dozvolite mi prvo da kažem da sam novi član ovog sajta i zaista mi je drago što uopšte postoji ovakav sajt ovdje na području bivše SFRJ.
Sada imam jedno pitanje (tačnije možda više njih) i unaprijed se izvinjavam ako ova tema već postoji, ali zamolio bi za pomoć
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Ovako, završio sam elektrotehničku školu i trenutno idem na fakultet elektrotehnike, i elektronika mi se jako sviđa, jer rekao bi da je 'gospodska' - sa malim strujama velika čuda činiš
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
Iz elektronike nisam baš totalni početnik, znam 'osnovne' stvari i jako malo sam se susretao sa praktičnim radom. Teoretski sam upoznat sa dosta stvari, ali to mi ne znači mnogo ako praktično ne pokažem to znanje.
Ono što me trenutno konkretno zanima su mikrokontroleri i razvojna okruženja. Zadnji put' sam se sa njima susreo u srednjoj školi, i to konkretno sa mikrokontrolerom PIC16F877. Uglavnom se to odnosilo na pisanje koda (kreiranje algoritma) kako bi riješio neki zadatak, a onda bi profesor donio programator i svu prateću opremu, pa bi hex file učitao u mikrokontroler i ostalo je legenda...
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
Još od tada imam želju da se posvetim radu sa mikrokontrolerima, ali nikako da nađem za to vremena.
Sada planiram da kupim razvojno okruženje (kao cjelinu ili posebno programator, neki display,...) i zato mi je potrebna vaša pomoć.
Koje razvojno okruženje (kao početniku) mi preporučujete?
Šta sve sadrži jedno 'solidno' razvojno okruženje?
I šta bi sve trebao znati o razvojnim okruženjima, programatorima i svime što prati jedan sistem opreme koja će mi omogućit da isprogramiram jedan mikrokontroler i njime kontrolišem neko kolo?
Svi odgovori su dobro došli, pa makar to bila jedna rečenica ili link na neku literaturu. Ali bio bi jako zahvalan kada bi neko od vas uspio izdvojiti malo vremena da mi svojim riječima objasni šta bi mi sve trebalo za početak i šta bi sve trebao znati.
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Hvala vam unaprijed.