nabavio sam ove dvije male neonke 8w.
Treba mi šema kako da ih spojim ali bez startera
Pošto ja nemam pojma ni kako funkcionišu neonke molim vas za pomoć
Hocu da ih ubacim u skener da mi sluze za foto izrade pločica
I mene to isto interesuje samo sa tri neonke za istu svrhu.Sto se mene tice moze i klasicni nacin sa starterima i prigusnicom ili ako je jednostavnije onda samo elektronika
Dali mogu one neonke za osvjetljavanje novca, njih sam bio vidio u radnji ali one su ljubicaste boje a ove sto se koriste za razvijanje su bijele boje koliko sam vidio na slikama.
I trebaju te za provjeru novca! Nisam siguran za te sto budu u diskotekama (nazivaju ih UV fluo cijevima) , jer bi onda u diskoteci bilo kao u 1 na suncu tj. svi bi izlazili izgorjeli po licu da je to UV
Ma samo ih tako zovu ali su to ove obicne ljubicaste.Ja cu pokusati sa njima da osvetljavam plocice.Samo cu morati da eksperimentalno odredim duzinu ekspozicije i sve ce biti OK.Valjda
Trax koliko si odaljio neonku od plocice, i koliko traje expozicija. Vidio sam ih u radnji kostaju 15KM (8W), dali i za nju treba prigusnica i starter kao i za standardne neonke??
MHN wrote:Trax koliko si odaljio neonku od plocice, i koliko traje expozicija. Vidio sam ih u radnji kostaju 15KM (8W), dali i za nju treba prigusnica i starter kao i za standardne neonke??
Ne mogu je rastavljati sad, ali cini mi se da ima nekakvu prigusnicu bez startera
Odaljim 15-20 cm i osvjetljavam oko 8-9 minuta. To moras sam experimentisati.
Ja sam ovo ljeto pokusao sa foto postupkom , tj. osvjetljavanjem na suncu , ali nesto nije bilo uredu , osvjetljavao sam kroz paus papir , plocica je bila foto oslojeni pertinaks. Jednostavno , izlozenost suncu (u 1 sat) nije imala nikakvog efekta na lak , skinuo se tek kad sam ga potopio u negdje 30% NaOH Od tada se drzim termo folije.
Ja sam na suncu osvetljavao plocice 2 minuta kroz foliju za laserske stampace.Ispadale su ekstra plocice.Ako je ekspozicija predugacka dogadja se da se svi vodovi speru u NaOH.