random brojač

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
tea

random brojač

Post by tea »

Može li mi netko pomoći, trebam napraviti spoj koji će imati brojač koji random mora izabrati jedan broj od 1 do 9, pa koji broj ispadne, toliko puta moram stisniti tipku da mi se LED upali i isto tolko puta stisnit da se ugasi. Zna li itko kako napraviti taj random brojač?

hvala unaprijed :)
Dariolo
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Re: random brojač

Post by Dariolo »

Ako znaš programirat mikrokontrolere to nije nikakav problem za napravit!

I usput posjeti http://www.elektronika.ba/forum/viewforum.php?f=21
:wink:
Cipi-Cips
Pravo uznapredovao :)

Post by Cipi-Cips »

to je nesto slicno onoj "elektronskoj kocki" kad stisnes taster izbaci jedan broj od 0-6 tako da se moze iskombinirat nesto sa 7-segmentnin displayon i kako je Dariolo rekao preko programiranja bi bilo najbolje :)
tea

Post by tea »

čula sam da je to moguće nekako preko kondenzatora, jel znate možda o čemu se tu radi?
Dariolo
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by Dariolo »

Čisto preko kondenzatora nikako nemožeš napravit :roll:
Neka varijanta sa kondenazatorom mogla bi bit RC spoj tako da daje određenu frekvenciju taktova na neko dekadsko brojilo (npr. 4017) i onda pritiskom na tipkalo u određenom trenutku prekidaš taj takt signal, tako da bi ti onda vrijednost na izlazu brojila govorila koliko puta moraš stisnut opet tipkalo na nekom drugom sklopu. A i taj drugi sklop bi morao bit vezan na brojilo tako da zna koliko puta se mora stisnit tipkalo!

Sve u svemu previše komplikacija u projektiranju i izradi takvog jednog digitalnog sklopa, koji bi se znatno jednostavnije i čak jeftinije mogo uradit sa mikrokontrolerima.
tea

Post by tea »

ma napravila sam preko elektroničke kocke, nešto sam izmudrovala xD al hvala puno za tu ideju :)
Cipi-Cips

Post by Cipi-Cips »

ok sve pet
Post Reply