Izrada CNC-a

Projekti naših članova foruma koji su još uvijek u fazi izrade.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Feko
Stariji član
Stariji član

Re: Izrada CNC-a

Post by Feko »

CNC mašinu raditi samo radi izrade PCB-a? Moje mišljenje je da je to glupo! Koliko pločica bi trebao napraviti da ti se ta mašina isplati? Bolje usavrši foto postupak koji je daleko kvalitetniji...a lovu spremi u kasicu prasicu za neke važnije stvari. :wink:
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

Imao sam prilku gledati izradu plocice na cnc-u.
Prvo jako dugo traje ako ima puno vodova, drugo uvek mora ici ispuna, ili ce trajati izrada danima, trece puno prasine, bucno, problem sa glodalima, jako los kvalitet, razmaci izmedju vodova moraju biti veliki, skupa izrada itd... drugo je ako se samo koristi za busenje rupa, ali onda za 1000e mozes zaposliti kineza da ti busi plocice 10godina koliko ih sam pravis...
Ako ide neka ozbiljnija proizvodnja 200x200je premalo. Jer tu bi morao busiti bar 10tak plocica odjednom, da svakih 5 min ne menjas plocu...
A ja sa foto postupkom izvucem razmak izmedju vodova od 8mil, i debljinu vodova 12mil, a sa cnc?
A u ostalom, skoro sve se radi sa smd-om, pa je busenje stvarno svedeno na minimum...
LM3915
Penjem se :)

Post by LM3915 »

Ok
Hvala vam sve sam razumeo i odustao xD
Nego jel mi moze neko dati ideju kako da napravim dobar osvjetljivac za fotopostupak
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

Imas ih koliko hoces na forumu.
A ja osvetljavam obicnom stolnom lampom sa neonkom 11W oblika slova U.
dino_kc
Pravo uznapredovao :)

Post by dino_kc »

pedja089 wrote:Imas ih koliko hoces na forumu.
A ja osvetljavam obicnom stolnom lampom sa neonkom 11W oblika slova U.

Koliko to traje vremenski?? I kolko lampi imaš?
"cuksi" -> "dino_kc"
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

Po koji put, procitaj pravila :!: :!: :!: :!: :!: .
Imam 1 lampu, i traje 18min.
dino_kc

Post by dino_kc »

Oprosti,neće se ponovit..

Ja za sad imam 1UV lampu od 6W i nije dovoljno 11 min osvjetljavanja,u nabavci je još koja,jer imam elektroniku za 2 lampe a radi jedna samo.
"cuksi" -> "dino_kc"
nixx994

Post by nixx994 »

za 10-15 dana ja i drugar zavrsavamo nas mali CNC za pcb ploce i jos neke sitne stvari,pa cu izbaciti slike i snimke na forum.tu mozes pogledati sve sta te zanima.
Kad porastem bicu Feko,ili mozda Pedja!!!:) :) :)
maliodpalube
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by maliodpalube »

Da ne otvaram novu temu zbog jednog pitanja, odabrao sam ovu.. najsličniju.
Napravio sam CNC. Prilično je velik i robustan. Radna površina je cca 2100x700 mm, a cijeli je stroj cca 3x1.5 m. Stroj je napravljen od otpadne iverice (imam stolarski obrt). Trebao bi bušiti rupe za police i za vodilice ladica na bokovima ormara i kuhinjskih elemenata. Pokušat ću njime i ugrađivati sudoperske bazene (38 mm debljina radne ploče) i krivolinijski krojiti iverale (uglavnom 18 ili 19 mm). Navojna vretena koja pokreću sve tri osi su obična (2.5 mm korak). Matice su također obične, udvojene s oprugom između. Sve je vrlo precizno (za stolarske potrebe), a glavna "kolica", koja su teška oko 100 kg, pokreću se s nešto manje od 0.5 Nm (izmjereno - točnije izvagano s polugom dugom 1 m). Uglavnom sve klizi vrlo glatko i lagano. I sam sam se iznenadio. Sve u svemu, poslikat ću i uploadati slike.

