Elektromotor 15kW, loš napon...

High voltage sekcija. Sve vezano za tehniku visokog napona.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
Laki5
Penjem se :)

Elektromotor 15kW, loš napon...

Post by Laki5 »

Pozdrav svim forumašima, jedan moj prijatelj ima problem sa elektromotorom(trofaznim naravno) snage 15 do 20 kilovata (nisam bas siguran koliko tacno). Motor je preko sklopke povezan na mrežu i polse nekih desetak minuta rada zastita se aktivira i isključi motor. Ja sam merio napon između faza i izmerio 370V u praznom hodu, a inače ga koristi za zalivanje i kad uključi pumpu napon između faza padne na 330V. E sad pretpostavljam da zaštita izbacuje zbog niskog napona mreže, postoji li neki način da se to sredi?
Hvala svima unapred... :)
kizbaja
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Re: Elektromotor 15kW, loš napon...

Post by kizbaja »

koja zastita, bimetal poslje sklopnika ili termicka unutar motora?
kako je spojen, zvijezda il trokut?

-ako je bimetalna i ako je dobro nastimana struja onda il vuce previse struje il je bimetal oslabio pa regira na manjoj struji sto je cest slucaj kod starih bimetala i onih sa puno sati rada
-ako je termicka unutar motora onda il je preopterecen il ga cesto startas, ne smije startat vise od 9 puta na sat, tj, svakih 6 minuta
-u svakom slucaju mjeri struju prije i poslje sklopke jer su ti mozda oslabili kontakti na sklopki pa dolazi do pada napona a time i do vece struje
-i dali ti kvadratura zica podrzava struju motora
Nikad briga, nikad stres, pijte samo Kraš Express
LIAM
Pravo uznapredovao :)
Pravo uznapredovao :)

Post by LIAM »

pozdrav

postoji još mogučnost slabih kontakata na centrifugalnoj sklopci unutar motora i da je sam stator u proboju a to se vidi tek nakon par minuta rada odnosno kada se zagrije ( lak slaba izolacija). ovo drugo probaj provjeriti instrumentom za ispitivanje proboja ( ako posjeduješ instrument ako ne nosi u servis)
Laki5

Post by Laki5 »

Moj cale drzi servis, al mi trenutno nije tu, motor je uredu nije proboj i prosle godine je na tom mestu funkcionisao sjajno, ja sam mislio da je do el. mreze al ovo sa bimetalima mi zvuci logicno provericu napon i struju pre sklopke pa cu videti.... hvala puno....
Cale

Post by Cale »

i, šta bi s motorom???
Post Reply