Tema za kratka pitanja i odgovore
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Re: Tema za kratka pitanja i odgovore
Imam namjeru radit ovo pojačalo. Zanimaju me savjeti, može li izgurati svih 200W na mom JBL wooferu? Je li sigurno, daje li kvalitetan zvuk? I je si sa simetričnim napajanjem, +/GND/- ili samo +/-?
Pozdrav...
http://electroschematics.com/653/200w-audio-amplifier/
Pozdrav...
http://electroschematics.com/653/200w-audio-amplifier/
Što reći?
-
Koliko ampera otprilike vuče prednji, a koliko zadnji motor brisača (bez opterećenja/pod opterećenjem)?
Hvala.
Hvala.
Ja sam mjerio jedan sad nisam siguran koji bio je oko 3A
Što reći?
čemu služe diode (1N4004) vezane između 0V i +V ?
Dioda ili diode? I kako spojene?
Ako je jedna spojena tako da je nepropusno polarizirana onda može skužiti kao primitivna zaštita od obrnutog polariteta (pod uvijetom da postoji osigrač prije nje). Ako bi zamjenio plus i minus dioda bi bila propusno polarizirana (kratki spoj) i spalila bi osigurač.
Ako je jedna spojena tako da je nepropusno polarizirana onda može skužiti kao primitivna zaštita od obrnutog polariteta (pod uvijetom da postoji osigrač prije nje). Ako bi zamjenio plus i minus dioda bi bila propusno polarizirana (kratki spoj) i spalila bi osigurač.
samo dioda, dakle A na +V, a K na 0V, nema osigurača...
Mora biti još nešto spojeno sa njom, inače je to praktički kratak spoj...
nije, da zato i pitam...
to sam često vidio u nekim ipravljačkim sklopovima i sl.
to sam često vidio u nekim ipravljačkim sklopovima i sl.
Pozdrav!
Interesuje me gdje u Sarajevu mogu da kupim elektromaterijala( mikrokontrolere,displeje,npn i pnp tranzistore,prekidače,tastere...) ?
Konkretno me zanima alfanumerički displej.
Nisam iz Sarajeva,al' trenutno boravim tu,a treba mi hitno ovakva stvarčica.
Hvala unapred!
Interesuje me gdje u Sarajevu mogu da kupim elektromaterijala( mikrokontrolere,displeje,npn i pnp tranzistore,prekidače,tastere...) ?
Hvala unapred!
Primotronic, Conrad, za njh znam, vjerovatno ima na još nekim mjestima.
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti
Da ne otvaram poseno temu, planiram uzimati led lcd tv, samo ne mogu odluciti koja velicina ekrana je idealna za gledanje od 2,5 do 2,8 m. Uzeti 32" ili 42" ?
stephans wrote:Pozdrav!
Hvala unapred!
Imas RS Elektronic kod aerodroma!
rselectronic.ba (033)463-032
@ ivane i ja sam planirao praviti to pojacalo ali su mi rekli da nema sanse izvuci 200W i jeste simetricno je napajanje v+ gnd v- imas na slici fino pogledaj
Imas jos elektronik centar na marin dvoru na tranvajskoj stanici kad se ide prema ilidi i imas ga jos preko puta vjecne vatre u onom prolazu vidjet ces reklamu elektronik centar
Sad da vas ja pitam
Imam jednu maticnu plocu koja radi u racunaru i kad sam ga otovrio imam sta i vidjeti 11 kondenzatora se kao pocelo puhati neki od tih 11 vec su se dobro napuhali i na njima je neka zuta zakorjela tvar koliko dugo ti kondenzatori mogu izdrzati tako , dali ih je rizicno zamijeniti i koju su moguce posljedice
Imas jos elektronik centar na marin dvoru na tranvajskoj stanici kad se ide prema ilidi i imas ga jos preko puta vjecne vatre u onom prolazu vidjet ces reklamu elektronik centar
Sad da vas ja pitam
Imam jednu maticnu plocu koja radi u racunaru i kad sam ga otovrio imam sta i vidjeti 11 kondenzatora se kao pocelo puhati neki od tih 11 vec su se dobro napuhali i na njima je neka zuta zakorjela tvar koliko dugo ti kondenzatori mogu izdrzati tako , dali ih je rizicno zamijeniti i koju su moguce posljedice
Ako netko zna kako ove strujne izvore pretvoriti u naponske ( i obratno) pa da mi objasni bio bih jako zahvalan
http://imageshack.us/photo/my-images/109/osnove3.png/
zadatak broj 7 na slici
Hvala lijepa
http://imageshack.us/photo/my-images/109/osnove3.png/
zadatak broj 7 na slici
Hvala lijepa
Rješenje je 2mA; malo se potrudi i riješit ćeš ti to....
Koja bi bila jača zamjena za BD241? Raspored nožica mi nije bitan, jer ga lemim žicama na pločicu. tranzistor je NPN, a služi kao regulacijski tranzistor koji pobuđuje power tranzistore (prepisano iz dokumentacije).
Jel ga mogu zamijeniti s 2n6488?
to je jači tranzistor istog tipa, raspored nožica mi nije bitan jer ga žicama lemim na pločicu ali mislim da je isti raspored (ako se ne varam)
to je jači tranzistor istog tipa, raspored nožica mi nije bitan jer ga žicama lemim na pločicu ali mislim da je isti raspored (ako se ne varam)
- crazy marek
- Penjem se :)
pozdrav ljudi!
imam problem u vezi ovakvih zvučnika...http://www.google.hr/imgres?q=creative+ ... x=97&ty=86
na njima se može pojačavat i smanjivat bas,kad bas pojačam do kraja odma se pojavi brujanje,onda kad ih isključim i opet uključim brujanje nestane ali se opet pojavi za nekih 30s...dal je do elektrolitov ili čega?
imam problem u vezi ovakvih zvučnika...http://www.google.hr/imgres?q=creative+ ... x=97&ty=86
na njima se može pojačavat i smanjivat bas,kad bas pojačam do kraja odma se pojavi brujanje,onda kad ih isključim i opet uključim brujanje nestane ali se opet pojavi za nekih 30s...dal je do elektrolitov ili čega?
Gdje nabaviti EI jezgre (limove) za transformatore, po mogucnosti hrvatska
U čemu bi mogao biti problem ako neki uređaj ne radi dok je hladan, a kad se malo upali proradi kad se zagrije. Hladan lem ili kondenzatori?