MONOFAZNI MOTOR
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
MONOFAZNI MOTOR
Imam masinu za pranje pod pritiskom (onu kao u auto perionicama samo slabija)kupio sam je iz nekermana.Problem je u tome
sto radi 10minuta i onda stane tj. pocinje da bruji motor i muci se kao da je zaglavio nesto i ugreje se nenormalno.
Rasturio sam masinu i skinuo nastavak koji sluzi za vodu (pritisak-kompresor) i probao samo motor on je proradio nekoliko minuta
i stao ponovo bruji i muci se da okrene.Probao sam prstom da okrenem odmah jos dok je motor vreo i ide bas lako bez problema
nista nezaglavljuje,struze,opterecuje a cim ukljucim u struju on se muci i motor se usija.Znaaci nije problem u kompresoru za pritisak
nego u motoru.Promenio sam i kondezator stavio sam drugi i ponasa se isto.Kondezator je 20mF a zamenio sam ga sa istom vrednoscu.
Buni me sta moze da bude znaci on proradi kad se ohladi i radi 10minuta i stane ponovo a kad proradi radi normalno bez problema.Da napomenem
ponovo osovina (rotor) se lako okrece kad prestane sa radom dok je jos vreo motor sam isprobao.
sto radi 10minuta i onda stane tj. pocinje da bruji motor i muci se kao da je zaglavio nesto i ugreje se nenormalno.
Rasturio sam masinu i skinuo nastavak koji sluzi za vodu (pritisak-kompresor) i probao samo motor on je proradio nekoliko minuta
i stao ponovo bruji i muci se da okrene.Probao sam prstom da okrenem odmah jos dok je motor vreo i ide bas lako bez problema
nista nezaglavljuje,struze,opterecuje a cim ukljucim u struju on se muci i motor se usija.Znaaci nije problem u kompresoru za pritisak
nego u motoru.Promenio sam i kondezator stavio sam drugi i ponasa se isto.Kondezator je 20mF a zamenio sam ga sa istom vrednoscu.
Buni me sta moze da bude znaci on proradi kad se ohladi i radi 10minuta i stane ponovo a kad proradi radi normalno bez problema.Da napomenem
ponovo osovina (rotor) se lako okrece kad prestane sa radom dok je jos vreo motor sam isprobao.
Razstavi mašino in priklopi motor naj se vrti v prazno. Ko se bo spet izklopil oziroma ustavil, takoj premeri vse žice ki gredo v navitje motorja. Mogoče se ob pregretju motorja dotikata dve žici navitja in tako pride do kratkega stika npr. pomožnega navitja.
Lahko pa je možnost, da ima motorsko navitje (pomožno) termo-varovalko in ti ta zaradi prevelike temparature navitja izklopi, posledično motor izgubi pomožno navitje in le zaradi tega se ustavi in še samo brni.
Lahko pa je možnost, da ima motorsko navitje (pomožno) termo-varovalko in ti ta zaradi prevelike temparature navitja izklopi, posledično motor izgubi pomožno navitje in le zaradi tega se ustavi in še samo brni.
LP, ElGrigon
A sto nece da zavrti motor kad se ugreje a nije zablokirao(kad se vrti rukom )Kad je hladan on radi 10min. i stane Ima li neko ideju sta moze da ga opterecuje. Nesto ga muci cim se greje a nije opterecen.Da li je moguce da kondezator zeza ali sam i njega menjao drugim.To sto nabija pritisak je ok on krene par sekundi i nabije pritisak i stane to radi ali dok je hladan.I da napomenem u ovom uredjaju nema posuda u kojoj se nabije voda pod pritiskom pa motor pauzira dok pritisak neopadne nego celo vreme vrti.
Zamenio sam kondezator stavio sam 12,5mF umesto 20mF i sad se motor negreje(greje se u granicama normale) i ima vecu snagu.Radi normalno sve dok drzim prekidac na prskalici pretisnut cim napravim pauzu posle nece da krene a nije ugrejan a ni opterecen(zaribao).Dok radi radi bez problema cim stanem i ponovo da krenem nece.STA MOZE SAD DA MU BUDE KOG DjAVOLA