Diskretni i Digitalni signal

Ako ste početnik ovo je pravo mjesto za vas. Sva opšta diskusija o elektronici i/ili elektrotehnici se treba odvijati ovdje.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
naturephoenix

Diskretni i Digitalni signal

Post by naturephoenix »

Je li mi moze netko lijepo objasniti razliku izmedju ova dva signala.
Kako cu iz diskretog dobit digitalni?

Znam da kad iz analogno uzimamo vrijednosti u odredjenim trenucima, i kad bi to crtali dobili bi diskretni signal.
Ali gdje sad tu digitalni.
Amir_H
Pravo uznapredovao :)
Pravo uznapredovao :)

Re: Diskretni i Digitalni signal

Post by Amir_H »

Pojednostavljeno rečeno diskretni signal je signal "na pola puta" između analognog i digitalnog signala. većina analognodigitalnih (A/D) konvertora analogni signal prvo prevede u diskretni, a zatim diskretni signal u digitalni.

Kod diskretnog signala je kroz uzorkovanje (samplovanje) izvršena kvantizacija u vremenskom domenu, ali je amplituda još ostala analogna. Kada se i imalituda kvantizuje tada je analogni signal konačno preveden u digitalni. Potraži preko google vrmeneske dijagrame analognog, diskretnog i digitalnog signala uporedo pa će ova priča biti još jasnija ...
Brdar
Penjem se :)
Penjem se :)

Re: Diskretni i Digitalni signal

Post by Brdar »

Kad od analognog signala u odredjenim trenucima u vremenu odmjeris njegove vrijednosti dobijes diskretni signal http://laris.fesb.hr/digitalno_vodjenje ... /sl2-2.gif
Posto imas sad nesto sa cim mozes raditi te konkretne odmjerke e njih sad digitalizujes. Recimo prvi odmjerak ti je 5v drugi 2v treci 1v, sad te konkretne vrijednosti prevodis u jedinice i nule
5 = 0101
2 = 0010
1 = 0001
znaci sad si dobio niz 010100100001 to ti je digitalni signal. Ovo ti je nesto ugrubo receno ako te interesuje imam ja literature iz ove oblasti
http://www.prejako.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Post Reply