Trazim: Realizacija "GSM Tranceiver za serielske podatke"

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
systemlogic

Trazim: Realizacija "GSM Tranceiver za serielske podatke"

Post by systemlogic »

Pozdrav,

nadam se da sam u ovim podforumom na pravom mjestu. Ako ne, molim admin-a da me prebaci :)

No, za jedan prvi projekat bi trebao nekog, ko bi mogao realizirat GSM tranceiver za podatke koje stoje na raspolaganju. Ili drugacije receno: Podatci trabaju bit poslani preko GSM-mreze kao SMS. Slanje se treba odvijat kod "eventa", to jest kad budu podatci na razpolaganju (1. prioritet), i preko naloga preko SMS (opcija ako je teze realizacija).
Podatke se salju preko SMS-a gdje se primaju preko GSM-Modem (ili naravno obicni mobil-tel) na PC-softveru, koja ih memorise i dalje preradziva.

Podaci su alfanumerski stringovi. "Kutija" koja generira podatke, te podatke daje na raspolaganje preko D-Sub 9-interfaca.
Znam, inace nije bas najtezi posao, kad pogledam ove inace ovde realizirane stvari. Medzutim ima uvijeta:
Kao uvjek: 1. Sto manje dimenzije! Neke moguce GSM-module koje za ovu stvar dolaze u obzir sam analizirao. Za ovaj poduhvat i nije modul potreban s Quad-band, itditd. Al to i zavisi o izkustvu s cime je vec ovdje nesto realizirano, tako da mozemo i to uzet u obzir.
2. GSM-tranceiver treba radit sto dulje, naravno sa pogledom na dimenzije (medzutim s obzirom na akumulatore je radni rok oko 72 sati, ili ako neko ima drugu informaciju? mozda produzivanje radnog roka preko aktiviranje samo kod primanja podataka i slanja: event-management?)

Alo neko misli da moze realizirat, molim za prijedloge. Moze mi se i javit preko mail-a za procjenu troskova, cijene, itd. Djelove imam, ili se mogu dati na razpolaganje.

Mislim da nebi trenbalo bit veoma tesko? Trenutno nemam mogucnosti a nazalost ni vremena da se sad s tom temom dublje obuhvacam, posto radim na drugim stvarima a ovo mi i nije primerna radna tema :) . Al mislim da vi ovdje imate iskustvo i znanje da bi se ovo moglo efikasnije rjesit.
Poslije postoji opcija za neke druge GSM-GPS-projekte, al to jos nije definitivno.

Dosta rijeci. :) Imali neko neki solucija?

hvala i pozdrav
r2d2
Pravo uznapredovao :)
Pravo uznapredovao :)

Re: Trazim: Realizacija "GSM Tranceiver za serielske podatke"

Post by r2d2 »

to bi mogao odraditi preko dva siemens tc35 modema, reci od kuda si? a dva modema kod mene dobijes komplet sa adapterima i antenama za 400 eura.
...:::SVAKO "ZASTO", IMA SVOJE "JEBIGA":::...
systemlogic

Post by systemlogic »

Pozdrav,

zahvaljujem na brzom odgovoru i izvini na zakasnjenjem na odgovoru. Bio sam na putu pa nisam mogao odma da odgovorim.

Vjerovatno nisam projekat opisao kako treba. TC35 i slicni gotovi GPS/GPRS-modemi su preveliki za ovaj poduhvat. Ovdje imam nekoliko Wavetek-modema, itd. al to je sve ne odgovarajuce.

Zahtjev je, da je GSM-tranceiver sto manji i da se moze ugraditi u postojaci aparat. Tako da je prostor veoma ogranicen. U obzir dolaze GSM-moduli od n.pr. Wavecom (Q26, Q2687, GS64, itd), Mipot SPA (GSM/GPRS-moduls),INSYS, Round Solutions Telit (GE863, 864, GE862,...),Sierra wireless, itd...

Znaci realizacija tog sereielskog trancivera sa jednim GSM-modulom, tako da je citava aparatura sto manja i da se moze ugraditi u postojaci aparat.A potrebno je realizirati najosnovnije: 1. podatke traziti od serielskog interface rs232 tog aparata, 2. slati podatke preko SMS cim budu na raspolaganju i ucitani u GSM-modul.

Imali se s tim izkustva i imali ko prijedloge? Koloiko bi prilicno stojalo?

hvala
_anima
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by _anima »

Trebam raditi jedan projekat s modulom XT65. Nikada nisam s njim radila
niti s PLC-ovima, a to je dio zadatka. Imam rok do subote da prihvatim ili promijenim temu,
tako da mi je potreban savjet da li trebam se upustati u to, tj koliko je strasno.
Sad naravno jos da kazem o cemu se radi :)

Zadatak se sastoji od PLC.a, GSM Siemens XT 65 modula, i nekog uredjaja ispred PLC-a kojim bi zeljeli upravljati, ali elementarno, tipa podesi napon koji se posalje u sms, ugasi, upali i tako to. Znaci korisnik treba poslati sms to ce sve modul slati (NE ZNAM KAKO?) PLC-u i plc ce zeljeno ponasanje realizirati i eto npr reci ok je ovamo ovom modulu, on posalje sms korisniku da je ok.

Nadam se da sam uspjela objasniti sta mi treba. Pitanja koja me interesuju su:

Da li je ovo moguce realizirati?

Da li neko ima iskustva s vezivanjem modula s PLC-om?

Da li je bolje da koristim mikrokontroler?

I eto bilo kakva informacija bi mi pomogla.
Unaprijed zahvaljujem.
"Ljubav ženama daje duha, a muškarcima ga oduzima."
Dariolo
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by Dariolo »

Taj projekt nije baš neki veliki problem, ako znaš raditi sa mikrokontrolerima nebi ti trebalo pravt probleme!

Što se tiče samog modula, ako sam dobro vidio, podržaje i TEXT format SMS-a što još dodatno pojednostavljuje rad. Taj modul vežeš na mikrokontroler koji će iz njega čitati poruke, i ovisno od sadržaja poruke on će poslati naredbu PLC-u.
E sad kako ćeš povezati mikrokontroler i PLC to već ovisi od PLC-a koji ćeš koristit, mada mislim da većina imaju serijski port tako da ni to nebi trebalo pravit probleme.
_anima
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by _anima »

Hvala, koristiti cu mikrokontroler bez PLC.a
Sasvim je dovoljno.

Hvala puno :)

Informirati cu dalje o tome dokle sam i kako, i naravno s obzirom da sam sklona problemima javiti cu se :D
"Ljubav ženama daje duha, a muškarcima ga oduzima."
Dariolo
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by Dariolo »

Oke ako zapne tu smo, i da otvori drugu temu za to!
Post Reply