Pozdrav,
nadam se da sam u ovim podforumom na pravom mjestu. Ako ne, molim admin-a da me prebaci
No, za jedan prvi projekat bi trebao nekog, ko bi mogao realizirat GSM tranceiver za podatke koje stoje na raspolaganju. Ili drugacije receno: Podatci trabaju bit poslani preko GSM-mreze kao SMS. Slanje se treba odvijat kod "eventa", to jest kad budu podatci na razpolaganju (1. prioritet), i preko naloga preko SMS (opcija ako je teze realizacija).
Podatke se salju preko SMS-a gdje se primaju preko GSM-Modem (ili naravno obicni mobil-tel) na PC-softveru, koja ih memorise i dalje preradziva.
Podaci su alfanumerski stringovi. "Kutija" koja generira podatke, te podatke daje na raspolaganje preko D-Sub 9-interfaca.
Znam, inace nije bas najtezi posao, kad pogledam ove inace ovde realizirane stvari. Medzutim ima uvijeta:
Kao uvjek: 1. Sto manje dimenzije! Neke moguce GSM-module koje za ovu stvar dolaze u obzir sam analizirao. Za ovaj poduhvat i nije modul potreban s Quad-band, itditd. Al to i zavisi o izkustvu s cime je vec ovdje nesto realizirano, tako da mozemo i to uzet u obzir.
2. GSM-tranceiver treba radit sto dulje, naravno sa pogledom na dimenzije (medzutim s obzirom na akumulatore je radni rok oko 72 sati, ili ako neko ima drugu informaciju? mozda produzivanje radnog roka preko aktiviranje samo kod primanja podataka i slanja: event-management?)
Alo neko misli da moze realizirat, molim za prijedloge. Moze mi se i javit preko mail-a za procjenu troskova, cijene, itd. Djelove imam, ili se mogu dati na razpolaganje.
Mislim da nebi trenbalo bit veoma tesko? Trenutno nemam mogucnosti a nazalost ni vremena da se sad s tom temom dublje obuhvacam, posto radim na drugim stvarima a ovo mi i nije primerna radna tema . Al mislim da vi ovdje imate iskustvo i znanje da bi se ovo moglo efikasnije rjesit.
Poslije postoji opcija za neke druge GSM-GPS-projekte, al to jos nije definitivno.
Dosta rijeci. Imali neko neki solucija?
hvala i pozdrav
Trazim: Realizacija "GSM Tranceiver za serielske podatke"
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
-
Re: Trazim: Realizacija "GSM Tranceiver za serielske podatke"
to bi mogao odraditi preko dva siemens tc35 modema, reci od kuda si? a dva modema kod mene dobijes komplet sa adapterima i antenama za 400 eura.
...:::SVAKO "ZASTO", IMA SVOJE "JEBIGA":::...
-
Pozdrav,
zahvaljujem na brzom odgovoru i izvini na zakasnjenjem na odgovoru. Bio sam na putu pa nisam mogao odma da odgovorim.
Vjerovatno nisam projekat opisao kako treba. TC35 i slicni gotovi GPS/GPRS-modemi su preveliki za ovaj poduhvat. Ovdje imam nekoliko Wavetek-modema, itd. al to je sve ne odgovarajuce.
Zahtjev je, da je GSM-tranceiver sto manji i da se moze ugraditi u postojaci aparat. Tako da je prostor veoma ogranicen. U obzir dolaze GSM-moduli od n.pr. Wavecom (Q26, Q2687, GS64, itd), Mipot SPA (GSM/GPRS-moduls),INSYS, Round Solutions Telit (GE863, 864, GE862,...),Sierra wireless, itd...
Znaci realizacija tog sereielskog trancivera sa jednim GSM-modulom, tako da je citava aparatura sto manja i da se moze ugraditi u postojaci aparat.A potrebno je realizirati najosnovnije: 1. podatke traziti od serielskog interface rs232 tog aparata, 2. slati podatke preko SMS cim budu na raspolaganju i ucitani u GSM-modul.
Imali se s tim izkustva i imali ko prijedloge? Koloiko bi prilicno stojalo?
hvala
zahvaljujem na brzom odgovoru i izvini na zakasnjenjem na odgovoru. Bio sam na putu pa nisam mogao odma da odgovorim.
Vjerovatno nisam projekat opisao kako treba. TC35 i slicni gotovi GPS/GPRS-modemi su preveliki za ovaj poduhvat. Ovdje imam nekoliko Wavetek-modema, itd. al to je sve ne odgovarajuce.
Zahtjev je, da je GSM-tranceiver sto manji i da se moze ugraditi u postojaci aparat. Tako da je prostor veoma ogranicen. U obzir dolaze GSM-moduli od n.pr. Wavecom (Q26, Q2687, GS64, itd), Mipot SPA (GSM/GPRS-moduls),INSYS, Round Solutions Telit (GE863, 864, GE862,...),Sierra wireless, itd...
