Pozdrav svima! Imam projektor Canon LV 7325 kome je otisla lampa. Oznaka lampe je Osram VIP R 150/P22, znaci 150W, UHP (Ultra High Preassure) tipa. Ove lampe koriste startni napon od 16kV, koji kasnije opada na nekih 80-120V, nisam siguran koliko jer nisam merio.
E sada, ono sto pokusavam da uradim je da zamenim ovu lampu sa nekom jeftinom varijantom (sve je bolje nego 200e za novu ). Uspeo sam da ubacim halogenu lampu od 50W cisto radi testiranja ispravnosti projektora. Projektor se upali i daje jako slabu sliku (moracu da stavim nesto mnogo jace) ali bitno je da je ispravan. Halogenu lampu napajam eksterno sa 12V.
Glavni problem je prevariti projektor da misli da je stara lampa ispravna. Trenutno, on radi 90 sekundi i gasi se. Moja pretpostavka je da proverava otpor i ako nije dovoljan gasi LCD display-e. Imam dva nacina da ga prevarim:
1. Da stavim otpor jednak originalnoj lampi (po mojoj proceni to bi bilo nesto u rangu 100Ohm sa 200W), sto bi bilo gotovo nemoguce naci u prodaji, grejalo bi se nenormalno i bilo velicine krigle
2. Da nadjem iskusnog elektronicara koji bi pronasao gde se daje signal za gasenje i nekako ga prespojio.
Molim vas ako ima nekoga ko je radio sa ovakvim stvarima, svaka pomoc je dobro dosla.
Zamena lampe u projektoru
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF