Tajmer2313
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
Tajmer2313
Pozdrav, radi se o tajmeru skinuom sa http://www.elektronika.ba/114/timer-with-at90s2313/.
Znaci, koliko sma shvatio to levo su komponente za crtez desno. Odstampao sma 3. list(ogledalo) na pausu.
Shvatio sam kako se radi. Gledao sam na ovom linku http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... stupak.pdf
NaOH kad sam geldao prodaje se u cvrstom stanju a ovde je u tecnom? rastvara se sa vodom?
Gde kupiti AT90S2313 i 7447?
Kod kondenzatora nalazi se se samo jedan podatak-voltaze nema. Svejedno je?
Sprej POSITIV 20 od 100ml koliko puta moze da se koristi?
U folderu "Source" nalaze se jos dva foldera "Code" i "Schematic". Sta sa njima? Kako se oni ubacuju u ovaj sklop?
Kod Miscellaneous sta je X1?
Hvala.
Znaci, koliko sma shvatio to levo su komponente za crtez desno. Odstampao sma 3. list(ogledalo) na pausu.
Shvatio sam kako se radi. Gledao sam na ovom linku http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... stupak.pdf
NaOH kad sam geldao prodaje se u cvrstom stanju a ovde je u tecnom? rastvara se sa vodom?
Gde kupiti AT90S2313 i 7447?
Kod kondenzatora nalazi se se samo jedan podatak-voltaze nema. Svejedno je?
Sprej POSITIV 20 od 100ml koliko puta moze da se koristi?
U folderu "Source" nalaze se jos dva foldera "Code" i "Schematic". Sta sa njima? Kako se oni ubacuju u ovaj sklop?
Kod Miscellaneous sta je X1?
Hvala.
Re: Tajmer2313
Nadam se da nisi ti zrcalio sliku, jer na samom predlošku ti piše "no mirror"GileSU wrote:Odstampao sma 3. list(ogledalo) na pausu.
Tako je, moraš pročitat na foto spreju koliki je omjer vode i NaOH (za POSITIV 20 je 7%), i prema tome napraviti otopinu. Radi je s destiliranom vodom, ako želiš duži vijek trajanja otopine.GileSU wrote:NaOH ... prodaje se u cvrstom stanju a ovde je u tecnom? rastvara se sa vodom?
Umjesto AT90S2313 sad možeš nabavit Attiny 2313, koji je novija verzija i kompatibilan je s prethodnom.GileSU wrote:Gde kupiti AT90S2313 i 7447?
Po pisanju mislim da si iz RS, pa ovdje možeš nabaviti kontroler i dekoder:
http://www.kelco.rs/katalog/komponente. ... Y2313-20PU
http://www.kelco.rs/katalog/komponente.php?q=74ls47
Nije svejedno barem kod elektrolitskog kondenzatora C3 - 470uF, koji mora bit veći od napona kojeg dovodiš na uređaj, i C5 - 47uF na kojem je napon od 5V, pa će tu zadovoljit bilo koji od 10V na više.GileSU wrote:Kod kondenzatora nalazi se se samo jedan podatak-voltaze nema. Svejedno je?
Najbolje ti je pročitat datasheet:GileSU wrote:Sprej POSITIV 20 od 100ml koliko puta moze da se koristi?
http://www.soselectronic.hu/a_info/reso ... itiv20.pdf
piše da je otopina za razvijanje 7% NaOH i da se sa 200ml može pošpricati površina od jednog kvadratnog metra, dakle za 100ml oko pola kvadrata. Vijek trajanja spreja produžuješ ako ga držiš u frižideru, a možeš ga koristit toliko puta dok ne potrošiš zadnju kap iz spreja
"Code" je program kojim se programira kontroler, dakle moraš imat neki programator za Atmelovu AVR seriju mikrokontrolera, a "Schematic" ... suzdržat ću se objašnjenja.GileSU wrote:... "Code" i "Schematic".... Kako se oni ubacuju u ovaj sklop?
kristal za 4MHz.GileSU wrote:sta je X1?
Cezare, star sam i nemoćan, ali poslušaj moj savjet ....
Hvala ti!! Mnogo si mi pomogao.
Da iz Srbije sam, iz Subotice.
Znaci u 100ml destilovane vode treba da rastvorim 7g NaOH?
Code i Shematic treba uopste da koristim?
Da iz Srbije sam, iz Subotice.
Znaci u 100ml destilovane vode treba da rastvorim 7g NaOH?
Code i Shematic treba uopste da koristim?