Znaci realizacija tog sereielskog trancivera sa jednim GSM-modulom, tako da je citava aparatura sto manja i da se moze ugraditi u postojaci aparat.A potrebno je realizirati najosnovnije: 1. podatke traziti od serielskog interface rs232 tog aparata, 2. slati podatke preko SMS cim budu na raspolaganju i ucitani u GSM-modul.
Imali se s tim izkustva i imali ko prijedloge? Koloiko bi prilicno stojalo?
hvala
Trebam raditi jedan projekat s modulom XT65. Nikada nisam s njim radila
niti s PLC-ovima, a to je dio zadatka. Imam rok do subote da prihvatim ili promijenim temu,
tako da mi je potreban savjet da li trebam se upustati u to, tj koliko je strasno.
Sad naravno jos da kazem o cemu se radi
Zadatak se sastoji od PLC.a, GSM Siemens XT 65 modula, i nekog uredjaja ispred PLC-a kojim bi zeljeli upravljati, ali elementarno, tipa podesi napon koji se posalje u sms, ugasi, upali i tako to. Znaci korisnik treba poslati sms to ce sve modul slati (NE ZNAM KAKO?) PLC-u i plc ce zeljeno ponasanje realizirati i eto npr reci ok je ovamo ovom modulu, on posalje sms korisniku da je ok.
Nadam se da sam uspjela objasniti sta mi treba. Pitanja koja me interesuju su:
Da li je ovo moguce realizirati?
Da li neko ima iskustva s vezivanjem modula s PLC-om?
Da li je bolje da koristim mikrokontroler?
I eto bilo kakva informacija bi mi pomogla.
Unaprijed zahvaljujem.
niti s PLC-ovima, a to je dio zadatka. Imam rok do subote da prihvatim ili promijenim temu,
tako da mi je potreban savjet da li trebam se upustati u to, tj koliko je strasno.
Sad naravno jos da kazem o cemu se radi
Zadatak se sastoji od PLC.a, GSM Siemens XT 65 modula, i nekog uredjaja ispred PLC-a kojim bi zeljeli upravljati, ali elementarno, tipa podesi napon koji se posalje u sms, ugasi, upali i tako to. Znaci korisnik treba poslati sms to ce sve modul slati (NE ZNAM KAKO?) PLC-u i plc ce zeljeno ponasanje realizirati i eto npr reci ok je ovamo ovom modulu, on posalje sms korisniku da je ok.
Nadam se da sam uspjela objasniti sta mi treba. Pitanja koja me interesuju su:
Da li je ovo moguce realizirati?
Da li neko ima iskustva s vezivanjem modula s PLC-om?
Da li je bolje da koristim mikrokontroler?
I eto bilo kakva informacija bi mi pomogla.
Unaprijed zahvaljujem.
"Ljubav ženama daje duha, a muškarcima ga oduzima."
- Dariolo
- Odlično uznapredovao
Taj projekt nije baš neki veliki problem, ako znaš raditi sa mikrokontrolerima nebi ti trebalo pravt probleme!
Što se tiče samog modula, ako sam dobro vidio, podržaje i TEXT format SMS-a što još dodatno pojednostavljuje rad. Taj modul vežeš na mikrokontroler koji će iz njega čitati poruke, i ovisno od sadržaja poruke on će poslati naredbu PLC-u.
E sad kako ćeš povezati mikrokontroler i PLC to već ovisi od PLC-a koji ćeš koristit, mada mislim da većina imaju serijski port tako da ni to nebi trebalo pravit probleme.
Što se tiče samog modula, ako sam dobro vidio, podržaje i TEXT format SMS-a što još dodatno pojednostavljuje rad. Taj modul vežeš na mikrokontroler koji će iz njega čitati poruke, i ovisno od sadržaja poruke on će poslati naredbu PLC-u.
E sad kako ćeš povezati mikrokontroler i PLC to već ovisi od PLC-a koji ćeš koristit, mada mislim da većina imaju serijski port tako da ni to nebi trebalo pravit probleme.
Hvala, koristiti cu mikrokontroler bez PLC.a
Sasvim je dovoljno.
Hvala puno
Informirati cu dalje o tome dokle sam i kako, i naravno s obzirom da sam sklona problemima javiti cu se
Sasvim je dovoljno.
Hvala puno
Informirati cu dalje o tome dokle sam i kako, i naravno s obzirom da sam sklona problemima javiti cu se
"Ljubav ženama daje duha, a muškarcima ga oduzima."
- Dariolo
- Odlično uznapredovao
Oke ako zapne tu smo, i da otvori drugu temu za to!