E, sad problem...
Iz Kine sam naručio i dobio ovaj kit:
http://cgi.ebay.com/270677990615?ru=htt ... 3D1&_rdc=1" onclick="window.open(this.href);return false;
Jučer sam postavio motore i sve spojio. S malim brojem okretaja sve radi savršeno. Na driveru sam namjestio full step (i to mi je preprecizno jer pomak alata od 2.5 mm dijeli na 200 dijelova, a u stolariji bi ga bilo dovoljno podijeliti na 5). U Machu sam namjestio 80 koraka po jedinici (odnosno milimetru -> 200/2.5=80). Sljedeća stvar koju treba posetirati je brzina, odnosno broj jedinica (milimetara) koje želim da stroj napravi u jednoj minuti ("Velocity in's or mm's per min"). Tu ne mogu upisati broj veći od 200. Odnosno mogu, ali motori preskaču korake. To bi značilo da bi moj alat klizio "fantastičnom" brzinom od 200 mm/min. Ako neki motor odvojim od stroja i pokušam ga s istih tih 80 koraka za milimetar pokrenuti bez ikakvog opterećenja, maksimalna "Velocity in's or mm's per min" je 400. Na 410 okretni moment je tako mali da motor ne uspijeva okrenuti ni svoju vlastitu osovinu, već ona stane, a motor zazuji "na prazno". Ni na ovih, očajno sporih, 400 mm/min okretni moment gotovo da i ne postoji. Dok se osovina (debela 14 mm) okreće, stisnem je između palca i kažiprsta i ona stane. Ako sve preračunamo u broj okretaja osovine u minuti onda je onih najviših 400 mm/min zapravo 160 okretaja osovine u minuti. Gotovo da ih mogu brojati dok se osovina okreće.
Moram još napomenuti da akceleraciju i deceleraciju (mislim da se to tako zove) odradi uredno, što znači da fino zaleti osovinu do tražene brzine, onda osovina stane a motor zazuji, ali čim pustim tipku na tastaturi, osovina se opet pokrene da bi usporila do nule.
Probao sam oba načina spajanja koja su prikazana i na onoj slici iz oglasa. Probao sam se igrati i s onim jumperima na driveru (ima ih 6 za svaku os) i svaka takva akcija napravi neke sitne promjene, ali brzo zavrtiti osovinu mi nikako ne uspijeva. Gledao sam onaj Asmirov test motora:
http://www.youtube.com/watch?v=Soel3ZqL-UU" onclick="window.open(this.href);return false;
To se vrti kao ludo...
Eto...
Molim pomoć! Što nisam napravio kako treba? Je li moguće da sam krivo spojio žice? Zašto onda sve fino radi i "sluša" na malim brojevima okretaja? Osim toga te sam žice provjerio barem deset puta...
Je li stvar u driveru? Ili nešto u Mach3 treba posetirati? Uzgred rečeno, taj Mach3 sam jučer vidio prvi put u životu... tek toliko da znate koliko sam "doma" na tom polju...
Unaprijed zahvaljujem na odgovorima.
Asmir_Hadzic
Napredujem
Napredujem

Post by Asmir_Hadzic »

DRIVER tj elektronika za step motore je za K, sorry sto tako moram reci ali to kinesko smece!

Imao sam istu takvu i ne radi posao, cim se poveca broj okretaja vise ne radi.
Evo ovdje vise info

http://www.cnczone.com/forums/general_e ... inese.html" onclick="window.open(this.href);return false;

postavi koju sliku da vidimo
maliodpalube
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by maliodpalube »

Hvala, Asmire! To mi je trebalo.
Kakvim driverom si ti vrtio one motore na svom prvom CNC-u? Kolikim brojem okretaja si pokretao osi?
Meni je korak navoja 2.5 mm pa bih bio vrlo sretan kad bi se to vrtilo na cca 1000 RPM. Vretena i konstrukcija bez problema podnose i 2000 RPM (isprobano bušilicom). Doduše, ono najdulje, na osi X, oko nekog određenog broja okretaja počne vibrirati, ali kad mu dam samo malo "gasa", onda se smiri.
Vretena su dobro podmazana, pa se nadam da se neće brzo "pojesti", iako je materijal mekan.
Asmir_Hadzic
Napredujem
Napredujem

Post by Asmir_Hadzic »

prva elektronika je bila kinez isto, ali vise je ne proizvode i ne prodaju.

sada koristim malu zvjerku
gecko 3.gif
gecko 3.gif (44.58 KiB) Viewed 10526 times

I mogu reci da je fenomenalna elektronika

G540 Specifications:

Four 10-Microstep motor drives
0 to 3.5A rated phase current
18VDC to 50VDC supply voltage
Mid-band resonance compensation
Auto standby current (70% current)
Short-circuit protected
Optoisolation on all LPT signal pins
Two 1A at 0 to 50VDC rated outputs
Four SPST to GND inputs
FAULT indicator LED,signal to PC
POWER indicator LED
I-SET resistor on motor connector
TRIM adjust for motor smoothness
Panel mount (5.7” by2.4” hole dim.)
Anodized aluminum package
No heatsink needed below 40C ambient
Easy to service, removable drives
Modular PCB design with no internal wires
10kHz watchdog timer (charge pump)
Optoisolated analog output for a VFD drive
Conservative ratings, premium components
Comes with four backshells and four DB9 solder cup connectors

Ne znam koliko si ulozio u masinu ali ako kupis gecko, neces imati problema....
Asmir_Hadzic
Napredujem
Napredujem

Post by Asmir_Hadzic »

Vibracije je zbog elasticne konstrukcije i debljine sarafa i duzine....

