Blinkanje diode
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
Blinkanje diode
Pozdrav svima! Imam jedno pitanje (mozda je i glupavo), ali ako neko moze neka mi pomogne.Naime, kako da ispisem kod u Basic-u da mi u "pozadini" programa non-stop blinka diodica na jednom pin-u,bez obzira sto program ide na druge labele? To mi treba da mi oznacava rad nekog uredjaja tj prisutnost napona.
Re: Blinkanje diode
Koristi interrupt.
....
toggle led
pause xxx
....
....
toggle led
pause xxx
....
nisam siguran kako bi to trebalo da izgleda u cod-u...
kontao sam da mi program pocne recimo:
e sad,U ovoj varijanti bi blinkala,ali ne bi program isao iz labele "start" jel?Kako taj kod izgleda tj,kako u sledecoj labeli da imam to blinkanje?
kontao sam da mi program pocne recimo:
Code: Select all
start:
toogle LED
pause 500
goto start
pocetak: if porta.0=1then...
Interapt sa nekim tajmerom...
ne znam ni sta je taj "interrupt" niti kako ga koristiti
U principu interapt je prekid rada programa. Kada se desi interapt, uP ode na neku funkciju koja se obavlja svaki put kada se desi interapt. Postoji vise vrsta interapta, a onaj koji tebe interesuje u ovom slucaju je interapt izazvan tajmerom. Naime, postavis tajmer u uP da svakih npr 500mS pravi interupt, a onda u interapt rutini (ISR) samo invertujes taj pin, i ponovo setujes tajmer na 500mS.
Moras potraziti dokumentaciju za uP koji koristis i prostudirati, a mislim da bi trebao da imas i primjere u Basicu koji koriste interapte i tajmer.
Good luck!
Moras potraziti dokumentaciju za uP koji koristis i prostudirati, a mislim da bi trebao da imas i primjere u Basicu koji koriste interapte i tajmer.
Good luck!
ok!jasnije dosta! Hvala na pomoci!
http://darreltaylor.com/DT_INTS-18/home.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://darreltaylor.com/DT_INTS-14/intro.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://darreltaylor.com/DT_INTS-14/intro.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Da ne otvaram novu temu,da li je neko probao ovaj dodatak za interapte DT_INTS-14.Kod mene pravi greske u kompajliranju?
Ja ih koristim...
Uglavnom probaj otkomentarisati wsave1 i sl... Puno bi pomoglo kad bi napisao koju gresku pravi.
Uglavnom probaj otkomentarisati wsave1 i sl... Puno bi pomoglo kad bi napisao koju gresku pravi.
da problem je sa wsave,e sad sta tu treba raditi i gde.Evo print screen.
- Attachments
-
- print screen.rar
- (67.66 KiB) Downloaded 263 times
Samo klikni levo na na DT_INT u include, i videces par linija sa wsave koje treba da otkomentarises.
Da,da sad je sve proslo!Ubacio sam te promenljive i sve ok.
Hvala Pedja!!!
Hvala Pedja!!!
Nema na cemu. Te promenljive sluze da se sacuvaju registri pri ulasku u ISR, i vrate nazad pri izlazku. A kod piceva koji imaju to hardveski odradjeno one se ne koriste, i valjda koliko banki ima pic toliko ima i promenljivih. Pored registara procesora ukoliko stavis da je interapt tipa pbp, on pri ulasku sacuva i interne promenljive pbp-a i vrati ih nazad po izlasku. Zato zauzima malo ram-a...
Ovo gore nisam siguran da je sve bas tako, to sam skontao gledajuci sta radi kod...
Ovo gore nisam siguran da je sve bas tako, to sam skontao gledajuci sta radi kod...