Ampermetar punjenja i praznjenja akumulatora
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
Ampermetar punjenja i praznjenja akumulatora
Namjeravam spojiti komponente po shemi na slici i imam pitanje u vezi dva ampermetra.
Radi se o solarnom punjacu akumulatora 12 V, max 10A.
Htio bi kontrolirati struju punjenja i struju praznjenja sa dva ampermetra kao i napon na bateriji.
E sada... Recimo da je struja punjenja 5A i ampermetar broj 1 pokazuje 5A, a sklopka trosila nije ukljucena. Zanima me hoce li se uklapanjem sklopke trosila promijeniti vrijednost na ampermetru broj 1 tj. hoce li i dalje pokazivati 5A ili neku drugu vrijednost?
Isto tako, hoce li ampermetar broj 2 pokazivati uvijek istu vrijednost (jakost struje praznjenja) bez obzira na vrijednost na ampermetru broj 1 tj. hoce li struja punjenja imati utjecaj na struju praznjenja?
Zahvaljujem...
Re: Ampermetar punjenja i praznjenja akumulatora
Pa pitanje je kompleksnije nego izgleda, jer ovisi o količini sunca, napunjenosti akumulatora, snazi potrošača i promjeni opterećenja na potrošaču.
Ako je to maksimalna struja koju solar može dati u tom trenutku, onda se struja neće promijeniti na ampermetru 1, ako nije onda hoće i to na više, zavisno od opterećenja na potrošaču._trky_ wrote: Recimo da je struja punjenja 5A i ampermetar broj 1 pokazuje 5A, a sklopka trosila nije ukljucena. Zanima me hoce li se uklapanjem sklopke trosila promijeniti vrijednost na ampermetru broj 1 tj. hoce li i dalje pokazivati 5A ili neku drugu vrijednost?
To sigurno neće, jer ovisi od potrošača i napona na akumulatoru. U pravilu, kad nemaš sunca i akumulator je pun, napon na akumulatoru je oko 12,8V do 13V, kad spojiš punjač ili se pojavi sunce, napon punjenja skače na 14,4 do čak 15V, zavisno od tipa punjača i tipa akumulatora i trenutnog načina rada punjača, "fast charging" .. "floating" .."trickle charging" i ne znam što još. Dakle i struja, ako pretpostavimo da je otpor potrošača konstantan, ovisi o naponu na akumulatoru (omov zakon), pa prema tome i je li punjač priključen ili nije._trky_ wrote:Isto tako, hoce li ampermetar broj 2 pokazivati uvijek istu vrijednost (jakost struje praznjenja) bez obzira na vrijednost na ampermetru broj 1 tj. hoce li struja punjenja imati utjecaj na struju praznjenja?
Cezare, star sam i nemoćan, ali poslušaj moj savjet ....
Hvala na odgovoru...
To sa kolicinom sunca i punjenjem mi je jasno... To su sve promjenjive vrijednosti, ovisno o kolicini sunca...
Uzmimo da nije solarni punjac vec konstantni, npr. 14 V, 5A. Mene bi samo zanimalo je li ovo ispravan nacin spajanja dvaju ampermetara?
To sa kolicinom sunca i punjenjem mi je jasno... To su sve promjenjive vrijednosti, ovisno o kolicini sunca...
Uzmimo da nije solarni punjac vec konstantni, npr. 14 V, 5A. Mene bi samo zanimalo je li ovo ispravan nacin spajanja dvaju ampermetara?
Da to je ispravan način, razlika I1 - I2 ti daje struju punjenja ako je predznak plus, ili struju pražnjenja akumulatora ako je predznak minus.
Ok, hvala, spojiti cu tako...
Mnogo jednostavnije je da spojis ampermetar na vod od akumulatora. Samo taj ampermetar treba da ide u + i -...
Imas ga na traktorima, ako struja ide u minus, znaci trsis struju uz aku, i to onoliko koliko pise, ako ide u + punis sa onoliko koliko pise na ampermetru...
To ne bi trebalo biti problem za naci...
Imas ga na traktorima, ako struja ide u minus, znaci trsis struju uz aku, i to onoliko koliko pise, ako ide u + punis sa onoliko koliko pise na ampermetru...
To ne bi trebalo biti problem za naci...