Za veliku brzinu obrade trebas imati i masu :)

Cim imas vibraciju imat ces i preskocen korak na motoru = pogreska u obradi!

sa elektronikom koju trenutno imas mozes samo zivce gubiti jer koliko god pokusavas namjestiti u mach3 podesavanja neces uspjeti...
maliodpalube
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by maliodpalube »

Asmir_Hadzic wrote:Vibracije je zbog elasticne konstrukcije i debljine sarafa i duzine....
To mi je jasno. Debljina je 20 mm i duljina 270 cm. Kad su velika "kolica" oko sredine i kad oko sredine pridržavaju vreteno, onda glatko putuje na 2000 RPM, što bi bila idealna brzina. No kad su "kolica" blizu krajeva i kad je slobodni dio vretena veći od cca 180 cm, onda se od vlastite težine izvjesi na sredini i počne jako vibrirati. Tada povećam broj okretaja na max koji ima bušilica (2700 rpm). Ta brzina ne ostavlja dovoljno vremena da se šipka unutar jednog okretaja objesi u sredini, pa sve opet radi mirno. No, mislim da bi tako velika brzina u kratkom vremenu izlizala navoje. Sve u svemu bio bih vrlo zadovoljan s 1000 RPM, što bi značilo da brzina po osi X iznosi 2,5 m/min. Na cca 1000 okretaja sve radi mirno.
Software koji će direktno iz kuhinja i ormara (to su naši proizvodi) generirati G kodove za bušenje rupa ću raditi sam. G kodove sam do sad tek letimično pregledao i ono što će meni trebati zapravo je vrlo jednostavno. Ako se netko kuži u G kod, neka mi kaže mogu li i kako G kodom određivati broj tih okretaja motora. Logika Mach 3 mi govori da ne mogu, ali nikad ne reci nikad...
Kad bih to mogao, onda bih lako mogao u svakom času znati gdje su mi kolica, pa oko srednje dvije četvrtine X os vrtio na 2000 RPM, a na početnoj i završnoj četvrtini šipke tu brzinu spustio na cca 1000.
Asmir_Hadzic wrote:...sa elektronikom koju trenutno imas mozes samo zivce gubiti jer koliko god pokusavas namjestiti u mach3 podesavanja neces uspjeti...
To smo naučili na teži način. Neko veče smo se u radionici s time telili do ponoći.
Onaj controller koji si pokazao u gornjem postu... gdje to mogu nabaviti i po kojoj cijeni?
kikici1

Post by kikici1 »

Brzina motora u machu ne ide G-kodom, već M-kodom. Ja radim na cnc strojevima (obrada metala) več skoro pa 10 godina. M03 s1000 bi bila komanda za okretanje spindle u desno na 1000 okretaja, naravno ako imaš hardwer koji to sluša. Obična bušilica ili glodalica spojena direktno na napajanje, neće reagirati na tu komandu. Što se tiče koračnih motora poznato je da im je okretni moment največi kad stoje pod napajanjem u mjestu, odnosno kad "drži poziciju", sa povečanjem broja okretaja im moment pada, a kod velikih okretaja im je moment mogu reći, vrlo mali. Osobno dajem prednost bilo kakvoj servo izvedbi u odnosu na stepere, unatoč brojnim videima na you tube-u, gdje sve "savršeno radi" ali samo za pohvaliti se videom. Gecko-va elektronika izvlači iz motora maksimum, ali su oni potrošili ogromne resurse dok su došli do rezultata, i to opravdava cijenu. Da rezimiram "kolko para tolko muzike"

tek sam sad vidio da bi ti mijenjao brzinu x osi. Pa to je jedna od najosnovnijih fukcija svakog cnc stroja a zove se posmak. Određuje se slovom f pa zatim brojem. U postavkama moraš postaviti posmak (feed) u metrima u minuti. Zatim bi kod izgledao nešto kao:

G00 X100. Y100 Z25.
G01 Z20. F100.
G01 x0. Y0. F250.

tak nekak bi to izgledalo sad sam naveo bez veze koordinate ali bitan je F u bloku sa G01.
maliodpalube
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by maliodpalube »