Posto ne mogu da editujem, moze li bilo koji displej odavde http://www.kelco.rs/katalog/komponente. ... upweb=3205
Onaj sto je u semi je 11 mm a ovi su 10-mislim da je to to.
Onaj sto je u semi je 11 mm a ovi su 10-mislim da je to to.
Ne, na 1l ide 7gGileSU wrote:Znaci u 100ml destilovane vode treba da rastvorim 7g NaOH?
Ajme , Code - kod, program za kontroler, software... koji moraš programirat u kontroler.GileSU wrote:Code i Shematic treba uopste da koristim?
Shematic - električna shema, nacrt .... to ne možeš isprogramirat nigdje, to si isprintaš ili gledaš na ekranu. Ako si mislio na "Tajmer2313.DSN", to je design file kojeg otvaraš u programu Proteus, pa tamo možeš napravit simulaciju, ali o tom ...
Ne može! Na shemi je dvostruki displej, moraš nacrtat novu pločicu, raspored izvoda nije isti. Javi se bob4-u, ima ih ko plijeve, ili potraži na drugom mjestu.GileSU wrote:... moze li bilo koji displej ...
Znaci ovako
U principu Shematic ni ne treba da koristim..
A kod je vec programiran, jel? Kako da ga ubacim u kontroler?
Necu nista menjati oko displeja, kupicu dvostruki 10-milimetarski.
I da, kako se napaja ceo uredjaj? Koja voltaza, gde?
U principu Shematic ni ne treba da koristim..
A kod je vec programiran, jel? Kako da ga ubacim u kontroler?
Necu nista menjati oko displeja, kupicu dvostruki 10-milimetarski.
I da, kako se napaja ceo uredjaj? Koja voltaza, gde?
Gile procitali smo te....sta ce ti shema,ko to koristi
pitaj nas ,sve cemo ti nacrtati,a schematic upotrijebi za ...znas vec sta.
A uredjaj se napaja... nekako ....negdje...s nekom voltazom,gdje li bi to moglo da se nadje i gdje li je to nacrtano????
A kod ubacis kroz malu rupicu na vrhu kontrolera...ako je nema treba je napraviti....s nekim naponom
pitaj nas ,sve cemo ti nacrtati,a schematic upotrijebi za ...znas vec sta.
A uredjaj se napaja... nekako ....negdje...s nekom voltazom,gdje li bi to moglo da se nadje i gdje li je to nacrtano????
A kod ubacis kroz malu rupicu na vrhu kontrolera...ako je nema treba je napraviti....s nekim naponom
“Imali smo mi i vecih problema, pa ih nismo rijesili.” -Grunf
"Samo se sirotinja buni,bogati sute i trpe!"
@nano, najviše mi se sviđa kako programiraš kontroler , ali ja bih radije upotrijebio bušilicu i tanko svrdlo, jer bi 0,00000001 % većeg napona od predskazanog k.k. (k.k. = kristalnom kuglom, op. autora), dovelo do izlaska poznatog dima koji, nekim čudom, drži elektroniku na okupu.
Feko čekamo tvoj
A sad ozbiljno, Gile, molim te pročitaj malo o mikrokontrolerima, znam da bi htio to napravit brzinski, bez puno gnjavaže, a ko ne bi, ali neće ići bez malo predznanja. Shvati kontroler kao PC, kad ga sam složiš, što mu prvo napraviš? Instaliraš neki operativni sustav, DOS Windows, glupix, što god... E to je ono što se zove "Code", koji trebaš upisat u mikrokontroler, bilo čekičem i dlijetom ili možda programatorom. Ne može kontroler radit na tvoje misli, moraš mu upisat program, proizvođač ne zna koji program ti želiš, pa ga nažalost moraš sam ubacit u kontroler ili zamolit nekog s programatorom da to napravi umjesto tebe.
Program koji tebi treba je: Tajmer.hex, to trebaš "ugravirat" u kontroler. Schematic zaboravi, ne treba ti, @nano - hvala na razjašnjenju
Napajanje čitavog uređaja je od recimo 8V do 20V, i taj napon dovodiš na mjesto gdje piše POWER, pin1 je minus, a pin 2 je plus, a na montažnom nacrtu se nalazi u donjem lijevom uglu, minus je do vijka, a plus do C5.
Uh, ne mogu više...