Da, istina... Ali problem je sto nemam ampermatar sa nulom u sredini, a ove komponente vec imam.
Ali cak mi je i draze ovako, vidim prave vrijednosti punjenja i praznjenja, onako bio vidio samo ukupni rezultat...
Ali cak mi je i draze ovako, vidim prave vrijednosti punjenja i praznjenja, onako bio vidio samo ukupni rezultat...
Samo sam predlozio, da imas i to u vidu, ako slucajno neko ne zna matematiku kao ja
Pa mogu jos i njega ubaciti uz ova dva, nek se nadje, no na kraju ce ispasti da mi su mi ampermetri i voltmetar najveci potrosaci...
Ukoliko nema struje ampermetri nista ne trose, ukoliko ima, potrosnja je jako jako mala...
A voltmetar vuce skoro konstantnu struju, zavisi od tipa koji je, moze biti reda nekoliko mA pa nanize. Ako su akumulatori malog kapaciteta, voltmetar stavis na taster. Stisnes i pogledas
A voltmetar vuce skoro konstantnu struju, zavisi od tipa koji je, moze biti reda nekoliko mA pa nanize. Ako su akumulatori malog kapaciteta, voltmetar stavis na taster. Stisnes i pogledas
@Peđa, evo prilike za projekt s mikrokontrolerom, nek se on brine oko matematike, a tebi ispiše struje punjenja pražnjenja, stanje napunjenosti, koliko Ah je "ušlo" u akumulator ili koliko još ima u njemu ili što ja znam....
Upravo tako nešto, napravio i ja to za ispravljač, još nadopunit s jednim dodatnim ADC kanalom za ampermetar potrošnje, samo nebo je granica
E taj mikrokontroler bi bio prava stvar... Nemojte vise decki, bacit cete me u trosak...
Za to gore, ti treba oko 10e da nabavis delove...
Malo programiranja, i plocica, i to je to...
Malo programiranja, i plocica, i to je to...
A i nekako mi se cini da ce ampermetar 2 imati puno vise posla od onog prvog, s obzirom kako citam iskustva sa solarnim plocama...
Ako nije problem opisi malo sta pravis tj sta imas...
To ništa ne zamara mikrokontrolera koji očitava vrijednosti, ali ako taj "ampermetar" proglasiš još i za regulator, e onda mu neće bit lako!
Imam kucicu u vrtu... Naravno, nemam gradsku mrezu vec se koristim sa auto akumulatorom i koristim ga za rasvjetu i radio. Snaga svih trosila je cca 20w... To donekle dobro funkcionira; akumulator mi izdrzi po dvadesetak dana i kada se isprazni, odnesem ga doma, napunim i sve opet ispocetka...
No problem se javlja sada kada bi spojio i mali frizider, cca 100w snage. Frizider je 220v, imam pretvarac 12/220v. U tom slucaju, akumulator bi mi izdrzao dan-dva, znaci svaki drugi dan bi ga nosio doma na punjenje, a to mi je malo previse...
Stavio bi jednu solarnu plocu 12V/140W i nadao se da necu vise morati nositi akumulator na punjenje; vjerojatno bi povremeno morao gasiti frizider, no nema veze... Bitno mi je da ne moram vise nositi akumulator na punjenje...
No problem se javlja sada kada bi spojio i mali frizider, cca 100w snage. Frizider je 220v, imam pretvarac 12/220v. U tom slucaju, akumulator bi mi izdrzao dan-dva, znaci svaki drugi dan bi ga nosio doma na punjenje, a to mi je malo previse...
Stavio bi jednu solarnu plocu 12V/140W i nadao se da necu vise morati nositi akumulator na punjenje; vjerojatno bi povremeno morao gasiti frizider, no nema veze... Bitno mi je da ne moram vise nositi akumulator na punjenje...
Mislim da je to malo nategnuto... Mislim da taj jedan panel nece moci gurati frizider, i puniti akumulator...
Panel u najboljem slucaju daje 12A, a sam frizider ce da trosi oko 10A. 2A je premalo da napuni akumulator koliko ga frizider izvuce za noc. Mozda je bolja solucija plinski frizider.
Panel u najboljem slucaju daje 12A, a sam frizider ce da trosi oko 10A. 2A je premalo da napuni akumulator koliko ga frizider izvuce za noc. Mozda je bolja solucija plinski frizider.