Ampermetar punjenja i praznjenja akumulatora

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

_trky_

Ampermetar punjenja i praznjenja akumulatora

Post by _trky_ »

Shema solarni punjac.jpg
Shema solarni punjac.jpg (24.21 KiB) Viewed 7927 times
Pozdrav!

Namjeravam spojiti komponente po shemi na slici i imam pitanje u vezi dva ampermetra.
Radi se o solarnom punjacu akumulatora 12 V, max 10A.
Htio bi kontrolirati struju punjenja i struju praznjenja sa dva ampermetra kao i napon na bateriji.

E sada... Recimo da je struja punjenja 5A i ampermetar broj 1 pokazuje 5A, a sklopka trosila nije ukljucena. Zanima me hoce li se uklapanjem sklopke trosila promijeniti vrijednost na ampermetru broj 1 tj. hoce li i dalje pokazivati 5A ili neku drugu vrijednost?
Isto tako, hoce li ampermetar broj 2 pokazivati uvijek istu vrijednost (jakost struje praznjenja) bez obzira na vrijednost na ampermetru broj 1 tj. hoce li struja punjenja imati utjecaj na struju praznjenja?

Zahvaljujem...
Kukinjos
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Re: Ampermetar punjenja i praznjenja akumulatora

Post by Kukinjos »

Pa pitanje je kompleksnije nego izgleda, jer ovisi o količini sunca, napunjenosti akumulatora, snazi potrošača i promjeni opterećenja na potrošaču.
_trky_ wrote: Recimo da je struja punjenja 5A i ampermetar broj 1 pokazuje 5A, a sklopka trosila nije ukljucena. Zanima me hoce li se uklapanjem sklopke trosila promijeniti vrijednost na ampermetru broj 1 tj. hoce li i dalje pokazivati 5A ili neku drugu vrijednost?
Ako je to maksimalna struja koju solar može dati u tom trenutku, onda se struja neće promijeniti na ampermetru 1, ako nije onda hoće i to na više, zavisno od opterećenja na potrošaču.
_trky_ wrote:Isto tako, hoce li ampermetar broj 2 pokazivati uvijek istu vrijednost (jakost struje praznjenja) bez obzira na vrijednost na ampermetru broj 1 tj. hoce li struja punjenja imati utjecaj na struju praznjenja?
To sigurno neće, jer ovisi od potrošača i napona na akumulatoru. U pravilu, kad nemaš sunca i akumulator je pun, napon na akumulatoru je oko 12,8V do 13V, kad spojiš punjač ili se pojavi sunce, napon punjenja skače na 14,4 do čak 15V, zavisno od tipa punjača i tipa akumulatora i trenutnog načina rada punjača, "fast charging" .. "floating" .."trickle charging" i ne znam što još. Dakle i struja, ako pretpostavimo da je otpor potrošača konstantan, ovisi o naponu na akumulatoru (omov zakon), pa prema tome i je li punjač priključen ili nije.
Cezare, star sam i nemoćan, ali poslušaj moj savjet ....
_trky_

Post by _trky_ »

Hvala na odgovoru...

To sa kolicinom sunca i punjenjem mi je jasno... To su sve promjenjive vrijednosti, ovisno o kolicini sunca...
Uzmimo da nije solarni punjac vec konstantni, npr. 14 V, 5A. Mene bi samo zanimalo je li ovo ispravan nacin spajanja dvaju ampermetara?
Kukinjos
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by Kukinjos »

Da to je ispravan način, razlika I1 - I2 ti daje struju punjenja ako je predznak plus, ili struju pražnjenja akumulatora ako je predznak minus.
_trky_

Post by _trky_ »

Ok, hvala, spojiti cu tako...
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

Mnogo jednostavnije je da spojis ampermetar na vod od akumulatora. Samo taj ampermetar treba da ide u + i -...
Imas ga na traktorima, ako struja ide u minus, znaci trsis struju uz aku, i to onoliko koliko pise, ako ide u + punis sa onoliko koliko pise na ampermetru...
To ne bi trebalo biti problem za naci...
_trky_

Post by _trky_ »

Da, istina... Ali problem je sto nemam ampermatar sa nulom u sredini, a ove komponente vec imam.
Ali cak mi je i draze ovako, vidim prave vrijednosti punjenja i praznjenja, onako bio vidio samo ukupni rezultat...
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

Samo sam predlozio, da imas i to u vidu, ako slucajno neko ne zna matematiku kao ja :D
_trky_

Post by _trky_ »

Pa mogu jos i njega ubaciti uz ova dva, nek se nadje, no na kraju ce ispasti da mi su mi ampermetri i voltmetar najveci potrosaci... ;)
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

Ukoliko nema struje ampermetri nista ne trose, ukoliko ima, potrosnja je jako jako mala...
A voltmetar vuce skoro konstantnu struju, zavisi od tipa koji je, moze biti reda nekoliko mA pa nanize. Ako su akumulatori malog kapaciteta, voltmetar stavis na taster. Stisnes i pogledas :wink:
Kukinjos
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by Kukinjos »

@Peđa, evo prilike za projekt s mikrokontrolerom, nek se on brine oko matematike, a tebi ispiše struje punjenja pražnjenja, stanje napunjenosti, koliko Ah je "ušlo" u akumulator ili koliko još ima u njemu ili što ja znam....
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

Kukinjos
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by Kukinjos »

Upravo tako nešto, napravio i ja to za ispravljač, još nadopunit s jednim dodatnim ADC kanalom za ampermetar potrošnje, samo nebo je granica :D
_trky_

Post by _trky_ »

E taj mikrokontroler bi bio prava stvar... Nemojte vise decki, bacit cete me u trosak... ;)
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

Za to gore, ti treba oko 10e da nabavis delove...
Malo programiranja, i plocica, i to je to...
_trky_

Post by _trky_ »

A i nekako mi se cini da ce ampermetar 2 imati puno vise posla od onog prvog, s obzirom kako citam iskustva sa solarnim plocama... ;)
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

Ako nije problem opisi malo sta pravis tj sta imas...
Kukinjos
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by Kukinjos »

To ništa ne zamara mikrokontrolera koji očitava vrijednosti, ali ako taj "ampermetar" proglasiš još i za regulator, e onda mu neće bit lako!
_trky_

Post by _trky_ »

Imam kucicu u vrtu... Naravno, nemam gradsku mrezu vec se koristim sa auto akumulatorom i koristim ga za rasvjetu i radio. Snaga svih trosila je cca 20w... To donekle dobro funkcionira; akumulator mi izdrzi po dvadesetak dana i kada se isprazni, odnesem ga doma, napunim i sve opet ispocetka...
No problem se javlja sada kada bi spojio i mali frizider, cca 100w snage. Frizider je 220v, imam pretvarac 12/220v. U tom slucaju, akumulator bi mi izdrzao dan-dva, znaci svaki drugi dan bi ga nosio doma na punjenje, a to mi je malo previse...
Stavio bi jednu solarnu plocu 12V/140W i nadao se da necu vise morati nositi akumulator na punjenje; vjerojatno bi povremeno morao gasiti frizider, no nema veze... Bitno mi je da ne moram vise nositi akumulator na punjenje...
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

Mislim da je to malo nategnuto... Mislim da taj jedan panel nece moci gurati frizider, i puniti akumulator...
Panel u najboljem slucaju daje 12A, a sam frizider ce da trosi oko 10A. 2A je premalo da napuni akumulator koliko ga frizider izvuce za noc. Mozda je bolja solucija plinski frizider.
Post Reply