Pozdrav svim forumašima, jedan moj prijatelj ima problem sa elektromotorom(trofaznim naravno) snage 15 do 20 kilovata (nisam bas siguran koliko tacno). Motor je preko sklopke povezan na mrežu i polse nekih desetak minuta rada zastita se aktivira i isključi motor. Ja sam merio napon između faza i izmerio 370V u praznom hodu, a inače ga koristi za zalivanje i kad uključi pumpu napon između faza padne na 330V. E sad pretpostavljam da zaštita izbacuje zbog niskog napona mreže, postoji li neki način da se to sredi?
Hvala svima unapred...
koja zastita, bimetal poslje sklopnika ili termicka unutar motora?
kako je spojen, zvijezda il trokut?
-ako je bimetalna i ako je dobro nastimana struja onda il vuce previse struje il je bimetal oslabio pa regira na manjoj struji sto je cest slucaj kod starih bimetala i onih sa puno sati rada
-ako je termicka unutar motora onda il je preopterecen il ga cesto startas, ne smije startat vise od 9 puta na sat, tj, svakih 6 minuta
-u svakom slucaju mjeri struju prije i poslje sklopke jer su ti mozda oslabili kontakti na sklopki pa dolazi do pada napona a time i do vece struje
-i dali ti kvadratura zica podrzava struju motora
postoji još mogučnost slabih kontakata na centrifugalnoj sklopci unutar motora i da je sam stator u proboju a to se vidi tek nakon par minuta rada odnosno kada se zagrije ( lak slaba izolacija). ovo drugo probaj provjeriti instrumentom za ispitivanje proboja ( ako posjeduješ instrument ako ne nosi u servis)
Moj cale drzi servis, al mi trenutno nije tu, motor je uredu nije proboj i prosle godine je na tom mestu funkcionisao sjajno, ja sam mislio da je do el. mreze al ovo sa bimetalima mi zvuci logicno provericu napon i struju pre sklopke pa cu videti.... hvala puno....