Napajanje pojačalo
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
Napajanje pojačalo
Ovo treba jednom mom prijatelju, mogu li ovo napajati iz ATX napajanja (od osobnog računala)
http://www.circuit-projects.com/audio-c ... a2005.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Ako da, kako trebam spojiti, inače napajanje sam isprobao tako što sam spojio zelenu i crnu žicu.
Hvala unaprijed!
http://www.circuit-projects.com/audio-c ... a2005.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Ako da, kako trebam spojiti, inače napajanje sam isprobao tako što sam spojio zelenu i crnu žicu.
Hvala unaprijed!
Ne vjeruj u čuda - računaj na njih!
Re: Napajanje pojačalo
koliko vidim pise napajanje +8-18V a u racunaru imas +12V. treba videti datasheet samog chipa pre konacne odluke. 3.5A po kanalu pa saberi da li ce napajanje izdrzati 7A na 12V grani (meni pise 15A na 12V u napajanju)
copyrighted by STEFACA®
U redu je napon od 12V, međutim između kojih žica je 12V te dali ova dva napajanja (napajanje za lijevi i desni kanal) trebaju biti galvanski odvojena?
Kojih žica imaš najviše?
Crnih i... e tu ti je 12V!
Ne treba biti ni galvanski ni bilo kako odvojeno napajanje za lijevi i desni kanal... to je inače IC za pojačalo za autoradio... u autu imaš samo jedan akumulator (obično)!
"the power supply must be choked with at least 150mH" je kod primjene u autu... time se uklanjaju tranzijenti, te kod slučajeva da se odspoji akumulator, a motor i dalje radi...
20W po kanalu je na 14,4V, 4 ohma i pri 10% THD...

Crnih i... e tu ti je 12V!

Ne treba biti ni galvanski ni bilo kako odvojeno napajanje za lijevi i desni kanal... to je inače IC za pojačalo za autoradio... u autu imaš samo jedan akumulator (obično)!
"the power supply must be choked with at least 150mH" je kod primjene u autu... time se uklanjaju tranzijenti, te kod slučajeva da se odspoji akumulator, a motor i dalje radi...
20W po kanalu je na 14,4V, 4 ohma i pri 10% THD...

Crne i žute? Ja imam zvučnike 8ohm-a za oba kanala, i napajat ću sa napajanjem od kompa, što misliš kakva će biti snaga te kakva će biti kvaliteta zvuka?
Ugrubo... računaj sa pola snage!
Kvaliteta zvuka je relativno dobra... za tu vrstu pojačala... dakle do nekih 7 - 8W to će se dati kako-tako slušati...
Jačina zvuka - "glasnoća" - ovisi o kvaliteti i "odzivu" zvučnika... to je ono "dB na udaljenosti od 1m, kod narinute snage od 1W"...

Kvaliteta zvuka je relativno dobra... za tu vrstu pojačala... dakle do nekih 7 - 8W to će se dati kako-tako slušati...
Jačina zvuka - "glasnoća" - ovisi o kvaliteti i "odzivu" zvučnika... to je ono "dB na udaljenosti od 1m, kod narinute snage od 1W"...
Last edited by Shenda on 15-01-2010, 19:11, edited 1 time in total.
Misli malo!
Imaš niži napon od 14.4 i duplo veći otpor! Ono su podaci iz data sheeta... dakle jako optimistično i uz velik THD... 10% je bljak... to se ne da slušati!
Imaš niži napon od 14.4 i duplo veći otpor! Ono su podaci iz data sheeta... dakle jako optimistično i uz velik THD... 10% je bljak... to se ne da slušati!

U datasheet-u nigdje ne piše snaga za indpedanciju zvučnika od 8ohm-a po kanalu, već samo za 2-4... 

Pa naravno!
Dva su razloga... u autima se koriste zvučnici od 4 ohma (obično), i drugo, važnije, snaga na 4 ohma je uvijek duplo veća nego na 8! I onda ST reklamira IC od 20W!

Dva su razloga... u autima se koriste zvučnici od 4 ohma (obično), i drugo, važnije, snaga na 4 ohma je uvijek duplo veća nego na 8! I onda ST reklamira IC od 20W!

Izgleda da ću morati nabaviti zvučnike 4ohm-a. Hvala na pomoći.