Ispitivac kondezatora(elektrolita)

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Ispitivac kondezatora(elektrolita)

Post by stojke369 »

Potrebna mi je sema ispitivaca kondezatora elektrolita ali da moze da ispituje kondezatore bez skidanja sa ploce.Kad popravnjam televizore vise me i mrzi da skidam elektrolite i ispituje.Kupio moj prijatelj pre neki dan isitivac rucne izrade i veoma je prost za napraviti ali je osmirglana oznaka sa PIC-a(bar mislim da se o njemu radi).
buco

Post by buco »

To ti je sve delikatna stvar kad je u pitanju ispravnost mijerenja tj tebi korisne informacije .
Ja sam bio jos davno , cim je izasao pravi profesionalni uredjaj za mjerenje izolacije [ dostupniji djepu] VN trafoa , kupio uredjaj bia je oko 320 DMa [ ondasnih] evo tu jos stoji [ HR Diemen proizvodjatc] . Ali se brzo ispostavilo vec na samom testu da je sposoban tocno pokazat samo sirovi proboj izolatora , sto veoma cesto u praksi nije slucaj . Problem svih takvih uredjaja je sto oni ne rade s naponima koji su u praksi stvarno koristeni vec se pokusava s manipulaciom freqvencije nesto tu dobit. Tako da su nazalost vec prvi testovi s trafoima za koje sam znao sto im je pokazali jad i bijedu cak i tako ne bas jeftinih uredjaja tada [ bar za nas ovdije ] .
Bojim se da ce ti tako bit i s elektrolitima jer dobar dio njih na nizim naponima od radnih se ponasa "normalno" i tu ce bit problem . Indetificirat neispravni elektrolit mozes mijerenjem AC komponente na njemu u DC komponenti kvalitetnijim multimetrom , zaborai one od 50--100 Eu !! ili najbolje osciloskopom [ jer generira brum]. I nece ti trebat nikakvi aparati za to .
Mislim to je vec opepoznata stvar pa mi nije jasno kao to neznas jer je najpouzdanija !? :shock:
Ja sam radio 14 godina na servisiranju svih vrsta consumer elektronike od radia cijevnih---> sintesajzera .
Nemoj padat na te gluposti da ce tebi neki aparat ustekan rijesit problem.
Ja znam ljudi koji su tu u mom mijestu tako pokusavali nesto napravit i pored svih para ulozenih u te neobicne aparate nista im nije pomoglo , propali su brzo jer tvoj um nemoze nadomijestit nikakaav aparat , osim onih temeljnih kao multimetar , a nabolje je sva mijerenja naponskih velicina i AC i DC radit osciloskopom jet tocno vidis sliku stanja i iz toga
ako poznas materiju nije tesko zakljucit sto se dogadja i gdije steka !!
Ostalo je bacanje novaca cak i uredjaji za mijerenje emisije katodne cijevi [ s temeljnim dodacima jedan srednji je kostao 1400 DM ] ti ne treba jer se emisja cijevi lako mijeri ako znas kako ista radi s obicnim multimetrom i malom doradom na samim driverima RGB ! I ta su mijerenja cesto i preciznija zbog prirode kavlitete mjernog instrumenta od tim razvikanih cije cijene gas i nisu male a mijerenje je najcesce dosta "grubo".

To ti je moj savijet/ i . Ne trazi jer nikome netrebaju aparti kao onaj o kom si govorio i neki koje sam ti spominjao , oni samo sluze da oni koji ne kuze stvari plate nesto i misle da ce im to zamijenit svo znaje koje nemaju :? Ne samo da nece vec ce ih uvuc monogo problema jer nisu pouzdani.
MHN
Pravo uznapredovao :)
Pravo uznapredovao :)

Post by MHN »

Salzem se sa bucom, ali onako ako zelis sta pravit pogledaj na ovom sajtu ima ESR metar, mozda ti odgovara. U dnu stranice ima i shema i plocica za isti, mislim da su ovi to uzeli iz Elektora.

http://www.elektronika.rs.ba/data/projekti/ESR/
Post Reply