Feko čekamo tvoj
A sad ozbiljno, Gile, molim te pročitaj malo o mikrokontrolerima, znam da bi htio to napravit brzinski, bez puno gnjavaže, a ko ne bi, ali neće ići bez malo predznanja. Shvati kontroler kao PC, kad ga sam složiš, što mu prvo napraviš? Instaliraš neki operativni sustav, DOS Windows, glupix, što god... E to je ono što se zove "Code", koji trebaš upisat u mikrokontroler, bilo čekičem i dlijetom ili možda programatorom. Ne može kontroler radit na tvoje misli, moraš mu upisat program, proizvođač ne zna koji program ti želiš, pa ga nažalost moraš sam ubacit u kontroler ili zamolit nekog s programatorom da to napravi umjesto tebe.
Program koji tebi treba je: Tajmer.hex, to trebaš "ugravirat" u kontroler. Schematic zaboravi, ne treba ti, @nano - hvala na razjašnjenju
Napajanje čitavog uređaja je od recimo 8V do 20V, i taj napon dovodiš na mjesto gdje piše POWER, pin1 je minus, a pin 2 je plus, a na montažnom nacrtu se nalazi u donjem lijevom uglu, minus je do vijka, a plus do C5.
Uh, ne mogu više...
Kuki nemoj sad otkrivati sve nase tajne,za dim na koji radi sva elektronika mora da sazna sam.
koliko sam ja rupica pravio na raznim chipovima i pustao bijele dimove ,dok konacno nisam otkrio na kojem
tacno mjestu treba busiti.To je razlicito za svaki chip.
A i previse si se trudio,ja sam mu isto htio objasniti sve ono,ali sam skuzio da on nas zeza za schematics i to...
Nemoj Gile .stari smo mi vec....lako ti je nas,ajd probaj one tamo mladje,sto popravljaju laptope..
koliko sam ja rupica pravio na raznim chipovima i pustao bijele dimove ,dok konacno nisam otkrio na kojem
tacno mjestu treba busiti.To je razlicito za svaki chip.
A i previse si se trudio,ja sam mu isto htio objasniti sve ono,ali sam skuzio da on nas zeza za schematics i to...
Nemoj Gile .stari smo mi vec....lako ti je nas,ajd probaj one tamo mladje,sto popravljaju laptope..
Ne zajebavam ja nikog..
Ovo mi je tek treci rad i prvi sa mikrokontrolerima.
Trazio sam na internetu o code ali nista poucno nisam nasao.
Rekao bih da je kod c5 minus.. Kupicu adapter 12V 1A.
Ovo mi je tek treci rad i prvi sa mikrokontrolerima.
Trazio sam na internetu o code ali nista poucno nisam nasao.
Rekao bih da je kod c5 minus.. Kupicu adapter 12V 1A.
Nema frke Gile,malo se salimo....izvini ako smo te uvrijedili.
Ovako...
Evo prvo datasheet od mikrokontrolora koji su ti preporucili:
https://www.google.hr/url?sa=t&rct=j&q= ... 2401,d.bGQ
Onda...otvori onaj file tajmer.asm u Code folderu.To ti je program koji je autor napisao za taj tvoj uredjaj i dobro iskomentira---desno od komandi imas komentare i bit ce ti puno jasnije sta se desava.
Skonto si do sada da je skoro sva literatura u engleskom jeziku i MORAS ga nauciti ,ako se mislis baviti elektronikom.
I ono sve sto zi je Kuki opisao....dug je proces ucenja i nema nista na brzinu....
Ovako...
Evo prvo datasheet od mikrokontrolora koji su ti preporucili:
https://www.google.hr/url?sa=t&rct=j&q= ... 2401,d.bGQ
Onda...otvori onaj file tajmer.asm u Code folderu.To ti je program koji je autor napisao za taj tvoj uredjaj i dobro iskomentira---desno od komandi imas komentare i bit ce ti puno jasnije sta se desava.
Skonto si do sada da je skoro sva literatura u engleskom jeziku i MORAS ga nauciti ,ako se mislis baviti elektronikom.
I ono sve sto zi je Kuki opisao....dug je proces ucenja i nema nista na brzinu....
Nije!!!! Krivo je na shemi označeno, pogledaj nacrt vodova na pločici pa će ti bit jasnije. Taj adapter će ti bit u redu.GileSU wrote:Rekao bih da je kod c5 minus..
Opusteno..
Sad mi je malo jasnije..
Pronasao sam dobar tutorial!
http://www.serasidis.gr/circuits/avrprog/avrprog.htm
Sad mi je malo jasnije..
Pronasao sam dobar tutorial!
http://www.serasidis.gr/circuits/avrprog/avrprog.htm