potrebna pomoć oko 3-faznog motora---
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
potrebna pomoć oko 3-faznog motora---
Molio bih sve ljude koji su voljni pomoć da pomognu... Potrebna mi je shema pomoću koje bih sa elektro magnetne sklopke palio trofazni motor pritiskom na jedno tipkalo, pritiskom na drugo ga gasio, a pritiskom na treće palio ali sa vrtnjom u drugom smijeru... revezija znači... to bih ja lako napravio da nije jedan mali problem... tu isto tako treba biti i kočnica, znači isključenjem motora pali se kočnica i motor se zaustavlja momentalno, ali ne mehaničkom kočnicom, ako me netko razumije...
- juka vk
- Pravo sam se raspisao :)
Re: potrebna pomoć oko 3-faznog motora---
motor ne moze momentalno stati, ako ga tako mehanicki zaustavljas 3 puta ces ga zaustaviti i raspast ce se, a elektromahnetska kocnica je sporija od mehanickih.
a stos e tice pokertanja to se moze rijesitis relejima i elektronikom, najbolje je da kazes za sta ti treba !
a stos e tice pokertanja to se moze rijesitis relejima i elektronikom, najbolje je da kazes za sta ti treba !
Oprosti drugar nisam ni mislio momentalno, krivo sam se izrazio, samo da stane, da se ne okreće 1-2-3 minuta nakon isključenja... nije bitno što je sporija, to radimo u školi u el. tehničkoj radionici, i ovo nam je bio zadatak pa bih ja htio ispasti faca... znači da stane to i da ga onda prebacim u drugi smijer... ako mi možeš molim te izvest neku shemu jer do sutra mi to treba...
Što reći?
- juka vk
moras reci koji je motor
motor se može spojiti u zvijezdu i u trokut, a motor je manji neki čini mi se 1,5kW... ma nije to bitno bitna je samo shema, najbolje bi bilo kad bi bila jednopolna, samo da ja vidim a poslje bih ja to lako skužio... Jer naša radionica vrijedi preko 1,2 mil eura što znači da imamo svu opremu, tako da za koji god motor napraviš i šta god ubaciš bit će lako za spojit...
Što reći?
Ako sebi ne znaš za to nacrtati jednopolnu semu, onda se radije i ne igraj s tim.
Inace nije komplikovano EM sklopka 4xNO + NC = 2 komada, taster NO=2 komada, taster NC =1 komad i ako malo poznaješ problematiku "iz glave" to možeš pospajati bez šeme.
Inace nije komplikovano EM sklopka 4xNO + NC = 2 komada, taster NO=2 komada, taster NC =1 komad i ako malo poznaješ problematiku "iz glave" to možeš pospajati bez šeme.
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti
Znači to je sve što mi treba i za kočnocu i za primojenu smijera... Ma meni je promijena kristalno jasna, mislim to je nešto što uopšte ne radimo jer nam nije u programu i prelagano je, jer svaka budala može staviti sklopku sa 6 ulaza i 6 izlaza i kad prebaci na 1 vrti na jednu stranu na 0 je isključeno, a na 2 se mijenjaju 2 faze i smijer se mijenja... ali Ono što me zeza jest ova kočnica... to mi je problem, jer apsolutno ne razumijem što da uradim i kako da ga zakočim...
Što reći?
- juka vk
koji je motor, sinkroni, asinkroni
Sad ti kažem da apsolutno nije bitno... ono što je lakše za objasniti i praktično primijeniti to mi daj... jer u našoj radionici ima sve tako da je najmanji problem koju opremu koristimo koji je motor... zapravo to je apsolutno ne bitno...
Što reći?
Da se razumijemo, to nije običan motor. Taj motor mora imati na sebi EM kočnicu, znači poseban namotaj-elektomagnet koji svojom silom uključuje lamele ili ili kočione obloge. E sad, nju vežeš preko oba NC kontakta na EM sklopkama, i kada su obje sklopke isključene kočnica je u pogonu.
Ukoliko pričaš o običnom motoru bez EM kočnice, onda ti za ovakvo upravljanje treba frekventni regulator, pomoću koga bi mijenjao smjer, brzinu i vršio kočenje..
EDIT: uletili ste sa postovima iznad... Nemože ti niko pomoći ako se ne odlučiš šta ćeš koristiti, koji motor i upravljanje
Ukoliko pričaš o običnom motoru bez EM kočnice, onda ti za ovakvo upravljanje treba frekventni regulator, pomoću koga bi mijenjao smjer, brzinu i vršio kočenje..
EDIT: uletili ste sa postovima iznad... Nemože ti niko pomoći ako se ne odlučiš šta ćeš koristiti, koji motor i upravljanje
Last edited by WhiteHead on 26-10-2010, 19:47, edited 1 time in total.
A motorom se moze kociti i ako se svi namotaji kratko spoje...
Da i to je jedan od načina kočenja, ali se mora znati vrsta motora
- juka vk
ivane dosta ti to povrsno objasnjavas
ako je asinkroni kliznoprstenasti, onda ga mozes kociti tako da je uzbuda pod naponom a armatura kratko spojean. A promjena smijera vrtnje se radi zamjenom 2 faze!
nadam se da se dobro sjecam i da nisam u krivu
ako je asinkroni kliznoprstenasti, onda ga mozes kociti tako da je uzbuda pod naponom a armatura kratko spojean. A promjena smijera vrtnje se radi zamjenom 2 faze!
nadam se da se dobro sjecam i da nisam u krivu
A ako ne koristim asinkroni motor... a spajanje svih namota to nisam baš najbolje razumio...
Što reći?
- juka vk
ako je kavezni moztor nista se nece dobiti sa kratkim spajanjem namota.pedja089 wrote:A motorom se moze kociti i ako se svi namotaji kratko spoje...
Kocenje spajanjem namota kratko se radi kada motor radi kao generator tj. vrti se i ima uzbudu, a to su istosmjerni, sinkroni i asinkroni klizno prstenasti ako se ne varam!
Samo malo... koliko sam ja shvatio ako koristim sinkroni motor nakon isključenja on nastavlja sa svojom vrtnjom, spajanjem svih namota mogao bih postići efekat nekog kočenja???
Što reći?
- juka vk
da, ista stvar je i sa asinkronim klizno prstenastim
To mi treba... Onda samo da smislim neku shemicu da to izgleda odlično... I sve će biti super, a 5 za polugodište je tu... Hvala svima koji su se potrudili i uložili vrijeme i trud da mi pokušaju objasniti...
Što reći?
- juka vk
koji je to razred i koja skola i koji grad