nisam siguran kako povezati na relej.
Imam relej 12V sa tri para kontakata predvidjenih za 16 A koji bi zadovoljio snagu ali obzirom na to da se preko kontakata povezuje 220 12 v molim pjasnjenjenje.
Hvala
Preklapanje 220 inverter pomocu releja
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
Preklapanje 220 inverter pomocu releja
- Attachments
-
- sema invertor.jpg (29.18 KiB) Viewed 3480 times
Gore visoko dole tvrdo
Re: Preklapanje 220 inverter pomocu releja
Pozdrav,
koliko sam shvatio, inverter je potreban kada nestane struje iz gradske mreže (220V) relej odpusti i preklopi inverter na akumulator i inverter ti daje tih potrebnih 220V za napajanje pumpe.
Izvode iz trafoa invertera (sekundar) vežeš na relej kao na slici nacrtano crvenom ctrom.
koliko sam shvatio, inverter je potreban kada nestane struje iz gradske mreže (220V) relej odpusti i preklopi inverter na akumulator i inverter ti daje tih potrebnih 220V za napajanje pumpe.
Izvode iz trafoa invertera (sekundar) vežeš na relej kao na slici nacrtano crvenom ctrom.
- Attachments
-
- sema invertor - kopija.jpg (50.57 KiB) Viewed 3472 times
Hvala,
Na semi koju sam postavio oznacene su tacke A i B gdje treba spojiti izlaz sa Invertora.
Kako se na istom releju , da kazem, pojavljuje 220 volti i 12 volti plasio sam se da ne napravim *KURSLUS*
Za svaki slucaj prvo cu postaviti prekidac i osigurace.
Pozdrav
Na semi koju sam postavio oznacene su tacke A i B gdje treba spojiti izlaz sa Invertora.
Kako se na istom releju , da kazem, pojavljuje 220 volti i 12 volti plasio sam se da ne napravim *KURSLUS*
Za svaki slucaj prvo cu postaviti prekidac i osigurace.
Pozdrav
Gore visoko dole tvrdo
Naravno, bez prekidača i osigurača nemoj ni pomišljati to da sastavljaš i daješ u "pogon". Nadam se da ćeš dobro pogledati kontakte na releju, gdje ćeš spojiti 12V a gdje 220V !
Želim ti puno uspjeha u radu.
Last edited by Ford on 01-01-2015, 13:06, edited 1 time in total.
OKFord wrote:Naravno, bez prekidača i osigurača nemoj ni pomišljati to da sastavljaš i daješ u "pogon".
Gore visoko dole tvrdo
Evo i danas analizir spajanje na relej.zarec wrote:OKFord wrote:Naravno, bez prekidača i osigurača nemoj ni pomišljati to da sastavljaš i daješ u "pogon".
Pokusacu prikaciti sliku sa oznakama na kontaktima.
Nemam odgovarajuce podnozje za ovaj relej a,iskreno, nisam se do sada bavio puno relejima.
- Attachments
-
- relej.jpg (45.69 KiB) Viewed 3429 times
Gore visoko dole tvrdo
Možeš radi odvajanja 220V i 12V koristiti dva relea , samo kontakte jednog za 220V a drugi za 12V.
- Attachments
-
- sema invertor - kopija.jpg (23.89 KiB) Viewed 3373 times
Hvala na predlogu.
Inace,dobio sam semu povezivanja za konkretan relej 12 volti sa tri para kontakata pa cu vidjeti.
Poz
Inace,dobio sam semu povezivanja za konkretan relej 12 volti sa tri para kontakata pa cu vidjeti.
Poz
Gore visoko dole tvrdo