laptop nece da upali :(

Diskusija o popravkama raznih elektronskih aparata. Njihove sheme, dorade i slično.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
tareee
Penjem se :)

laptop nece da upali :(

Post by tareee »

pozz raja.. ovako spojim laptop na njegov orginalni adapter,upali se ledica koja signalizuje punjenje baterije! cim pritisnem tipku za paljenje (O/I) i ona se ugasi... inace laptop je mrtav ...
mirzza
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Re: laptop nece da upali :(

Post by mirzza »

Najbolje da odneses serviseru nekom da se ne zezas sa tim previse je osjetljivo.

Dobio sam laptope da popravim i pored ON OFF dugmeta znali su imati jos neko dugme da se pritisne PROVJERI.
Zna da ne radi ako odu stand by prekidaci odnosno za gasenje monitora.
Mislim da od ovog ti trebas ispitati samo glavni prekidac.

Ako prekidac bude radio provjeri napajanje da li pri ukljucenju pada napon, pogledaj dali su hardverske komponente ljepo uklopljene.
Znalo mi se desiti da svjetli ledica, a da je napajanje otislo.
vbmaster
Pravo uznapredovao :)
Pravo uznapredovao :)

Post by vbmaster »

Proveri akumulator....ako je jako los, u nekim varijantama se moze desiti da sam ispravljac ne moze da pokrene LAP top vec sluzi iskljucivo za dopunjavanje akumulatora...u tom slucaju ce lampica za punjenje sijati a on nece moci da se ukljuci...napominjem, da je to u nekim varijantama i narocito ako je akumulator jako los...
informaticar
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by informaticar »

Ubaci u treću i guraj pa će se (možda) upaliti :lol:
tareee

Post by tareee »

hvala momci pokusat cu da odradim ovo sto ste rekil... imam sam jos jedno pitanje.... posto se nisam nikad petljao sa laptopima nes posebno... jel moguce da se lap upali bez batarije,naravno da je spojen sam na adapter da bateriju skroz izvadim? da li ima neka caka pa da se nemoze da upali ako baterija nije ubacena??? hvala 8)
elektor
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by elektor »

kod nekih modela laptopa laptop nisi mogao upaliti ako baterija nije spojena bez obzira sto je spojen na adapter..takoder..kod nekih modela nisi odmah mogao ukljuciti laptop kada bi se baterija potpuno ispraznila i lapotp je spojen na adapter..nego bi se trebalo pricekat neko kratko vrijeme..da se laptop moze upaliti
mirzza
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by mirzza »

tareee wrote:hvala momci pokusat cu da odradim ovo sto ste rekil... imam sam jos jedno pitanje.... posto se nisam nikad petljao sa laptopima nes posebno... jel moguce da se lap upali bez batarije,naravno da je spojen sam na adapter da bateriju skroz izvadim? da li ima neka caka pa da se nemoze da upali ako baterija nije ubacena??? hvala 8)
Ja svoj mogu bez ikakvih probela, a i sto sam popravljao laptope mogao sam ih upaliti.
78L05
Pravo sam se raspisao :)
Pravo sam se raspisao :)

Post by 78L05 »

I ja mogu upaliti svoj laptop ako je spojen na adapter a baterija mu je izvađena.
Ne vjeruj u čuda - računaj na njih!
elektor
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by elektor »

ovo da se laptop nemoze upaliti bez baterije se dogadalo na starijim modelima lapotpa
Listru

Post by Listru »

Imam slične probleme kao prethodnici:
Priliko pritiska gumba ne dolazi ni do kakvih reakcija. Ne svijetle lampice na prednjoj strani, lcd crn ekran (ne pali se), ventilator od CPU se ne pokreće (ni na trenutak), hdd ne mogu primjetiti da se vrti (pokušao sam slušati, pipati rukom ne bili osjetio trenje -ništa).

1. Kako provjeriti o čemu se radi, da li je do matične ili procesora? Ili nešto treće?

2. Moj laptop je MSI M662 pa me zanima da li kod njega treba biti baterija da bi se mogao upaliti?
Probao sam googlati ali bezuspješno.

Išao sam mjeriti napon na gumbu za paljenje/gašenje, odnosno na "niti" koja vodi do pločice na kojoj se nalazi gumb za palj/gaš. Ta nit ima 12 žičica, samo jedna čičica daje napon od 0,03 V (ostale ne daju ništa napona).
3. Da li je to neki pokazatelj? Recimo da li je to pokazatelj da matična nije ispravna jer daje premalo napona na gumb za paljenje/gašenje? ps. po mom mišljenju je to premalo (nisam upućen -možda je to dovoljno, ne znam)

4. Postoji li neka metoda mjerenja napona na osnovu koje bi se moglo ustanoviti koja komponenta nije ispravna?
elektor
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by elektor »

ako je laptop novijeg godista sigurno neces imati problema s tim da li je baterija umetnuta..
po ovome sto si opisao tesko da ces bez rastavljanja laptopa moci naci krvat a pitanje da li ces i onda
ako nisi iskusan preporucio bih ti da ga odneses na servis
mirzza
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by mirzza »

Provjeri napon na punjacui dzek u laptopu gdje stavis punjac, provjeri ispravnost prekidaca za paljenje i gasenje i nebi trebalo vise nista da ode jer to je najcesci uzrok kada laptop nedaje nikakve znake zivota.

Ako sve ovo bude ispravno probaj izvaditi sve komponente ocisti njihove ulaze i izlaze, ako ni tad ne bude radio onda ga moras odnjeti u servis jer je nesto gorilo na maticnoj ili je cijela otisla.
Listru

Post by Listru »

Na adapteru je 19,2 V i to konstantno, ne vidim da opada, držao sam uređaj 10ak sek.
Na džeku (na laptopu) je isto 19,2V.
Na tamo nekom IC-u u nekom dijelu matične ploče blizu procesora ima na jednoj nožici 18,6V, znači ide neka struja po matičnoj.
Provjerio sam prekidač, mislim da radi -ponaša se kao i 4 druga prekidača na istoj pločici (mjerio sam otpor među nožicama prije pritiska na gumb i poslije pritiska -isto se tako ponašaju i drugi prekidači).

Fora je u tome što otvaramo firmu, kojoj neće biti primar ovakvo poslovanje (svi smo manje više radili kao sistem administratori bez da smo ikada radili kao serviseri računala) pa bi se firma trebala baviti sistemskom administracijom IT sustava, mail, web, itd. Međutim, i ovaj dio bismo željeli raditi, naravno ako budemo sposobni za to, ako ne budemo morat ćemo kao i mnoge druge firme po principu zamijeni čitav dio. Vidim da mnogi servisi ti samo kažu mijenjaj matičnu i to je to.

Mislim zanima jel većina servisa tako radi (mijenja čitav dio) ili se upušta u mijenjanje komponente na matičnoj ploči? Malo je nezgodno čovjeku reći kupi čitavu ploču a možda mu je samo prekidač otišao kako kaže mirzza.

ps. Hvala Vam svima na komentarima i uputama.
Post Reply