Je li mi moze netko lijepo objasniti razliku izmedju ova dva signala.
Kako cu iz diskretog dobit digitalni?
Znam da kad iz analogno uzimamo vrijednosti u odredjenim trenucima, i kad bi to crtali dobili bi diskretni signal.
Ali gdje sad tu digitalni.
Diskretni i Digitalni signal
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Re: Diskretni i Digitalni signal
Pojednostavljeno rečeno diskretni signal je signal "na pola puta" između analognog i digitalnog signala. većina analognodigitalnih (A/D) konvertora analogni signal prvo prevede u diskretni, a zatim diskretni signal u digitalni.
Kod diskretnog signala je kroz uzorkovanje (samplovanje) izvršena kvantizacija u vremenskom domenu, ali je amplituda još ostala analogna. Kada se i imalituda kvantizuje tada je analogni signal konačno preveden u digitalni. Potraži preko google vrmeneske dijagrame analognog, diskretnog i digitalnog signala uporedo pa će ova priča biti još jasnija ...
Kod diskretnog signala je kroz uzorkovanje (samplovanje) izvršena kvantizacija u vremenskom domenu, ali je amplituda još ostala analogna. Kada se i imalituda kvantizuje tada je analogni signal konačno preveden u digitalni. Potraži preko google vrmeneske dijagrame analognog, diskretnog i digitalnog signala uporedo pa će ova priča biti još jasnija ...
Re: Diskretni i Digitalni signal
Kad od analognog signala u odredjenim trenucima u vremenu odmjeris njegove vrijednosti dobijes diskretni signal http://laris.fesb.hr/digitalno_vodjenje ... /sl2-2.gif
Posto imas sad nesto sa cim mozes raditi te konkretne odmjerke e njih sad digitalizujes. Recimo prvi odmjerak ti je 5v drugi 2v treci 1v, sad te konkretne vrijednosti prevodis u jedinice i nule
5 = 0101
2 = 0010
1 = 0001
znaci sad si dobio niz 010100100001 to ti je digitalni signal. Ovo ti je nesto ugrubo receno ako te interesuje imam ja literature iz ove oblasti
Posto imas sad nesto sa cim mozes raditi te konkretne odmjerke e njih sad digitalizujes. Recimo prvi odmjerak ti je 5v drugi 2v treci 1v, sad te konkretne vrijednosti prevodis u jedinice i nule
5 = 0101
2 = 0010
1 = 0001
znaci sad si dobio niz 010100100001 to ti je digitalni signal. Ovo ti je nesto ugrubo receno ako te interesuje imam ja literature iz ove oblasti
http://www.prejako.com" onclick="window.open(this.href);return false;