Nikako da završim stroj sasvim, pa da ga poslikam u punom sjaju... A još dva dana do godišnjega. Možda stignem...
Malo sam proučavao onaj forum o prepravljanju ove svoje loše kineske elektronike, za kojega mi je Asmir poslao link. Sve u svemu, ne isplati se prepravljati. Previše posla, a rezultat nepoznat.
Da ne duljim, kupio bih novi kontroler. Onaj GECKODRIVE 6540 (također Asmirova slika iz nekog od prethodnih postova) našao sam na ebay-u.
Prvo je pitanje mogu li moji motori (ovi: http://cgi.ebay.com/270677990615?ru=htt ... 3D1&_rdc=1" onclick="window.open(this.href);return false;) raditi s tom elektronikom? Naime, voltaže, amperaže, phase resistance, phase inductance... sve su mi to španska sela, pa ne bih volio (opet) kupiti nešto s čime ću biti nezadovoljan ili čak što više, nešto što je jedno s drugim nespojivo. Je li ta brzina motora već ograničena nekim od parametara samoga motora (phase inductance=15 mH) ili sasvim ovisi o driveru. Može li se desiti da platim još tristotinjak dolara za novi GECKODRIVE, pa da onda ustanovim da se mojih maksimalnih cca 150 RPM odjednom "drastično" povećalo na 170 RPM?
Drugo je pitanje, postoji li takav GECKODRIVE ali za tri osi? Naime, četvrta mi ne treba, a vjerojatno čini četvrtinu cijene.

Ako neki znalac ima volju pogledati što se trenutno nudi na ebayu:
http://shop.ebay.com/i.html?_nkw=gecko+ ... 97.c0.m627" onclick="window.open(this.href);return false;
... pa da mi kaže što da kupim za te svoje motoriće... usrdno molim, pliz...

Posljednje je pitanje vezano za napajanje. Ovo koje sam dobio u paketu s motorima ima 350 W i 24V. Moram li za novu elektroniku imati i novo napajanje, ili je ovo dovoljno?

Unaprijed zahvaljujem na odgovorima!
abc

Post by abc »

@maliodpalube, rekao bih da si iz HR, radim kolegi neke DC servo drajvere za neki malo veci stroj, sa manjim motorima do 50V i 10-15A(ovo je isprobano) rade ok imam problema sa naponom od 120V i vecim strujama.

Ako mozes nabaviti neki DC servo motor sa minimalno 500-tinak ili jos bolje vise inpulsa po okretaju sa inkrementalnog enkodera( u osnovi to su malo kvalitetniji DC motori kojima je dodat na osovini inkrementalni enkoder). Mogu ti poslati isprogramiran DSPic(mikrokontroler) i dokumentaciju a ti napravi plocicu, nabavi djelove i polemi, setuj DSPic preko serijskog porta na PC. Ovo sve vazi ako si elektronicar.

Nisam vidjeo taj geko u radi ali svi steperi su ti u osnovi vrlo spori (povecanjem brzine pada obrtni moment).
maliodpalube
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by maliodpalube »

Ma nisam elektroničar. Lemilo sam posljednji put u ruci držao na tehničkom u osnovnoj školi. To je bilo prije skoro 40 godina. Zato kukam i cvilim...
Ima li netko ovdje tko se može upustiti u takvu avanturu i koliko bi to koštalo?

....

E, pa koji je mudrac ovdje ograničio veličine slika na 600x400? Imam fotke i sve ih resajzam na 640x480, što je neki normalan format... uploadam sve i pokupim kodove... kad ono ne može 640, nego mora 600 (!?)... i ne može 480, nego mora 400!

Sad mi se ne da više to sve ponovno. Sutra ću...
maliodpalube
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by maliodpalube »

Evo i stroja!
Gotovo sav načinjen od otpada:

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Ove tri bušilice stavim umjesto frezera i njima planiram perforirati bokove za nosače polica. Srednji borer je 2 mm niže spušten i njime u istom .tap fajlu rupicama dubine 1 mm planiram bilježiti (kirnati) mjesta za vijke vodilica za ladice.

Zanima me i vaše mišljenje o ovome:

http://www.audiohms.com/products/dc_ser ... _motor.htm" onclick="window.open(this.href);return false;

Ako ja ovo dobro razumijem, mogu uzeti motorić od brisača stojadina, napraviti enkoder i elektroniku i voila...
Je li to moguće?
abc

Post by abc »

Koliko ja znam brisac stojadina ima reduktor i okrece jos sporije od step motora koje imas tako da ti to nece puno pomoci, drugo nema ni kuglicne lezajeve a i sam motor nije preterano jak.
Takodje ni inkrementalni enkoder nije jednostavno napraviti. Takodje DC servo motori , zavisno od snage vecinom imaju redukciju preko nazubljenog remena, ne idu direktno jer imaju recimo najsporije koje sam nasao 600 o/min pa vecinom 2000-3000 o/min pa do 5000o/min.
S tim da ovi sporiji imaju veci okretni moment.
Post Reply